Demszky és a tömegsport

2007.11.28. 01:25
0 hozzászólás

Hiába a városházi partizántevékenység, Demszky nem hátrál: csak azért is megszivatja a budapesti polgárokat.

Demszky kiáll a futóversenyek mellett

"A többnyire hétvégén tartott versenyek valóban nehezítik a közlekedést, de az okozott kellemetlenségek elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a rendezvényeknek milyen jelentős szerepük van a város életében, hiszen növelik a tömegsport népszerűségét, és fellendítik az idegenforgalmat is"

Pedig már fellélegeztem: a Városháza közelében időnként tiszteletét teszi a józan ész: a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság nyilvánvalóan olyan tagokból áll, akik nem költöztek még a hetedhét agglomerációba, és álltak már teljesen felesleges félórás dugóban arra várva, hogy izzadt hobbisportolók 20-50 méteres térközökkel elvonszolják magukat a következő kereszteződésben várakozó autók felé.

Gábor, most már tényleg vigyen el az ördög, feltűnt neked mostanában, hogy nem is Budapesten laksz?! Neked elhanyagolható az én kellemetlenségem, amikor szombat délután fél órát állok az ötven fokban az Andrássy úton, se balra, se jobbra, se előre, se hátra, mert meg kell várnom az aktuális félmaraton leszakadt versenyzőit, akik még nem szakadtak le annyira, mint azok a versenyzők, akik már tényleg annyira leszakadtak, hogy busszal kell őket összeszedegetni.

A te lakóhelyedről hétvégente simán el tudsz menni wakeboardozni

A te lakóhelyedről hétvégente simán el tudsz menni wakeboardozni a kedvenc természetes vizedre, én azt értem. Lovagolni is. Fotózni is. Te érted, hogy én az én lakhelyemről meg nem? Nyilván lehet tájékozódni a városháza honlapjáról, de te minden sporttevékenységed előtt átfutod az érintett települések honlapjait?

„...nyolcezer, kifejezetten emiatt Budapestre látogató turistát és 21 ezer vendégéjszakát jelent. Ezek a turisták hozzávetőlegesen 600 millió forintot költenek el”

Gábor, Gábor, te átkozott, úgy érzem, te most ki a nagyobb demagógot akarsz játszani, de ha nagyon erőlteted, úgy átszámolom a szolgálati terepjáróidat, meg a privát wakeboardorgiáidat lélegeztetőgépre, hogy attól kódulsz. Vendégéjszakák?!

Figyelj, Gábor! Elmondok egy titkot. Illetve nem titok, rajtad kívül szerintem mindenki tudja, csak téged, hál’ isten, nem befolyásol mindenféle gyanús vélekedés, de most szerintem új, fontos információ következik. A New York Marathon attól New York-maraton, hogy évente egy van belőle. Most tartok egy kis szünetet, hogy ízlelgesd egy kicsit.

a budapesti gyerekek nem Demszky-tejként emlegetik az iskolatejet

Ugye, más ez, mint ezek a borzalmas-szánalmas budapesti vánszorgások? Oké, te vagy a főpolgármester, hagyj nyomot Budapesten. Építsd a saját Guinness-rekord Kheopsz piramisodat, a 4-es metrót, olyan nyomvonalon, amilyenen csak jónak látod. Viszont nem szívesen kedvetlenítelek el, de egy tévényilatkozatod alapján rosszul tudod, a budapesti gyerekek nem Demszky-tejként emlegetik az iskolatejet, épp ezért is lenne fontos, hogy azt az egy, könnyen fejben tartható időpontú nagy futást hívják majd Demszky-maratonnak.

Gábor, engedd meg, hogy meséljek egy kicsit a futáshoz fűződő viszonyomról. Hetente futok olyan harmincvalahány kilométert. Kell a kondi, különben a Szent Szombati Fightclubban a sporttársak egyszerűen lezsákolnak rajtam. Jut eszembe, tényleg, Szent Szombati Fightclubból is késtem már húsz percet, mert az utcai futóversenyek nyomvonaltervezői beteges vonzalmat éreznek a Váci út és a Dózsa György út iránt. Mindegy, ne bolygassuk a múltat. Van már mindenféle kifelé szellőző, befelé vízálló szirszarom, téli futócipőm, érted, direkt örülök, ha van egy kis jeges hódara, elképesztő, mennyire jól elvan az ember. Mostanában megint rákaptam a német speed metálra, azzal aztán Törökbálintig simán elszaladnék. Tehát, Gábor, ezzel a belterjjel csak azért traktáltalak, hogy megértsd, milyen lelkes híve vagyok a futásnak, meg a tömegsportnak.

