Kamera kell? Vegyetek!

2008.01.16. 00:43
0 hozzászólás
Még csak rendet se csinálnak. Inkább mondjuk úgy, kerülik a kreatív feladatokat.

Korábban, az új büntetőpont-rendszernél azt hittem, még pótcselekvésből csinálnak hülyeséget. Valami könnyen sajtózható hálás ökörség kell nekik, lehetőleg a primkóbbik rendpárti fajtából. Hogy majd a választásokra, már ha ezek egyáltalán gondolkoznak annyira előre, megmaradjon az emberekben, hogy itt nagy rendcsinálás volt. Illetve beszélve volt a rendcsinálásról, mert az majdnem ugyanaz.

A rendcsinálás egy népszerű prodzsekt, rendteremtés ürügyén bármilyen baromságot le lehet tolni a nép torkán, mert a nép, mint olyan, genetikailag szereti a rendet, bármi legyen is az. Más kérdés, hogy még csak rendet se csinálnak, inkább mondjuk úgy, kerülik a kreatív feladatokat. A közlekedésbiztonság valóban megérne egy kis szellemi munkát, de ezek már nemhogy rendre a kisebb ellenállás irányába mozdulnak; feltalálták az agy nélkül végezhető szellemi sportot, a büntetési tételek variálását.

Fontos dolgok rendre nem jönnek össze, és mindig más a hibás. A körgyűrű késik, mert kapzsik az érintett falvak önkormányzatai, illetve Demszkynek hagyományosan nem jön össze semmi, mert valaki más elkúrta, Orbán Viktor tett keresztbe, vagy egyszerűen beszorult a fúrópajzs .

Hogy a négyes metrót egyik nap erre, másik nap arra vezetnék, illetve máshonnan indítanák máshová, csak jellegzetes résztünet. Budapest nagy részének egyszerűen nincs tisztességes elővárosi tömegközlekedése, a MÁV-ot továbbra is afféle szakmai elfekvőnek tartják alkalmatlan haverok részére.

A közlekedést javító prodzsektek iszonyú melós dolgok.

A közlekedést javító prodzsektek iszonyú melós dolgok. Egy P+R parkolóhoz helyet keresni, hatástanulmányt végezni, megszerezni a szükséges területet, tárgyalni, alkudozni, szervezni, megépíteni, beépíteni a meglévő infrastruktúrába, mindenféle engedélyeket szerezni, egyeztetni az illetékes önkormányzatokkal, EU-pénzeket koldulni. Aztán megoldani az őrzést, takarítást, karbantartást, hogy egy év múlva ne valami közveszélyes szutyok legyen a hely, hanem bekamerázott, normális őrző-védőkkel ellátott, nem brutális tarifájú parkoló. Aminél a szolgáltatás díjába azt is beleszámolták, hogy a cél a város tehermentesítése.

Hát ja, ehhez dolgozni kellene, ha nem is gályarabság szinten; egyszerűen dolgozni, ésszel, szorgalmasan, a feladat fontosságához illő felelősségtudattal. Nem csak zsíros mutyizáskor állni szóba a más pártba tartozókkal, meg egyéb triviális dolgok.

Dugóadó, ez az ötletük. Meg a német példán azonnal felbuzdulnának és kitiltanák az autókat a belvárosból, hogy csökkentsék a légszennyezést, matricáznának; fejben már a matrica színe is megvan nekik. Pirosat meg sárgát vizionálnak ezek a mi szellemileg tízéves államigazgatási agytrösztjeink. Kitiltanák a kamionokat is. Ennyire futja, 80 pontra a nagy, éles politikusi IQ-teszten. Felemelik a büntetési tételeket.

Ezek szavazták meg a törvénymódosítást. Szép, homogén kormánypárti lista. Nem mintha az ellene szavazó ellenzékiek tisztában lennének a kérdés összetettségével. Hogy például rendőrségi statisztikákban mit jelent a gyorshajtás, mint baleseti ok, abszolút, vagy relatív gyorshajtást-e.
Na ugye? Mert nem mindegy.

Csak arra kell figyelni, hogy inkább kislányokra bízzák, mert ők szebben írnak.

