A legismertebb Apple-formatervező szerint sem kell annyi érintőfelület az autókba

2022.09.08. 15:57

Ahogy régen a gomberdőket volt divat utálni az autók belterében, úgy most az érintőkijelzők és az érintésvezérelt gombok állnak a gyűlölet középpontjában, és míg a legtöbb gyártó ilyen megoldásokkal akarja magát a fiatalokhoz és a modern technológiához pozicionálni, addig a valódi felhasználók sokszor csak küszködnek a rosszul kivitelezett megoldásoktól.

DSC05654
Fotó: Gajdán Miklós / Totalcar

Jony Ive, az Apple egykori designfőnöke benne van abban a néhány tervezőben, akiknek a ma ismert érintőképernyős okostelefonokat köszönhetjük, de az autók esetén ő sem látja jónak az érintős irányt.

Erről a Vox Media Code konferencia egyik beszélgetésén beszélt, ahol Kara Swisher újságíró kérdezte meg Ive-tól, hogy mit gondol az új autók beltereiről, és bár szerinte a többujjas vezérlés önmagában remek dolog, helyenként az autógyártók túl messzire mentek, és bizonyos funkcióknál vissza kellene térni a régi, nyomógombos iskolához. Persze ennél sokkal többet nem mondhatott, ahogy arról sem, hogy a saját formatervező cégében terveznek-e autókat, és hogy tud-e arról, hogy az Apple milyen irányba megy a saját, jövendőbeli autója kapcsán.

Időközben egyre több biztonsági felmérés is a nyomógombokat igazolja, most épp egy svéd kutatás emlegeti azt, hogy a fizikai gombokkal történő rádió- és klímavezérlés kevesebb ideig tart, kevésbé vonja el a figyelmet a vezetésről, emiatt biztonságosabb is.

Jony Ive és Tim Cook
Jony Ive és Tim Cook
Fotó: The Independent

Jony Ive bő 20 évig volt az Apple fő formatervezője, olyan érdekességek kötődnek a nevéhez, mint az iMac G3 áttetsző, színes borítása, az első iPod vagy épp az első iPhone formatervezési vezetése. 2019-ben alapította meg saját cégét, ekkor jött el az Apple-től, de külsős tanácsadóként egészen most júliusig dolgozott velük. Nem mellesleg maga is elég nagy autókedvelő, jellemzően az angol kocsikat kedveli, Bentley és Aston Martin is volt már birtokában.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!