aki szerint ezek az utcai tömegfutások egészségesek, az beteg

De a tömegsport, tudod, az nem azt jelenti, hogy az emberek egy nagy, rajtszámos tömegben sportolnak, hanem hogy nem szervezett élsportról van szó; ki-ki a maga örömére, kondíciójának, EKG-görbéjének épülésére edzeget. Amit pl. én csinálok, az tömegsport. Namármost télen más útvonalakon kell futnom, mint nyáron, mert hamar sötétedik, és csak kivilágított helyek jöhetnek számításba. A kivilágított helyek pedig le vannak aszfaltozva. Az aszfalton meg még hájtekk futócipőben is hamarabb fájdul meg az ember térde-bokája, mert flaszteren nem jó futni. Én tök néptelen vidékeken futok, még egy-egy autó is elég büdös. Nem tudom, érted-e már, mire akarok kilyukadni, hiszen te tízesével nyomnád a nagyvárosi futóversenyeket, de aki szerint ezek az utcai tömegfutások egészségesek, az beteg.

Turistákat vonzani egyébként nagyon egyszerű - már meglévő, főállásban ezért fizetést kapó alkalmazottak megfelelő bevetésével is lehet. A turistákat olyasmi vonzza, ha jól használható, szervezett és átlátható a tömegközlekedés, legalább két idegen nyelven feliratozzák a tudnivalókat, nincsenek kifejezetten turistafosztogatásra szakosodott vendéglátóhelyek, a reptérről gyorsvasút visz a városközpontba, és a többi és a többi. Tudom, hogy imádod Budapestet, én is szeretek itt élni (illetve én szeretek), de lássuk be, jelen pillanatban nem biztos, hogy olyan állapotban van a főváros, hogy a nálunk járt turisták hazatérve megannyi Szent Pál lelkesedésével térítenék a honfitársaikat. Most komolyan, aki idejön abba a Forma–1-körüli dzsumbujba, szerinted mit mesél? Fasza mobil kuplerájokat építünk cementkötésű forgácslapból? És azért az egész városnak elég jelentős Forma–1-hangulata van.

Viperával fejbe kúrni mit sem sejtő franciákat, azt értékelted

Szerinted hány rendőrtől kaphat egy külföldi értékelhető útbaigazítást? Viperával fejbe kúrni mit sem sejtő franciákat, azt értékelted, Gergényi barátodat, akinek ugye fogalma se volt, kinél mi van, meg mi van a rendőrségnél rendszeresítve, kitüntetted. Kiemelkedő munka. Ha demagóg lettem volna, elnézést kérek, csak látom, érdeklődsz a rendőri munka iránt. Viszont, ha már így a rendőrségről beszélgetünk, az is szép volt, mikor a szerelmed a Simon Tibi-ügy után megtiltotta a rendőröknek, hogy portázzanak. Miközben szerelmetes vasprefektusod ugye a korrupcióellenes harc zászlóvivője volt.

És akkor Gábor, gondolkoztál már azon, vajon a korrupt rendőr megy-e el portázni egy stresszes hét után, hogy 20-30 ezer forintért részeg ökröket hallgasson hajnali 5-ig? Hát bizony, valószínűleg nem az, aki óránként több százezret keres egy kint felejtett sebességkorlátozó táblánál könnyű fizikai traffipaxozással. Budapesten eközben nem lehet átkelni egy kijelölt gyalogátkelőhelyen, mert nem szokás megállni. Miközben nem kell Ausztriába menni, elég egy kör Révkomáromban, hogy lássuk, már Szlovákiában is tök más közlekedési morál járja. Hát nem érdekes?

A traktortáblákhoz gratulálok, megvédted a várost. Meg sok párhuzamos utcát egyszerre szépen felújítottál, annyi kerékpárutat építettél, hogy ezrével vásott el az ecset, annyi P+R parkolót építettél, hogy hét közben szinte kihal a város, mert mindenki a tiszta, gyors és kiszámítható elővárosi közlekedést választja, pedig a kiváló szerződések miatt a belvárosban is öröm lenne a parkolás. És közben patakokban folyik a Demszky-tej.