Milliárd dollárokat bukik Zuckerberg a metaverzumon, de nem is rövidtávúak a tervei

2022.05.03. 13:21

2030-ra vár érdemi nyereséget Mark Zuckerberg a metaverzumtól, addig pedig szerelemprojektként tekint víziójára, amit a Meta-féle közösségi médiás platformokból remekül tud finanszírozni. A cég a jövő héten megnyitja első fizikai boltját, és a terveik közt olcsó, mindenki számára elérhető VR-hardver is szerepel.

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

Mark Zuckerberget aligha zavarja, hogy a metaverzumot fejlesztő Reality Labs részlegük tavaly bő 10 milliárd dollár veszteséget termelt, és idén is már 3 milliárd elégetett dollárnál járnak, szerinte 8 éven belül olyan behozhatatlan versenyelőnyre tesznek szert, ami végtelenbe ágazó bevételt és nyereséget hozhat nekik.

A következő lépés, hogy mindenkinek megmutassák, mi is ez. A Meta éppen ezért fizikai boltot nyit, az elsőt ráadásul már jövő héten, május 9-én. A kaliforniai bolt 144 négyzetméteren mutatja meg a metaverzumban rejlő lehetőségeket, ahol első körben Oculus Quest 2 headseteket és Ray Ban által gyártott okosszemüvegeket lehet majd kipróbálni.

A cél persze az, hogy mindenki otthonába eljusson a virtuális világ, éppen ezért a Horizon Worlds webes verzióját akár VR-sisak nélkül, kizárólag monitorral is lehet majd használni, de a friss hírek olcsó headsetekről is szólnak. A felsőkategóriás, tehát nagyjából 800 dolláron kezdő Project Cambria után érkezhetnek az olcsó, kisebb felbontású típusok is, amik esélyesen akár a 300 dolláros szint alá is mehetnek, Stinson és Cardiff kódneveken 2023-as és 2024-es startjuk várható. Közben pedig érkeznek az egyre jobb AR-szemüvegek is, bár itt több lépcső várható, 2024, 2026 és 2028-as céldátumokkal.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!