3D nyomtatott tartozékokkal dobja fel a 308-ast a Peugeot

2022.04.21. 13:22

Pohártartó, kártyatartó vagy épp telefontartó is lehet a középső tárolórekeszből, a betéteket pedig szabadon lehet cserélgetni. A dolog alapvetően nem újdonság, a 3D-nyomtatós tömeggyártás viszont ebben a műfajban igen. Kérdés, hogy van-e értelme egy alapvetően prototípusok készítésére használt technológiát gyártói szinten, tömegesen csinálni úgy, hogy a Peugeot nem adja ki úgy az elérhető nyomtatófájlokat, mint a Ford, szerintük viszont egyértelműen igen a válasz, mivel a hagyományos fröccsöntési technológiánál pontosabb, és olyan formákat, hálós szerkezeteket lehet vele megvalósítani, amit hagyományos módszerrel nem.

Szintén fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy nem csak formákban, de színekben is nagy mozgásterük lesz ezáltal, és persze a hulladékmentességet is megemlítették, mint előny. A Peugeot 308-hoz kínált kiegészítők poliuretánból (TPU) készültek 80 mikronos gyártási pontossággal, biztosított minőségű megmunkálással. Ez utóbbi nyilván nagy előny, de én nem vonnám ki az otthon kísérletezőket a képletből: mondjuk az a pár maroknyi ember nyilván egy 3D szkenneléssel is meg tudja oldani, hogy saját magának szabja testre a kiegészítőket.

A Stellantis elhintette, hogy a tervek szerint nem csak az apró beltéri kiegészítőknél, hanem a műszaki jellegű alkatrészeknél is elindulhat a 3D nyomtatott technológia a gyártósorokon.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!