Korlátozza a Samsung saját mobiljai teljesítményét

2022.03.05. 12:05

Az okostelefonok teljesítménye az utóbbi néhány évben nagyon magasra tört, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb probléma lett a hőtermelés, amit a különféle hardveres megoldásokon kívül sokszor szoftveresen, az órajelek leszabályozásával is korlátozni kell. A jelenséggel egészen addig nincs is semmi probléma, amíg a telefon értesít a műveletről, és nem csak akkor emeli túl az órajelet, amikor azt érzi, benchmark-tesztet végeznek rajta, miközben a normál alkalmazásokat hagyja akadozni.

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

A Samsung esetén most ilyen problémával nézünk szembe: a Galaxy mobilokon futó Game Launcherben van egy Game Optimization Service (GOS) nevű belső szolgáltatás, ami a felhasználók értesítése nélkül, a háttérben szabályozza vissza az órajeleket, amikor épp nem valami játékot vagy teljesítménymérő szoftvert futtat.

Ez feltűnt a felhasználóknak is, akik többek közt a Netflix, a Microsoft Office, a Spotify és az Instagram szolgáltatásokban lassulást tapasztaltak, de még a Google és a Samsung gyári programjaiban is akadozásokat vettek észre.

A szemfüles felhasználó, aki kiszúrta a probléma forrását is, lemérte, hogy a 3D Mark teljes kapacitással, illetve hagyományos alkalmazásként lekorlátozva milyen különbséget mutat, az eredmény pedig durva: 56%-os teljesítményvesztést mutatott a Galaxy S22 Ultra, 2618 helyett 1141 pontot produkált.

Hivatalosan persze az optimalizáló algoritmus az üzemidőt növeli és megakadályozza a túlmelegedést, de legyünk őszintén, egy méregdrága telefonnál nem nagy elvárás, hogy alapvető szoftverek akadásmentesen fussanak.

Megoldásként vélhetően egy frissítés érkezik, amivel a felhasználók fixen bekapcsolhatják majd a nagyteljesítményű módot, és maguknak eldönthetik, meddig szeretnék a teljes rendszerkapacitást és energiafogyasztást választani: persze csak addig, amíg kritikus szintre nem ér a hőfok.

Szinte minden gyártónál merült már fel hasonló probléma, egyesek a benchmark-teljesítmények kapcsán emelik fel olyan magasra a processzort és a grafikus magokat, ami a valódi használatban sosem fordul elő, sokan mások a menüben rejtik el a nagyobb teljesítményű, nem alapértelmezett módokat. Furcsa helyzet, de sokszor a felső-középkategóriás chippel szerelt mobilok a csúcsmodellekhez képesti 80%-os teljesítményüket tartósabban és jobb hatásfokkal tudják használni, mint a zászlóshajók a csúcskategóriás lóerőt.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért keresd fel a Totalcar TeChno új Facebook-oldalát is!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!