Az orrunk előtt omlik össze az NFT-piac

2022.05.09. 13:51 Módosítva: 2022.05.09. 13:52

Sokan hittek abban, hogy az NFT-ből lesz a következő bitcoin, amibe nagyon gyorsan érdemes befektetni, és amire mindenki úgy emlékszik majd vissza: de kár, hogy lemaradtam. Nem egészen ez történt. Míg a bitcoin értékével a blokklánc alapú technológiákkal együtt futott fel, addig a szintén blokkláncra építő NFT (nem helyettesíthető eredetjelzés, non-fungible token) már egy érett technológiába érkezett bele, a virtuális műalkotások piaca pedig egy gyors száguldás után hirtelen szakadékba esett.

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

A The Wall Street Journal a nonfungible.com adataiból dolgozva írta meg, hogy alig bő fél év alatt, 92%-kal zuhantak meg az NFT-eladások, ráadásul az aktív NFT-tárcák száma is 88%-ot csökkent. Ez nagyjából azt jelenti, hogy mindenki kihátrált az NFT-k mögül. Lehetséges, hogy egy metaverzum eljövetele kell ahhoz, hogy ezek a virtuális alkotások valódi értéket nyerjenek, és egyszerű kripto befektetés helyett egyéb, látható szerepük is legyenek az NFT-knek, most viszont úgy néz ki, ez a piac összedőlt, és igazából nem érdekel senkit.

Remek példa erre a világ legelső Twitter-bejegyzését megörökítő NFT, amit egy Sina Estavi nevű vállalkozó vett meg közel 3 millió dollárért (kissé fáj belegondolni, hogy két sirályszárnyas Mercit is vehetett volna ennyi pénzért, ami valószínűleg értékállóbb befektetés lett), majd gondolta, hogy áprilisban eladja 48 millió dollárért. Ebből lett az, hogy hosszú ideig nem is érkezett párszáz dollárt meghaladó ajánlat, a legkomolyabb pedig nagyjából 30 ezres volt, így az NFT végül nem is cserélt gazdát. Az NFT-k renoméját egyébként masszívan aláássa az is, hogy rendszeresen hallani ezekhez kötődő pénzmosásról, csalásról és szerzői jogi problémákról.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!