Automatikus sávváltás érkezik a Fordokba

2022.09.09. 14:12

A Ford saját, BlueCruise néven futó vezetéstámogató rendszere legutóbb egy nevezéktani per kapcsán került előtérbe, de vannak újdonságok technológiai oldalon is, most például automatikus sávváltást és néhány egyéb újdonságot is tesznek a legújabb frissítésbe, derül ki a Ford közleményéből.

2021-es bejelentése óta a Ford BlueCruise a GM Super Cruise és a Tesla Autopilot rendszereinek konkurenseként működik, immár 75 ezer Ford és Lincoln autón fut, Európában például a Mustang Mach-E-t ismerhetjük ezek közül. A Mach-E fogja először megkapni ezt az 1.2-es frissítést még ősszel, az új funkciók listája pedig a sávváltási asszisztensből, a prediktív sebesség-asszisztensből és a sávon belüli mozgásból tevődik össze.

Önálló sávváltás a sofőr indexelése után lép működésbe, de akár önállóan is tud javaslatot tenni, ha azt érzi, hogy a pillanatnyi forgalmi sáv túl lassan halad ahhoz képest, amit mi a tempomattal elvárnánk. A sebesség-asszisztens a várható kanyarokra és egyéb forgalmi szituációkra készülve tudja lassítani a kocsit, a sávon belüli áthelyezés pedig a nagyobb járművek elől való lehúzódásnál hasznos elsősorban, de ha érkezik a dugó, akkor a mentősáv automatikus kialakításában is segíthet.

A Ford elektromos és automata részlegének vezetője elmondta, hogy ez a lépés csak egy kezdete annak az útnak, amin a modern vezetéssegédek elindultak. Ezt alapvetően pozitív kicsengéssel kell értelmezni, de szó szerint sem állítottak valótlant, hiszen az automata sávváltás a GM Super Cruise-nál már egy ideje létezik, a Tesla Autopilot pedig 2019 óta tudja ezt.

Érdekelnek a Mustangok? Ezt a videót ne hagyd ki!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!