20 év után megindultak felfelé a CD-eladások

2022.03.14. 14:21

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

Az internetes rádiók és az ingyenes streaming-szolgáltatások világában a fizikai adathordozók jelentősége egészen marginálissá gyengült. 2000-ben, a csúcson közel egymilliárd zenei CD-t adtak el Amerikában, 2006 és 2010 között drasztikus zuhanáson esett át a formátum, 2018 után már bőven nem beszélhettünk százmilliós számokról sem, a mélypont pedig 2020 volt: 31,6 millió példány darab talált gazdára.

A trendszerű zuhanás után a 2021-es év hozta meg a fordulatot: 46,6 millió lemez műsoros talált gazdára, a formátum pedig összesen 584 millió dollár forgalmat generált: közölte az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA). Hasonló folyamaton mentek át az LP vinillemezek, amiket a köznyelv jellemzően bakelitnek hív. A hifista réteg egy része körülbelül 15 éve ismét megtalálta magának az LP-t, ami manapság már 1 milliárd dolláros forgalmat generál évente.

Összességében a fizikai zenehordozók együtt növekedni tudtak, méghozzá 1996 óta először, de továbbra is a webes előfizetésekben van a legtöbb pénz a zenei piacon: Amerikában 8600 millió dollár érkezett a prémium felhasználóktól, és további 1800 millió dollár bevétel keletkezett az ingyenes, de reklámokkal megszakított zenei tartalomfogyasztásból. Valószínűleg nem az autókba szivárog majd vissza a CD – mint optikai formátum, a rázkódásokat nem viseli túl jól, az otthoni Hi-Fi rendszereknek viszont ismételten jó minőségű társa lehet, kellemes nosztalgiaformátummá érik.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért keresd fel a Totalcar TeChno új Facebook-oldalát is!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!