A próbarendszám arra van, hogy elkobozzák

2021.11.03. 06:07

Használtam pár évig P-rendszámot, ismerem a problémát. A visszaélések valósak, az ostor mégsem csak a bűnösökön csattan, hanem mindenkin: attól is elveszik, aki rendeltetésszerűen használja. Két hiba is van a rendőri intézkedésekben: egyfelől könnyű lenne pontosan szűrni a csalókra, másrészt a törvény ellentmond a járőr érvelésének.

P

Az, hogy elterjedt a próbarendszám bérlése, eladása, egyéb trükközése, csakis a hivatalok töketlenkedésének köszönhető. Egész egyszerűen mintha nem lenne igény a jelenség felszámolására – elvégre így lehet büntetni. Régen az volt a módi, hogy elindítottad az igénylést, megkaptad a rendszámot, majd befizetted a kétszázezer forint körüli összeget a biztosításra. Élelmes vállalkozóink ezt az utolsó lépést offolták, viszont mindjárt ki is váltottak vagy 6-7 rendszámot, és indult is a bérlős biznisz. Aztán amikor már kérték a befizetés igazolását, jött az újabb módszer, a biztosítás felmondása, amikor visszakapták a pénzt időarányosan, de a rendszámot nem adták le utána. De ez csak a csúcsa a bulinak, a befizetett biztosítással is termelékeny lehet a bérbe adott P-rendszám.

Mi az a P-rendszám?

Teljes nevén próbarendszámnak hívják, ilyenhez legálisan csak autókereskedések, autógyárak, járműfejlesztő cégek és autószervizek juthatnak. A rendszámpár a kiváltástól számított egy évig érvényes, és az érvényességi ideje alatt a cégek szinte minden olyan járműre felszerelhetik, amely nincs forgalomban. A próbarendszámhoz kötelező biztosítás is tartozik, az ezzel felszerelt autók átmenetileg forgalomba kerülnek, tehát bárhová mehetnek. Indulás előtt az autó alvázszámát a próba időpontadataival és az útvonallal együtt meg kell adni az indítási naplóban, amely egy silány és elavult osztálynapló-szerű füzet. A próbarendszám főként a kötelező biztosítás miatt drága, egy évre körülbelül 300 ezer forintba kerül, az érintett vállalkozások mégis sokat spórolhatnak vele, mert így nem kell mindegy egyes autót regisztráltatniuk és levizsgáztatniuk, amit használni szeretnének.

7

A mai napig van jó néhány Google találat a P-rendszám bérlésre. Még egyszer: egyetlen Google-kereséssel kiszűrhetőek a trükközők. Nem kell fedett ügynököt beépíteni, elég rákeresni. Ehhez képest a Becsületesnepper videójából tudjuk, hogy nem ez történik, hanem jön Dredd bíró (közeg, bíró és ítéletvégrehajtó is egyben), és elveszi a rendszámot. A rendőr dönt, a hivatal nem bírálhatja felül. Az elkobzás indoka nagyon gyakran pusztán az a tény, hogy nem a kereskedő vezette az autót, hanem a vevőjelölt. És ez esetben - ahogy a videóban is elhangzott - a törvény teljes szigorával lesújt.

A munkám miatt napi szinten járok kereskedésekbe és vezetek kipróbálás céljából autókat, jellemzően P-rendszámmal. Olyan P-rendszámmal, ahol a mostani díjazás szerinti három kilót kiköhögte már a kereskedő, nepper vagy akár a márkaképviselet. És akkor jön a közeg, és elveszi a munkaeszközt, mondjuk azért, mert nem az arra jogosult vezeti az autót, hanem a leendő vásárló vagy épp az átnézéssel megbízott ember.

Igen ám, de a jogszabály nem így szól (az idevágó részeket ollóztam ki):

P-rendszám megszerzésére, illetve használatára feljogosító jogszabály

 

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

15. Az ideiglenes rendszámtábla

63. § (1) Az ideiglenes rendszámtáblát önjáró munkagépre és azon járművekre kell kiadni, amelyet Magyarországon forgalomba még nem helyeztek, vagy a forgalomból végleg kivonták, vagy amelynek az állandó rendszámmal történő közlekedése bármely okból átmenetileg nem lehetséges. Az ideiglenes rendszámtábla leírását a 14. melléklet tartalmazza.

(2) A közlekedési igazgatási hatóság kérelemre

b) a jármű javítási és jármű kereskedelmi tevékenység ellátásához a belföldi jármű más EGT-államba történő javítási, vagy kereskedelmi jellegű szállítása, vagy kísérlet, vagy kipróbálás céljából üzemeltetett járműre P betűjelű...

ideiglenes rendszámtábla használatát engedélyezi és az ideiglenes rendszámtáblát kiadja.

70. § (1) * Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni

b) a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek a még forgalomba nem helyezett, vagy forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű kereskedelmi célból történő szállítása, továbbá kereskedelmi célú kipróbálása,

(2) * A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetése az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át, kivéve

b) az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben, azonban ez esetben a jármű használata során a gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személynek is a járműben kell tartózkodnia. A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla használatának jogszerűségét a közúti ellenőrzés során okirattal kell igazolni,

(4) * A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.

(7) * A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott ... jármű vezetője a közúti közlekedés során köteles igazolni az ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel, az indítási naplóval és a (2)-(3) bekezdésben meghatározott feltételeket igazoló okirattal a rendszámtábla használatának jogszerűségét, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fennállását.

A kettes pontban van egy „kivéve” szócska. És akkor most lassan mondom és egyszerűen fogalmazok, hogy mindenki megértse: ha a nepper vagy munkatársa (=bejelentett alkalmazottja) ott ül az autóban, fő tevékenysége az autókereskedelem – márpedig annak kell lennie, hiszen másképpen ki sem válthatja a próbarendszámot –, minden szükséges papírral, engedéllyel, biztosítással rendelkezik, akkor a vevőjelölt vezetheti az autót.

5620102 772a7f75d8a35e239243e93ddb164568 x

Tehát kereskedelmi célú kipróbálás céljából, fentiek együttes teljesülése esetén átengedhető a gépjármű vezetése. Legalább is a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján.

Ha a rendőr emiatt óhajtja elvenni a próbarendszámot, de nem tudod neki elmagyarázni a szitut, kérd meg, hogy vésse fel a jegyzőkönyvre, milyen jogszabály alapján veszi el. Ilyenkor egy jogállamban két dolog történhet. A rendőr sűrű meaculpázás után mégsem veszi el a rendszámot, mert rájön a tévedésére. Ha viszont nem látja be, hogy hibázott, akkor a hivatalnak nem kell mérlegelnie, ugyanis nem létező jogszabályra való hivatkozás miatt nem kaphatsz büntetést. 

Egy tipp:  a fenti kormányrendeletet érdemes kinyomtatni és az indítási naplóba betenni.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.