Új kategóriát kaphatnak a villany-rollerek

2022.02.07. 14:50

Nagy-Britannia annyival előrébb jár a szabályozás dolgában, hogy ott már beillesztették az elektromos rollereket a jelenlegi jogrendszerbe. A jelenlegi szabályozás azt mondja, hogy ilyen járművet normális esetben teljesen törvényellenes közterületen használni. Ez alól kivételt csak a kormánytámogatással szervezett próbaüzem jelent - ez gyakorlatilag bérflottákat jelent - ilyen bérleti konstrukcióban viszont elég sikeres a villanyroller-használat Londonban és más brit nagyvárosokban is.

escooter

Természetesen a brit törvényhozók is látják az ellentmondást: a kisebb környezeti terhelést jelentő közlekedési eszköz biztonsági szempontból is felvet egy csomó kérdést, és épp attól illegális most a használata, hogy egyetlen, gépjárművekre vonatkozó feltételt sem teljesít. A kérdéssel foglalkozó közlekedési államtitkár-helyettes a villanyrollerekről szóló felsőházi vitában azonban jelezte, hogy már van egy megoldási javaslatuk.

Baroness Vere of Norbiton szerint, amennyiben olyan döntés születik, hogy a villanyrollereket legalizáják a szigetország útjain, akkor nem a gépjárművekre vonatkozó szabályokon változtatnának, helyette új járműkategória születhet, az ahhoz szükséges szabályozással együtt. Így valószínű, hogy ez a ma még egyáltalán nem szabályzott terület is valamiféle kereteket kapna: teljesítmény- és sebességhatárokat vezethetnek be, és az sem lehetetlen, hogy valamiféle műszaki ellenőrzést is kötelezővé tennének.

Ugyanakkor a brit kormányzat egyértelműen a villanyroller terjedése mellett van, mert, ahogy Baroness Vere fogalmazott, jelentős gazdasági, szociális és környezetvédelmi előnyöket várnak tőle. Ám a brit politikusok közt sincs még egyetértés, így egyelőre folytatódik a vita.

Az eddig lezajlott próbák ugyanakkor azt jelzik, hogy a lakosság szívesen villanyrollerezik: 31 államilag támogatott bérroller-szolgáltatónál eddig durván egymillió felhasználót regisztráltak, akik mintegy 13 millió út során közel 30 millió kilométert tettek meg.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!