Rendszámot a bringára!

2010.08.11. 10:46 Módosítva: 2010.08.11. 11:48

A minap jelent meg a kerékagy blogon egy hír, egy újfajta bringalopási trükkről: a tolvaj egy másik lakatot tesz az eredeti mellé, így a tulaj nem tudja elvinni bringát, tehát otthagyja. A tolvaj visszamegy, és elviszi. A kommentelők arról beszélgetnek, juj de rossz ez, micsoda világot élünk, ami igaz is.

Aztán később, úgy pár tucat kommenettel odébb felmerül az ötlet: rejtett azonosítót a bringára. Nevet-címet a stucniba, meg a vázba, nagymama receptjét a gumi oldalára 0,5-ös Rotringgal. Majd ettől lesz jobb, mert így azonosíthatóvá válik a termék, a vagyon, az eszköz. Nem kell régi képek után túrni az albumot, ahol együtt feszítesz a drótszamárral. Mekkora ötlet már, mi!?

hogy tudod bizonyítani, hogy a tiéd?

Egyébként meg, hogy tudod bizonyítani, hogy a tiéd? Pont, mint a tolvaj. Hiszen a tolvaj mit mond, ha megkérdezi a rendőr, miért fűrészel itt egy lakatot? Hát, hogy bocs, enyém a bringa, csak a haverok megvicceltek. Tessék nézni, az egyik lakathoz van is kulcsom. És szépen fűrészel tovább, adott esetben rendőri felügyelet mellett.

Ez nem jó, ezzel mindenki egyetért. Nem jó, hogy van egy adott esetben több száz ezret érő eszköz, aminek a tulajdonjoga ott helyben nem bizonyítható. Sehogy se, maximum a számlával, ami nyilván ott van mindenkinek a zsebében, már ha kapott hozzá egyáltalán. Ha újonnan vette. Ha boltban vette. Ha vette.

balesetet lehet szenvedni

Egy olyan eszközről beszélünk, ami a forgalomban közlekedik, emberek és autók között. Hol a járdán, hol az úttesten, hol kerékpárúton, legyen az festett vagy valóságos. Amivel balesetet lehet szenvedni és balesetet lehet okozni. Ami gond nélkül megy ötvennel, tehát a 20-as, 30-a tábláknál tökéletesen alkalmas 100% sebességtúllépésre. Amin nem kötelező a bukósisak.

Akkor gondolkodjunk. Van egy jármű, amivel bármilyen papír nélkül lehet bármilyen forgalmas útszakaszon tekerni. Mivel nincs rajta azonosító, gyakorlatilag bárhol, bármennyivel, bármilyen alkohol vagy drog hatása alatt, fiatalon, öregen. Mert mi a szankció? Ejnybejnye? Mennyéleajárdáról? Az ittas autós vagy motoros – ha ilyenen kapják - több havi fizetése bánja. Meg a hajtási.

balesetet lehet okozni

Azt se kérdezi a bringástól senki, van-e rajta rendes fék? Világítás? Macskaszem, bukósisak, vezetői engedély, miegyéb? Pedig ott jár az úton, mint a többiek. Kikanyarodhat, leszoríthat, elgázolhat. Őket mégsem kérdezik. Az autóst meg a motorost pedig megkérdezik, úgy hívják műszaki vizsga. És ahogy te meg én az autók tükrét nem rugdossuk le - ki neveltetési, ki meg más alapon: ott van mögöttem és előttem egy félméteres fémdarab, tízcentis betűkkel, amivel engemet utólag be lehet azonosítani. Ezt meg rendszámnak hívják.

Ha az ember véletlenül kárt okoz, mondjuk nekitolat, becsúszik, rányitja, előveszik a papírt, kitöltik, és tessék: a kárt szenvedett felet kártalanítja a biztosító. Érdekes mi? Kötelező biztosítás a neve. Rendszámra szól. Ha meg valaki fél, hogy ellopják tőle a vagyontárgyát, hát köt rá CASCO-t. Ez már csak ilyen, fizetni kell ezért is, de legalább megtérítik a kárt, persze avultatva. Ja, részletre is meg lehetne venni a bringát, nem kell személyi hitelezni, lopatni, anyutól kölcsönkérni ha csak egy kicsi hiányzik.

