Eltűnnek a rég frissített alkalmazások a Play Áruházból

2022.04.09. 18:17

A Google az elavult alkalmazások elérhetőségének korlátozására készül. Céljuk, hogy a Play Áruházban lévő, könnyen megkereshető és letölthető alkalmazások a legfrissebb API-szinten legyenek, ami szükséges ahhoz, hogy az Android biztonsági szintjével párhuzamosan az appokban se maradjon komoly biztonsági rés. November elsejétől elkezdik háttérbe szorítani, keresőlistákból kivenni azokat a programokat, amik legalább két évnyi API-szinttel le vannak maradva a legfrissebb verziótól.

Százalékosan viszonylag kevés alkalmazásról beszélünk, a legtöbb fejlesztőcsapat megfelelően frissíti a programjait, és attól sem kell félni, hogy a korábban már letöltött szoftvereinket nem használhatjuk tovább vagy nem tölthetjük le újra, ezekre mind marad lehetőség.

Nem kell izgulnia annak sem, aki régebbi Androiddal szerelt eszközt használ, amikre esetleg funkcionalitásban elavult programok kellenek – mondjuk azért, mert egy újabb Androidban natívan létező feladatra használja az azóta sem frissült külsős alkalmazást –, ezek is mind megmaradnak a régi Androidokon: a lépés célja egyértelműen nem az, hogy az idősebb eszközök tulajdonosait ellehetetlenítsék, hanem a friss Androidot használó rétegnek szeretnének magasabb szintű biztonságot garantálni.

Az Apple ennél drasztikusabban járt el pár éve: náluk a viszonylag szigorú követelményeknek meg nem felelő alkalmazások teljesen elérhetetlenné válnak: a jóval szabadabb alkalmazástelepítést biztosító Androidnál ennek nem is lenne sok értelme.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!