Elindította otthonszerelési programját az Apple, de több a leves, mint a hús

2022.05.21. 16:53 Módosítva: 2022.05.21. 17:17

Régóta lehet arról hallani, hogy az Apple lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy otthon, maguknak megszerelhessék a mobiljukat. Igen, jól olvassátok: az az Apple, aki annyira változatosan tudja megszívatni a felhasználóit annyira egyszerű dolgokkal is, mint egy fájlformátum támogatása, vagy épp az adatmozgatás, hogy a Lightning csatlakozóról és a méregdrága, maguktól elporladó kábelekről ne is beszéljünk. Erősen szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy ezt mennyire akarják pénztárca- és emberbarát módon csinálni, mostanra már többen kipróbálták, és kiderült, nem volt alaptalan a félelmem.

Mivel egyelőre csak az Egyesült Államokban fut a program, ezért csak a helyi beszámolókból tudunk tájékozódni, többek közt a The Verge újságírói írták meg, mit tapasztaltak a gyakorlatban. Egy iPhone 13 Mini akkumulátorának cseréjét csinálták meg otthoni körülmények között, az Apple által hivatalosnak hívott metódussal.

Az Apple a 30 grammos akkumulátor cseréjéhez két nagy bőröndnyi szerszámot küldött, 36 kilós kiszerelésben. A javítókészletben természetesen nem csak három darab csavarhúzó volt, hanem szinte minden profi eszköz ahhoz, hogy egy ilyen javítást el lehessen végezni. Laboratóriumi pontosságú hevítődoboz, amivel a kijelző ragasztóját lehet hibátlanul eltávolítani és kiemelni a panelt a helyéről, de van eszköz a csatlakozók szétszedésére, és az új akku visszanyomására is egy elég komoly rugós préssel. Ezen felül természetesen egy nagyon alapos és részletes leírást is küldtek lépésről lépésre, ami bemutatja, hogy zajlik a folyamat.

Ami meglepő volt, hogy a látszólagos profizmus ellenére ezek az eszközök egyaránt nem voltak tökéletesek. A hevítő az újságírónál egy azóta is ismeretlen hibakóddal kezdte a (nem) működést, a tapadókorongok elsőre nem fogták meg rendesen a kijelzőt a kiemeléshez, a csavarhúzók nem mágnesezettek, a ragasztó eltávolítása pedig korántsem volt annyira egyszerű, mint azt a leírások sugallták, pedig nyilván egy pár hónapos telefon esetén még nem beszélhetünk többéves elporladási folyamatról, a ragasztó teljes eltávolításához egyszerűen kellett volna még megfelelő célszerszámokat adniuk.

Ha rosszul pozícionált akkumulátort préselünk a helyére, komoly problémát okozhatunk, miközben semmi nem ellenőrzi az elhelyezést. Lássuk be, egy jó pozíciósablon sokkal fontosabb lehetett volna, mint egy prés, hiszen nem ritkán az egészen komoly szervizek sem használnak préseket, mivel a behelyezés kézzel is kielégítően megoldható.

Hiába az eredeti Apple alkatrészek és eszközök, az új akkut azonnal ismeretlen alkatrésznek ismerte fel a telefon, tehát a telefonját otthon megszerelő felhasználó még futhat egy extra kört a támogatói oldalon, mire eltűnnek a zavaró feliratok a telefonjáról. Az újságíró elmondása alapján a csere sikeres volt, de mivel nem tudta tökéletesen eltávolítani a keret és a kijelző között lévő régi ragasztót, így a telefonon látszanak az utólagos szerelés nyomai, nem lett tökéletes az illeszkedés.

Persze az ember nem csak kockáztatja a saját telefonját, elfogadja azt is, hogy a szerelési hibákért ő a felelős, és persze a tűzbiztonsági felelősséget is vállalja a cserénél. Ráadásul még többet is fizet a procedúráért, mintha elvinné szervizbe a telefont, és ott kicseréltetné a pakkot. A csereakkumulátorért 69 dollárt, azaz 25 ezer forintot kell fizetni, Amerikában pontosan ennyibe kerül az Apple Store-ban ugyanezt megcsináltatni. Ezen felül még 49 dollárt, azaz 18 ezer forintot kell tejelni a szerszámok bérléséért és szállításáért, a sok eszközre pedig egy 1200 dolláros, azaz 437 ezer forintos letétet is kell hagyni, amit csak akkor kap vissza a felhasználó, amikor hiánytalanul és hibátlanul visszajutott az Apple portájára a szervizpakk.

A javítás folyamata egyszerűen túl nagy felelősséggel jár az átlagembernek, és nagyon messze van attól az elvtől, ami mentén otthoni szerelési lehetőségekre lenne igény: ez így se nem egyszerűbb, se nem olcsóbb, és pláne nem kényelmesebb annál, mintha a hivatalos szervizben csináltatnánk meg a telefont. A mai mobiloknál már egyáltalán nem szempont az, hogy kényelmesen és nyugodtan lehessen benne akár akkumulátort cserélni, miközben tudjuk, hogy legkésőbb néhány év után a telefonok többsége erősen akkucserére szorul.

Az Apple megoldása viszont tökéletesen rámutat arra, hogyan lehet túlbonyolított, irreálisan drága megoldást adni a házi szerelésre annak a négy darab elvetemültnek, aki megpróbálja, pár év múlva pedig lehet azt mondani, hogy mi megadtuk a lehetőséget, de senki nem élt vele, ezért marad a hagyományos szervizelés, továbbra is méregdrágán.

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!