2014.12.16. 12:58

Nem szeretnék finomkodni: kezd tele lenni a tököm az úgynevezett forgalomlassító demonstrációkkal és autós felvonulásokkal. Ha ön érdekképviseleti vezető, függetlenül attól, hogy nemes-e a cél, kérem verje ki a fejéből ezt a baromságot. Feltéve, hogy nem az aktuális hatalom malmára akarja hajtani a vizet.

Ennek két fő oka van. Egyrészt, mert nettó kiszúrás mindenki mással. Másrészt pedig azt demonstrálja, hogy mennyivel jobban élnek, mint azok, akik el sem jöhettek, mert nincs autójuk, és leszarják, hogy 350 alatt a benzin.

Ez a hétfői demonstrációt meglátva bukott ki belőlem. Ha önök is olvasnak újságot, biztos feltűnt, hogy ebben az országban hatszázezernél több gyermek éhezik. És ezt most értsék úgy, ahogy kell: a napjait üres gyomorral tölti. Esetleg kap az iskolában vagy az óvodában valamit harapni, azokból a fillérekből, ami már nem kellett stadionépítésre és más monstre állami beruházásokra, löszalagutakra és jövőkutató hivatalokra. Ha pedig az ország (nem a budai hegyvidék) nyugdíjasaira is vetnek egy alaposabb pillantást, akik vélhetően fényből élnek és azzal is fűtenek, akkor talán önök is elbizonytalanodnak.

Ezért nem önöknek kell szégyellniük magukat. De minden bajuk ellenére önök még mindig a pénisz szerencsésebbik oldalán állnak, hajtanak nap mint nap, enni adnak gyermekeiknek, eltartják a családot, és biztos vagyok benne, hogy idős, elesett szüleiket is támogatják, ha van rá lehetőségük. Maximálisan megértem, hogy nem akarnak a másik oldalra kerülni, netán elhagyni az országot, ahol születtek, barátaik és rokonaik élnek.

De egy ilyen országban nagyon nem menő végeláthatatlan sorokban felvonulni olyan új furgonokkal, amelyek csillognak, mint Salamon töke. Az a szerencséjük, hogy az emberek beparáztak, és a többségük nem is látta, mi folyik, csak döbbenten nézett a metrón, hogy ma épp miért van gruppenszex a szerelvényeken.

Tényleg mázli, hogy nem sokan látták ezt, mert a sok, egységes trafikfurgon miatt talán felmerülhetett bennük: itt nem feltétlenül csak az 1200 munkavállaló küzd a létéért a közlekedőszívatással, hanem a munkáltatóik is. És akkor már önök nem veszélyben lévő munkavállalók, hanem a politikusok, szakszervezeti vezetők és bizonyos gazdasági körök játékszerei. Sajnos így is értelmezhetők ezek a dolgok a kívülállók szemszögéből.

Aztán jön az autós felvonulás második hulláma, a cafeteria terheinek emelése miatt tiltakozó, már vegyes, a magyar valóságot tükröző autókkal. Nem akarom önmagamat ismételni, hogy négymillió létminimum alatt kereső és több mint hárommillió nyugdíjas országában vajon hányan tudhatják, mi az, hogy cafeteria? Drágul a kávé? Bár én cafeteriát csak akkor látok, amikor előttem valami gazdálkodj okosan-utalvánnyal fizetnek, de tudom: így kerülik meg a munkáltatók, hogy rendes magyar forintban fizessenek, mert így olcsóbb. Volt.

És hasonló a véleményem a lakás- és autóhitelesek autós felvonulásairól is, noha tudom, hogy milyen kétségbeejtő csapdában vannak ők is, noha látszólag van hol lakniuk, és van pár éve még jónak számító autójuk is. Most, hogy a problémáikat a hivatalos álláspont azerint megoldották, azt is tudom, hogy ez a csapda hosszú távú.

Még egyszer: nem célokkal van baj, hanem a módszerrel. Budapestet húsz hülye is meg tudná bénítani azzal, hogy egy-egy sávot eláll a hidakon meg a rakpartokon, és pár bevezető úton. A rendőrség azonban kéjes örömmel ad ilyesmikre engedélyt, rendel ki előzékenyen az eseményeket biztosító közrendőröket fagyoskodni/izzadni. (Akik legalább olyan vacakul élnek, mint önök, csak ők nem tüntethetnek, mert tiltja a szerződésük.) A hatalomnak jó befektetés ez, mert a kívülállók többsége nem fog az önök ügye mellé állni. Megismétlem: azért, mert meg vannak szopatva. Keményen.

Ehhez képest mit értek el? Mi változott hétfő reggelhez képest? Csökkent a stadionokra költött pénz, noha az átlagos nézőszám egy meccsen 1600 és 3400 közötti? Nem. Fizetős lett az M0 és a többi városi elkerülő? Igen. Nőtt a cafeteria adóterhe? Igen. És ugye a Nagy Állami Dohányáruház is meg fog valósulni. Hogy lássuk a jót is, a BKK egy csomó jegyet eladott.

Kedves tiltakozók, nem látták, hogy a belváros, a József Nádor tér, a Kossuth tér, de még az Andrássy út és az Erzsébet híd is sokkal fájdalommentesebben nélkülözhető a belváros forgalmából, hisz a BKK éveket dolgozott a városrész tehermentesítésén. Illetve mindenki ott sétált a tömegben, aki amúgy a dugóban ült volna.

Nem nézték a netadó elleni tüntetéseket? És hol van most a netadó?

Önök kevesen voltak ehhez, akármennyire is jól mutat a járművek végtelen sora a fotókon, még csak a többség szimpátiáját sem nyerték meg. Ahhoz gyalog kéne menni, és sokan. Az önök ügye apró ügynek minősíttetett, de önök minősítették azzá, a rendezvényük pedig súlytalanná vált, mert azt hitték, hogy ebben az országban még léteznek különálló, apró ügyek.