Mától lehet államilag támogatott teherbringára pályázni

2022.02.07. 14:50

A környezetbarát és fenntartható áruszállítás egyik legtipikusabb példája a cargobike néven elhíresült teherbicikli, aminek elektromos változatai már kényelmes tekerés mellett oldják meg a nagyobb csomagok szállítását. Most pozitív ösztönzés indul az autós csomagszállítás leváltására: az Innovációs és Technológiai Minisztérium 400 millió forint keretösszegű pályázatának első szakasza nyílik meg ma.

A e-cargo-pályázat a városi térségekben szállítási tevékenységet végző cégek és egyéni vállalkozók számára szól elsősorban, de civil szervezetek, egyesületek, egyházi közösségek és önkormányzatok is jelentkezhetnek. Az egyéni vállalkozók természetesen csak egy darabra küldhetik el pályázatukat, a nagyobb szervezetek akár öt darabra is benyújthatják igényüket.

Technikai feltételek szempontjából egyszerűen meghatározható a pályázat, a kerékpárnak legalább 50 kilogrammos hasznos teherbírásúnak kell lennie, az elektromos motor névleges teljesítménye pedig 250 watt, vagy annál kisebb lehet. Fontos, hogy a motor csak rásegíthet, a kerékpáros tekerése nélkül, magától nem hajthat, és 25 km/h sebesség fölött kikapcsol a rásegítés. A támogatás mértéke a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint lehet, a teljes projektre 400 millió forintot különítettek el.

Ha videón is megnéznéd, mit tud egy cargobike:

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!