Az Xbox One gyártása leállt, a PS4 viszont megy tovább

2022.01.14. 17:44

Gyártási problémák miatt nem tud elég készülni az aktuális konzolgenerációból, a japán gyártó ezért nem állítja le az előző szériát.

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

Az Xbox One-ok gyártásának egyértelműen és hivatalosan vége van, a Sony viszont úgy döntött, folytatja az előző generációs konzol, a PlayStation 4 gyártását. A Microsoft oldaláról Cindy Walker, az Xbox konzolok marketingjéért felelős igazgatónője erősítette meg, hogy ők 2020 vége óta nem gyártanak Xbox One-t, és nem is fogják újraindítani a gyártást, a Sony viszont a Bloomberg kérdésére válaszolva elárulta, az eredetileg 2021 végéig tervezett PS4-gyártást mégsem állították le, és idén még folytatódik a termelés.

Mindössze 1 millió darabot fognak PS4-ből gyártani 2022-ben, ami a 2013 óta eladott, összesen 116 millió darabhoz képest semmiségnek számít, de nem ez jelenti a fő problémát, hanem az, hogy a PlayStation 5 hardveres erejének kihasználása viszonylag nehézkessé válik a fejlesztőknek addig, amíg a régebbi hardverekre is gondolni kell, és bár a konzolos generációsváltásoknál mindig van olyan átmeneti időszak, amíg egy új cím az előző és a friss gépre egyaránt megjelenik, ez nagyon elhúzódni látszik a jelenlegi helyzetben.

2020 végén mutatták be a jelenleg aktuális Xbox Series S/X, illetve PlayStation 5 konzolokat, azonban a bejelentés óta egyikből sem tudnak annyit készíteni, hogy az a felhasználói igényeket kiszolgálja. Részben COVID, részben a VGA-piac elborulása, de leginkább az ezekkel összefüggésben lévő általános félvezetőhiány indokolható az akadozásért. Szomorú lehet a helyzet azoknak, akik nagy várakozásokkal, akár másodpiaci felárral, azonnal új konzolt vettek másfél éve, mivel a friss címek nem érkeznek az eleinte várt intenzitással, ugyanakkor jó hír lehet azoknak, akik az előző konzolgenerációt akár 7-8 éve használva még mindig nem egy elavult gépet birtokolnak.

2021 novemberében összesen 15 milliós eladási számokat hallhattunk a PlayStation 5 kapcsán, az Xbox Series pedig ekkor még 9,8 millión állt. Mostanra a Microsoft erősített, a Series S rendszeresebben válik elérhetővé, mint a PS5, így a korábbiaknál jóval kiegyenlítettebb a két fél csatája.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!