És mi az a dolog, aminek a segítségével igénybe vehetők ezek a modern, csodálatos vívmányok? Amiből kiderül, kié a szajré? Meg ki jött nekem? És ki fog kártalanítani? Ki ütötte el a babakocsis feleségemet?

Hát a rendszám! Ezen van plakett, hogy meg tetszik-e tudni állni, ha meg kell hirtelen, mondjuk fékkel. Hatóságilag. Vagy nem, és majd az én pénzemen varrják vissza a bőrt a seggéről a fejére?

Ezen lehetne szó arról is, hogy a biztosító meddig áll jót a közlekedésben résztvevőért, már dátumilag. Mert ugye máskülönben zsebből kellene perkálni a dellát, ami egy fűthető, elektromos tükör esetében mondjuk a bringa teljes ára. Szor kettő. És ahogy az ügyes és óvatos autósok is kapnak kedvezményt a biztosításból, kapjanak a kerékpárosok is idővel, ha nem okoznak balesetet. A többiek meg fizessenek, csak sokkal többet.

Meg ugye a bringaút sincs ingyen, legalábbis ugyanolyan aszfalt van rajta, mint amin a kocsi megy. Korlát, jelzés, KRESZ-módosítás, ez mind pénzbe kerül ám. Hát ebbe is tessék beszállni. Ne csak öntudatosan csilingelni, meg elütni a turistát a Batyeszon, ha oda mert lépni a sárga csíkra.

aztán jössz és ixelsz

Mindenkinek jobb lenne így. A bringás társadalom kivetné magából azt a pár idióta barmot, ha ők nem, hát kivetné a rendőr, rendszám meg érvényes biztosítás híján. Esetleg lehetne kötelező a bukósisak, könyökvédő, nappali fény (féklámpa?). Vagy a bringás csak addig fontos, amíg elmegy szavazni? Mert a bringás ezért fontos ám. Ez egy közeg. Egy kisebbség. El ne higgye senki, hogy bárkit is az érdekel, hogy kisebb legyen a szmog, a dugó, meg több az egészséges ember. Lófaszt barátocskám. Évente kétszer felemelheted a bringádat, aztán jössz és ixelsz. Mi meg ígérünk neked nagy-nagy szabadságot, amibe az első sarkon beledöglesz. Ez a deal. Az életmentő műtétet – ha valami baja esik a nagy szabadságában - meg összedobja a TB? Inkább tessenek kivenni, mint a raftingot, meg a siklóernyőt.

Ha volna rajta rendszám, nehezebb volna ellopni is: macera a vázszámmal, meg a forgalmival, francokat, nem lopok, nem éri meg. Maximum Csepelt a kocsma elől, terményes zsákkal. Jobb lenne ez így mindenkinek. Meg ha már itt vagyunk, a robogóra is tessenek ugyanezt értelmezni, ott se volna baj.

Szavazzon!

Jobb lenne, mert az mégse járja, hogy a harmincas táblánál röhög bele valaki a traffiba hatvannal, szó szerint, ma reggel láttam. Mert ő leszarja, mert nem azonosítható. Mert ő a bringás. Meg oda parkol, ahová kedve van. Bele a zöldbe, vagy a kertembe. Meg átmegy a piroson, a nagymamán. Meg szabálytalanul kanyarodik. Megteheti. Meg lerúghatja a tükröt. Aztán meg panaszkodik, hogy ellopják, a kocsma elől, ahonnan részegen kijőve felül – a fene nagy szabadságában bukósisak nélkül - , és megy a Rákóczi úton a hetes alá. Mert azonosíthatatlan. Hát akkor tényleg az is lesz.

Egyetért? Vitatkozna vele? Véleményét elmondaná másoknak is?

Tegye meg a publikáció blogposztján!