Szóval a kreatív feladatokat betegesen kerülik. Az árlisták fekszenek nekik. Pontrendszerrel melegítettek, ami egy nyolcéves gyerek képességeit se haladja meg. Na ugye? Csak arra kell figyelni, hogy inkább kislányokra bízzák, mert ők szebben írnak.
Itt ez a kemény, határozott árlista, amit keményen és határozottan megszavaztak, vagy keményen és határozottan nem szavaztak meg, csak gondolkodni ne kelljen. Gondolkodni nehéz, alkalmasint frusztráló.

Például vajon miért nem tud a magyar rendőr elfogni egy szabálysértőt? Máshol meg miért igen? A német rendőr ki bírja emelni, a magyar nem? A német tudja bizonyítani, ki vezetett, a magyar nem? Akkor most a büntetések mértékével van a baj, vagy a rendőrség vezetésével?
Nincs pénz rendőrségi kamerákra? Hát nyúljatok a zsebünkbe, most komolyan: ez az egy, ami mindig megy. Csak bátran, folyvást!

Ég tehát a kezük alatt a nehéz szellemi munka, de közben arra is odafigyelnek, hogy neveljenek minket. Több népnevelő reklámkampány is fut egyszerre. Az egyik a schengenes, amiből megtudjuk, hogy lebontottuk a vasfüggönyt, illetve az egész folyamatot mi indítottuk el, a vágóképek tanúsága szerint egyenesen Horn Gyula húzta ki a dugót a szocializmus fürdőkádjából. Szép, differenciált történelemszemlélet, csak Nobel-díjasaink, Puskás Öcsi, a magyarok nyilai meg Tony Curtis hiányoznak.

Az adófizetés nem jófejségi alapon történik

Na mindegy. Akkor jön a másik reklám, a "benned van", az olyan "Magyarországot építünk, blablabla", ami egy szelídebb változata a kopasz futballbírósnak, de az üzenete ugyanaz:
- Kérlek szépen, fizess adót! Léccilécci!
Mert az nem fair, ha nem fizetünk adót.
Úristen.
Ébresztő!!!
Ez nem a kibaszott Mókus őrs!
Az adófizetés nem jófejségi alapon történik, kábé mióta az első ősember elkezdett védelmi kagylót szedni. Csak persze ez is a szokásos, szőnyeg alá söprős, kockázatmentes, időhúzós nagy büdös semmi, a megfelelő jogi-államigazgatási-rendőrségi helyzet megteremtése helyett.

Szép a fair play, meg hogy ezek a mi nagyszerű politikusaink elintézték nekünk, hogy utazhassunk, de van egy kis gond a neveléssel. Hogy Rousseau intézetbe adta a fiát, úgy értekezett a nevelésről, hát borzasztó, de ne ítélkezzünk elhamarkodottan; senki se hibátlan. Makarenko időnként lenyomott egy sallert a fiatalkorú bűnözőknek, de micsoda melót végzett! És itt vannak a mi nevelőink, ez a 386 igaz ember. Akik nem költöttek választási kampányra 386 milliónál egy fillérrel se többet: nem hazudnak.

az állam átrakná a pénzt egyik zsebéből a másikba

Az adófizetés a vérükben van, az elszámolás költségtérítést felróni manapság inkább újságírói túlkapás. A női kvótát szépen elszabotálták, biztos összetévesztették a numerus clausussal. Korrupt, fogalmatlan, munkaképtelen brigád, akik tán e pillanatban is az adófizetői laptopokon a parlamenti ingyenwifin olvasnak olyan honlapokat, mint ez itt. Elvégre az országgyűlési agyhalált is bearanyozzák a penge verdák .

Egyébként mi van, ha azt mondjuk, oké, ha szigor, legyen szigor? És akkor oda-vissza? Ha megkérjük olvasóinkat, fotózzanak-filmezzenek szabálytalankodó rendőrautókat, élen a tilosban parkoló Garamvölgyi Lászlóval meg Demszky Gáborral, és elintézzük, hogy valamennyi ügy eljusson a bírságolásig? Sok értelme ennek se lenne, hiszen az állam átrakná a pénzt egyik zsebéből a másikba, és ami az egyikből így hiányozna, azt megpróbálná tőlünk beszedni. Fizess adót, lécci-lécci!

Vagy legalább bírságot.