Nyugdíjba vonul a Honda Asimo

2022.03.29. 12:09

2000-es bemutatkozása után most kedden vonul nyugdíjba a Honda humanoid robotja, az Asimo, ami több mint két évtizeden keresztül csinálta a show-t a cég tokiói központjában. Ez idő alatt Asimo Japán robottechnológiájának szimbóluma lett: ő (is) köszöntötte az országba érkező Barack Obamát a 2014-es látogatása alkalmával, vezényelte a Detroiti Szimfonikus Zenekart, de 2002-ben, a Honda New York-i tőzsdén való bejegyzésének 25. évfordulóján is Asimo hozta működésbe az aznapi kereskedés kezdetét jelző csengőt.

therobotreport.com
therobotreport.com

A szkafanderes robot képességei sokrétűek voltak, tudott táncolni, egy lábon ugrálni, öt ujjú kezével jelnyelven kommunikálni, de hagyományos japán módon kávét is készített, értsd, papírtölcsérben lévő kávéra öntött forró vizet. A Honda azonban már egy ideje leállította a fejlesztését, hogy kifizetődőbb projektekbe fektessen helyette, Asimo utolsó frissítése 2011-ben történt, ekkor olyan autonóm képességekkel is ellátták, amelyek lehetővé tették, hogy elkerülje az előtte lévő tárgyakat.

A Honda Asimo nyugdíjazása után is folytatja a márkás termékek forgalmazását (a szigetországban népszerűek a kabalafigurák), de az autógyártó nem hagy fel a robotikával: múlt szeptemberben egy új, gyakorlati felhasználásra szánt avatár-robot fejlesztését jelentették be, amely távolról, ember által irányítva, de mesterséges intelligenciával támogatva végezhet majd különböző feladatokat.

Az Asimo név rövidítés, jelentése Advanced Step in Innovative Mobility (fejlett lépés az innovatív mobilitás felé), a fejlesztések 1986-os megkezdése óta tíz generációt élt meg, a legutolsó Asimo 1,3 méter magas és majdnem 54 kilót nyom, 51,8 V-os lítiumionos akkujával pedig egy órás üzemidőre képes.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!