Hiába holmi benzinár, buszra, villamosra többen akkor sem ülünk

2022.12.13. 10:50

Makacs ember a magyar. Megtanultunk ilyenek lenni, és az autót a jólét alapvető hozzávalójaként értelmezni. Az kell, nincs mese. Mert úgy jutok el dolgozni, mert messze van az ovi, meg egyébként is, próbáltál már nagy családi bevásárlásból komplett cakkot hazatolni a biciklivel? Hát arra még a kombi Octavia is éppen csak pont elég, épp nem borul ki a szatyorból a padlizsán! Így érvelünk: nekünk muszáj, a másik meg egyszerűen csak hülye. Neki kellene újragondolnia a közlekedését, és akkor legalább tudnék haladni a rakparton. Ugye?

A magyar embert nem tántorítják el holmi tényezők. Nekünk nem fáj, hogy még a vidéki városokban is dugóban állunk reggel tízkor, vagy az, hogy minden reggel másfél óra Érdről bejutni a fővárosba. Ha időben indulunk. És úgy tűnik, az sem fáj igazán, ha ez többe kerül, mint eddig.

Nem könnyű néhány napra vetítve releváns közlekedési adatokat gyűjteni. Ezt a bizonyos relevanciát gyilkolja, hogy a forgalomszámlálás tudománya a Magyar Közút szerint nem a napi számlálásra, hanem éves összegzésre való, de egyelőre mégiscsak úgy tűnik, a decemberi számok nem csökkentek, hanem növekedtek. Üzemanyagokra kivetett ársapka ide, korábban másfél óra várakozás a tankolásra oda. De nincs is ebben semmi meglepő. A december ilyen. Minden egyes évben. Mert menni kell beszerezni. Mákot, csúcsdíszt, meg apának a luxi villanyborotvát. Úgy vágyik rá. De nincs para, most szerencsére amúgy is van miből flexelni: kimozogjuk dupla csépéből, a január meg ott dögöljön meg, ahol van! Foglalkozom is én 2023-mal! És egyébként is, fél hónapra - mert huszadikán már ki dolgozik - bérletet venni? Pazarlás, dekadens, felelőtlen pénzügyi fertő.

Szóval menni azt kell. A BKK jegyeladásai szerint viszont ezt továbbra sem tömegközlekedési eszközökön teszi a tisztelt budapesti nép. Voltak olyan kedvesek, és összevetették a kedvünkért az eseti- és napijegyek eladási számait a Covid előtti 2019-es számokkal. És tudod mi látszik? Semmi. Nincs különbség.

De ez mégsem azt jelenti, hogy nincsenek hősök. December eleji jó idő ide vagy oda, mégiscsak 36 százalékkal nagyobb kerékpáros forgalmat mértek Budapest utcáin, mint korábban ugyanebben az időszakban.