280 ezer autó szén-dioxid kibocsátásától szabadulhatunk meg, ha elengedjük a lézernyomtatást

2022.06.06. 16:35

A világ összes nyomtatásához tartozó energiafogyasztás felét takaríthatjuk meg, ha a gyorsasága és tartóssága miatt kedvelt lézernyomtatásról visszaváltunk a hagyományos tintasugaras megoldásokra – állítja az Epson megbízásából készült kutatás.

1300 millió gramm szén-dioxidot takarítana meg a Föld ezzel a cserével. Ez körülbelül azt jelenti, mintha 280 ezer belsőégésű motorral szerelt autót kivonnánk a forgalomból, de a spórolás természetesen csak a szén-dioxidra vonatkozik, egyéb károsanyagokra nem. Az Epson szerint 2025-ig lehetne reális egy ilyen frissítés.

A kutatás persze elég optimista, és azt veszi alapul, hogy a leghatékonyabban működő, legkevesebb csomagolóanyaggal körített tintasugaras gépekre váltana mindenki, aki gyakran nyomtat. Ritkább használathoz továbbra is elképzelhető, hogy valakinek a lézer lesz a jobb megoldás, mivel nem kell tartani a tinta beszáradásától, kevesebb karbantartást igényel azoknál a gépeknél, amik ritkán vannak bekapcsolva.

Az Epson szerint a projekt bizonyítja, hogy a nettó nulla energiafogyasztású nyomtatáshoz vezető út igenis lehetséges, ha az emberek a leghatékonyabb energiafelhasználású termékekre váltanak, és ezzel csökkentik a termékek előállításához kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást. Én ezzel kapcsolatban kicsit mindig szkeptikus vagyok: szerintem legalább ugyanekkora spórolást lehetne elérni azzal, ha kicsit alaposabban meggondoljuk, mi az, amit feltétlenül meg ki kell nyomtatni, és mi az, ami csak a felesleges papírgyártást jelenti, mert legalább ugyanolyan hatékonyan el lehet intézni elektronikus úton, vagy bármilyen adathordozón tárolva is.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!