Nagy bunyó a második sorban. VB-cím az elsőben

2011.10.16. 10:17

Ha netán valaki a szombati időmérőt látva kételkedett volna Sebastian Vettelben és esélyt látott arra, hogy a hamvaiból feltámadó Lewis Hamilton megveri, nos, az pár másodpercen belül elfelejthette a hiú ábrándot.

Hamilton, aki az utóbb futamok alatt inkább ütközéseivel és botrányos megmozdulásaival hívta fel magára a figyelmet - úgy látszik – magába szállt, vagy csak komolyan elbeszélgetett vele valaki a csapatvezetésből. Már szombaton is nagyot alakított, amikor paraszthajszállal ugyan, de megverte Vettel Red Bullját az időmérőn.

A verseny első pár másodpercében persze Vettel megmutatta, ki idén a főnök, simán megelőzte a jól rajtoló Hamiltont pár kanyarral később. Innentől kezdve aztán esélyt sem hagyott arra, hogy bárki megfogja. Még akkor is magabiztosan tartotta az első helyet, amikor Petrov és Schumacher újrajátszották a kurszki páncéloscsatát, melyben senki nem nyert, de a német vesztett többet.

Hamilton ugyan visszaesett a második helyre, de ha eddig sok bírálatot kapott, akkor most meg kell dicsérni, mert gyönyörűen versenyzett és az őt folyamatosan támadó Mark Webbert úgy cumiztatta, mint Ron Jeremy fénykorában, szegény ausztrál a végén még fel is böffent.

Buttonnak ezúttal nem jött be a türelemjáték bár kicsit peches is volt, amikor az első körben három helyet esett vissza. Hiába volt a verseny későbbi szakaszaiban gyors, már nem tudott annyira közel kerülni Webberhez, hogy esetleg megtámadja. Mögöttük Fernando Alonso ért célba, aki az elején megszenvedett Felipe Massa mögött, végül csak a kerékcserének köszönhetően tudott elé kerülni. A spanyol küszködött, de az ötödik helynél többre nem futotta.

A halvány Massa - aki éppen százötvenedik nagydíját futotta – végül beért hatodikként, mögötte, nem kis meglepetésre, az új befújt diffúzorral induló Jaime Algersuari ért célba, aki észrevétlenül bár, de szintén remek versenyt futott és az utolsó körben előzte meg Nico Rosberget.

Kubicáról még mindig semmi hír, pörgeti a Rubik-kockát, pedig égető szükség lenne rá, sem Petrov sem Senna nem viszik igazán előre a Renault-csapatot.

Sokkal többet elmondani nem lehet, ez a verseny ismét azokról szólt, akik Vettelt üldözték idén, azt a Vettelt, aki megmutatta, hogy a végtelenségig motivált és Webber harmadik helyével együtt bebiztosította a Red Bull csapat konstruktőri vb-címét, ami legalább olyan fontos, mint az egyéni.

Hiszen a dicsőség mellett jelentős pénzbevételt is jelent. És ha egy olyan – anyagi gondokkal nem igazán küszködő – csapat, mint a Red Bull kap még egy csinos összeget ajándékba... Nehéz dolguk lesz az ellenfeleknek jövőre. Szép verseny volt, sose rosszabbat.