2014.07.23. 09:43 Módosítva: 2014.07.23. 09:43
0 hozzászólás

Szombat óta szabadabbnak érezheti az országot, akit eddig zavart, hogy megbünteti a rendőr, ha iszik és utána főúton bringázik. Egy ismerősöm pár hónapja harmincezres csekket kapott az Oktogonnál, miután megszondáztatták. Ekkor tudta meg, hogy a másnaposságot, vagyis amikor azt szokás mondani, hogy színjózan vagyok, becsszó, na, azt is érzékeli a rendszer, mert még olyankor is tart a szervezetben az alkohol lebontásának folyamata.

Amikor odafönt észrevették, hogy divatba jött a bringázás, először nem tudtak mit kezdeni a jelenséggel, talán féltek is a tízezrével tekerő, független állampolgároktól. Aztán kineveztek egy kerékpáros kormánybiztost. Fogalmam sincs, mit végzett az illető, és hasonlóan tanácstalan a Google is. Azóta nagyot változott a világ, már majdnem jól működik a tavaszra ígért bérbrigarendszer, továbbá ügyes sebességkorlátozás védi a kerékpársávon tébláboló gyalogosokat a Batthyány térnél. És most itt az újabb ötlet. Újabb post itet lehet lekapni a monitor sarkáról, mert megint foglalkozva van a kerékpárosokkal.

megint foglalkozva van a kerékpárosokkal

A bringások pár év alatt olyan sokan lettek, hogy már az is csupán megközelítés kérdése, miért egyre több a kerékpárosbaleset, és kik tehetnek arról, hogy egyre több közlekedési balesetet okoznak úgy általában a részegek. Merthogy mindkét szám nő, és mióta ezt megtudtam, az alkoholfogyasztási amnesztia az első, amit lépni tudott a méretes agytröszt ott fenn a mennyekben. Amíg tisztázódik az ok, nem akadályozzák tovább, amivel szemben a jelek szerint tehetetlenek. Ez is egyfajta hatékonyság. Nyilván eddig is mindenki ivott és bringázott, akinek ettől kerek a világ, és ez most sem nagyon fog megváltozni.

Az izgalmas emberkísérlet egyelőre nem érinti az autósokat és a motorosokat, náluk marad a zéró tolerancia. Így a színjózan és kevésbé tiszta közlekedők közös pályára kerülnek. Tájékoztató kampány és társadalmi felkészülés nélkül. Nagy móka lesz, törött Bubi-bringákat látok. Mintha kicsit nem tudná az erős kéz, hogy szorítson-e, vagy engedjen, ezért mindkettővel próbálkozik. Más könnyítésről nincs szó, tehát ha nincs csengőd, vagy küllőprizmád, ezután is megbüntetnek. Akkor is jár a csekk, ha átrongyolsz a piroson, mert sietsz. Ha megittál két-három sört, a kutyát nem érdekli, mehetsz tovább, amíg nem vasalnak ki a tompa agyad miatt, vagy nem kerül eléd egy gyalogos, esetleg egy házfal. A megváltoztatott jogszabályban bizzarr módon nem szerepel vér- és légalkohol határérték, csupán annyi, hogy az kerékpározhat, aki erre alkalmas állapotban van. Na, most nem lennék rendőr. Illetve most sem. 

a színjózan és kevésbé tiszta közlekedők közös pályára kerülnek

Mindezt úgy, hogy a lendületes stadionprojekteket nem veszélyezteti senki, igaz meccsre sem járnak túl sokan, nyerni sem nagyon szoktak a csapataink. A bringásoknak nem kell stadion, nincs tehát input az állam számára, illetve azt hiszi, hogy nincs, ezért a rengeteg iskolai tornaórából eddig egyet sem csoportosítottak át kerékpáros oktatásra, és az alapvető közlekedési ismereteket sem kell tudnia senkinek, ha kerékpárral kíván közlekedni. Érdekében áll tájékozódni a sok színes tábláról, de nem vizsgáztatják belőle.

Amikor ebben a környezetben mindenkire rábízzuk, állapítsa meg, józan-e, vagy sem, képes-e hazatekerni a szüreti mulatság végén, vagy sem, akkor gyanús, hogy ezt az egészet valaki erőből akarta átnyomni, mert csak. Amikor az ember lekési az utolsó buszt, de nagyon húzza már a gravitáció az ágya felé, a tiszta ész logikájával el kell döntenie, megvárja-e az első járatot, vagy, ha már úgyis nála a bringa, megpróbál azzal hazamenni.

szakmai okfejtés nem kísérte

Egy bizonyos fokú (0,3-0,5 ezrelék körüli) alkoholtolerancia több európai ország közlekedési szabályaiban létezik. A németeknél, franciáknál, vagy a belgáknál is szabad autózni, ha csak keveset ittál. Ezekben az országokban is van, aki áthágja a szabályokat, de van keretrendszer, és persze durva büntetések is, szükség esetére. 

Tartok tőle, hogy itthon egy ilyen típusú engedményre még senki nem készült fel, és nagy kérdés, mit hoz majd a kerékpárosok felé tett gesztus. Ha megfigyelték, ezt az enyhítést semmilyen hivatalos bejelentés, vagy szakmai okfejtés nem kísérte. Nehéz lett volna arcvesztés nélkül vállalni.

Hülyeországban a villanypásztor nemcsak a marhákat védi a külvilágtól, hanem a külvilágot is a marháktól. Aki nem azért nem ivott eddig bringázás előtt, mert tartott a büntetéstől, hanem mert tudta magáról, hogy tompítja a reflexeit a szokásos egy-két pohár bor, nyilván ezután sem változtat. Lesznek majd, akik eddig is tudták, hol a határ. Ők továbbra sem okoznak majd balesetet. Azok viszont, akik eleve feleslegesnek éreznek bármilyen tiltást vagy szabályt, és csak a rendőrök miatt nem ittak, mostantól elhihetik, hogy ivás után bringázni nem is veszélyes. Nem lehet az, hiszen épp most engedték meg. Félek, hogy ők vannak többen.  

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.