Privatizálják a rendőrséget!

2006.09.20. 08:14
0 hozzászólás
A rendőrök alulfizetettek, motiválatlanok, rosszul felszereltek, szervezetlenek. A rendőrség olyan cég benyomását kelti, amelyiknél évekkel ezelőtt külföldre távozott a tulajdonos. Talán segítene egy olyan, aki a közelben marad.

Gábornak (egy másiknak) feltörték az autóját. Persze idióta, aki félmillió forint ára fotóscuccot az autójában hagy, amíg beugrik a bankba, mentségére szóljon, hogy ha mindent magával visz, erősen serpaszerű jelleget ölt. Bement tehát bankolni, csak a Canont meg a laptopot vitte, közben a tolvajok a lámpákat, vakukat. Mivel az autó bank előtt állt, az egyik biztonsági kamera látószögébe esett, így miközben Gábor a rendőröket várta, megkérdezte a biztonsági őrt, sikerült-e valamit felvenni. Igen, nemcsak a két tolvajról készültek szép felvételek, hanem a fehér Fiestáról is, rendszámostul, amivel elhúztak az alvilág királyai.

Gábor megvárta a rendőröket, egy óra alatt ki is értek, majd a helyszínelők elé tárta a bizonyítékot. Nem mutattak akkora lelkesedést, mint Gábor, aki akkor már egy lépéssel előbbre tartott a nyomozásban: be kéne URH-zni a központba, nem körözik-e a Fiestát. Ha ugyanis körözik, az rossz jel, ha viszont nem, van rá esély, hogy egyszerűen kimennek a nyilvántartott lakcímre, és beviszik a tulajdonost, aki ha hasonlít a klipen szereplő elkövetőre, az ügy már véget is ért.

Nem lehetett berádiózni. Mert hát azt nem lehet. Csak ha megállítanak egy közúti ellenőrzésnél, és kíváncsiak, van-e kötelező biztosításom? Hmmm, mmm. De ugye kiadják a körözést? Persze, persze, kiadjuk. Forró nyomos az ügy? Hogyne.

Valamiért Gábor engem hívott, nincs-e valami ötletem, mert hiába a rendőr megnyugtató enerváltsága, őt akkor is érdekelné, körözik-e az autót. Felhívtam kedves egykori riportalanyomat, és este kilenckor már Gábor is tudhatta, hogy a nevezett rendszámú fehér Fiesta nem áll körözés alatt. Egyrészt öröm, másrészt mégis mikor fogják körözni? A helyszínelők írtak egy jegyzőkönyvet, és a műszakváltásig szépen lerakták a portára? Mellesleg miért kell a károsult előtt titkolózni?

A körözést másnap reggel kilenckor adták ki, ellenkező esetben még valakit megégethet a forró nyom.

egy privatizált rendőrön a tulajdonos szigorúan számon kéri az elvégzett munkát

A rendőrség számítógépes rendszere, már ha egyáltalán van neki, érdekes állapotban lehet. Nagyjából mint az egész testület. Nem végeztem rendőrtiszti főiskolát, ahogy az Olvasók többsége sem, de valószínűleg ugyanarra gondolunk. Ilyen esetben beszólunk a központba, kikérjük a Fiesta tulajdonosának adatait, kimegyünk a bejelentett lakcímére, esetleg károsultastul, hiszen van még hely az autóban, ő meg úgyis ráér. Ha a feltételezett elkövető nincs otthon, vagy nem is ott lakik, megpróbáljuk előkeríteni, végülis erre vagyunk kitalálva.

Nagyjából így gondolkodna egy privatizált rendőr, akin a tulajdonos szigorúan számon kéri az elvégzett munkát. Még egy autólopási statisztikát is csak márka szerint tudnak összebogarászni, és évekig azt se adták ki. Csak amikor az illetékes figyelmébe ajánlottam, hogy mi közérdekű adat, ha nem ez, és ha továbbra se adják ki, az olyan, mintha megvesztegette volna őket valamelyik, a statisztikában rosszul szereplő forgalmazó. Így aztán mégis kiadták . Típus, évjárat szerinti statisztikák továbbra sincsenek, pedig számítógépek vannak a rendőrségnél, internet is akad, kéne valaki, aki adatbázisokat kezel.

Vannak rosszul működő magáncégek és hanyag tulajdonosok, de ezek a kapitalista farkastörvények miatt idővel beleállnak a földbe. Az állam hanyag tulajdonos, ez már csak elkerülhetetlen, a tulajdonos elvileg a tízmillió állampolgár, akik lehetetlenül elvont államigazgatási szerveken, közvetlenül és közvetetten választott képviselőkön keresztül gyakorolják tulajdonosi jogaikat. Ennél még az is félelmetesebb, ha egy tulajdonos egész évben Hawaii-on kite-ozik, mert ő legalább elvileg benézhet néhanap, szétlopták-e már a céget. Na de az állampolgár? Vagy egy vizsgálóbizottság, aki örül, hogy egyáltalán megalakulhatott, de nem rúghatja rá az öltözőajtót az üzletvezetőre. A tulajdonos messze jár, az üzletvezető birtokon belül van, mire egy külsős átlátná a rendszert, megette a fene az egészet.

