Esőben is használható érintőképernyőn dolgozik az Apple

2022.07.06. 15:30

Az Apple friss szabadalma a vizes körülmények közti érintőkijelző használatról szól. Az utóbbi években eleve vízálló kivitelű iPhone modellek kijelzőjét a megszokott kapacitív technológia miatt nehéz esőben vagy víz alatt kezelni, mivel a cseppek mindenféle nem várt érzékelést okozhatnak, miközben a valódi érintéseket rosszabb hatásfokkal fogadja be a rendszer. Az Apple megoldása mögött a nyomásérzékelés áll.

Az amerikai védjegyhivatal által jegyzett technológiában egy nedvességérzékelő állapítja meg, hogy épp száraz, nedves vagy konkrétan víz alatti körülmények között kell dolgoznia a rendszernek, az emberi ujj érzékelését pedig az iPhone típusoknál egy időre felvillantott, majd gyorsan kivezetett nyomásérzékelés oldja majd meg.

Ezt a technológiát 3D Touch néven emlegették annak idején, 2015 és 2018 között az iOS-be rakott extra menüpontok elérésre használták (erősebb nyomásra más funkció jött előre, mint sima érintésre), de a gyakorlatban nem vált be, és igazából nem is kellett hozzá nyomásérzékelő, mivel az érintés hosszússága közti eltéréssel is el lehetett ugyanezt érni, sokkal egyszerűbben.

A víz alatti használathoz, tehát leginkább fotók és videók elsütéséhez egy sokkal nagyobb és átláthatóbb felületet kínálna az iPhone, normál esőben pedig leginkább a nyomás erősségével lehet majd nyomatékot adni az érintés céljának. A vízálló érintőkijelző bicikliknél és motoroknál is nagyon hasznos lehetne.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!