A rendőrök kidobói tevékenysége amúgy is tilos volt

Amikor Simon Tibort agyonverték, hálás téma volt a szórakozóhelyeket védő rendőrporták kérdése. Gyorsan betiltották a rendőrportát, mint intézményt, ami drámai változást nem hozott. A rendőrök kidobói tevékenysége amúgy is tilos volt, egyébként meg a Simon-ügy óta tovább portáznak, csak ha gáz van, egy kicsit többe kerül elsikálni. Magam is borzongtam, tényleg micsoda szégyenteljes dolog a rendőrporta, de rendőr barátom elmagyarázta, hogy azok a rendőrök portáznak, akiknek nincs gyomruk a kenőpénzhez. Például ő. A fizetésből megélni nem lehet, ezzel bajos lenne vitatkozni, ólomkatonák bérfestéséhez meg nincs kézügyessége

Minden nagy traffipaxhullámnál elmondja valamelyik főrendőr, hogy a bevételt nem a rendőrség, hanem a költségvetés kapja. És erre még mintha büszkék is lennének. Pedig mi abban a fennkölt, hogy más államigazgatási szervek herdálják majd el keservesen összegyorshajtott bírságforintjainkat? Kapják csak ők, engem nem zavar. Engem az indokolatlan, zsebre bírságolásra kihegyezett traffipaxolás zavar. A tartalékizzókészletezés. A lesben állás össze-vissza festett útjelek mellé rakott kétértelmű tábláknál. Ha ilyesmi nincs, nyugodtan dőljön a lé a rendőrségi kasszába. Vegyenek rajta új autót, nyelvtanfolyamot, hogy ne fulladjon szánalmas makogásba a segítséget kérő külföldiekkel folytatott párbeszéd, számítógépet, meg pár ifjú hackert, aki ért hozzá és szereti a kihívásokat.

A jelenlegi szolgáltatás számomra elégtelen. Lelopták az autójáról az összes kereket és a rendőrök szinte sértetten érkeztek a helyszínre két és fél óra elteltével, miért zaklatja őket ilyen aprósággal? Eltűnt az autója, és a rendőrök hozzáállása alapján olyan érzése volt, hogy ebből nyomozás nem lesz, csak akta? Az nekem nem szolgáltatás, hogy gimnazistákat motozgatnak, és ha találnak náluk egy spanglit, a pénztárca megcsapolására is feljogosítva érzik magukat, a bűnjelet meg egy alkalmas pillanatban elszívásos módszerrel megsemmisítik.

a rendőrök jelentékeny hányada csak az egyenruha tekintetében különbözik egy bűnöző külsejű illetőtől

Költöztető Zukok kerekén képesek méricskélni a barázdákat, de a rendőrautót villamossínen előző S8-ast az életben nem érik utol, nem is nagyon forszírozzák. Egyébként is, a rendőrök jelentékeny hányada csak az egyenruha tekintetében különbözik egy bűnöző külsejű illetőtől - kedvenc ferihegyi hazaérkező képem, ahogy rosszarcú rendőrök rosszarcú taxisokkal haverkodnak, pacsi, cigi, Welcome to Hungary. Az még megy, hogy egy Bush-látogatás előtt nagyon sokat összegyűlnek a Ferihegyi úton, és egyszerre villogóznak, de a szervezettséget és kreatív, határozott döntéseket igénylő válsághelyzetekben teljes a csőd.

Ha a rendőri intézkedés pénzbe kerül, a felesleges riasztások száma is csökken. A szociálisan rászorultak pedig igazolni tudják sanyarú anyagi helyzetüket, egy falusi asszonyverés tettesének bezsuppolását majd alapítványok fizetik. Esetleg a trafipax-kassza bizonyos százalékát fordítják ilyesmire.

Az autósokat amúgy is gátlástalanul szipolyozza az állam, most az fizetne, aki igénybe veszi a szolgáltatást. Én szívesen fizetnék mondjuk tízezret számla ellenében egy koccanás utáni gyors és hatékony helyszínelésért, úgyis megtéríti a vétkes fél biztosítója. Ha betörtek hozzám, az is megér egy tízest, a kárhoz képest nem oszt, nem szoroz, lett volna több eszem és kötöttem volna biztosítást.

Gábor érzi is a helyzet reménytelen voltát, és azon töpreng, hogyan lehetne mondjuk egy ötven rugót belengetni

Gábort közben azzal vigasztalta egy földije, hogy neki ugyancsak a III. kerületben lopták el az A6-osát, a kertből. Kijöttek a rendőrök, nézegettek, mondja nekik a károsult, hogy a fűben mcdonald'sos zacskók vannak, a tolvajok valószínűleg a békásmegyeri McDrive-ban vásároltak be, mert egy távolabbi Meki junkfoodja már rég kihűlt volna. És a McDrive is be van kamerázva, simán lehet, hogy videón megvannak a tolvajok, akik esetleg arcról ismerősek is lehetnek. Na és, Gáborkám, szerinted elmentek a zsaruk a Mekibe? Lehet, de csak egy sajtburgerért.

Két eset van. Hiába a sok krimi, hülyék vagyunk mi ehhez, nem értjük, hogy néz ki valójában egy nyomozás. A másik lehetőség, hogy a rendőrök annyira leszarják már, mi van, hogy a látszatra sincsenek tekintettel, hiszen ebben a McDrive-os esetben legalább imitálhatták volna a nyomozást. Gábor érzi is a helyzet reménytelen voltát, és azon töpreng, hogyan lehetne mondjuk egy ötven rugót belengetni, nyomozzanak má', de ezúttal viccen kívül. Úgyhogy a privatizált rendőrségnek tényleg van létjogosultsága.

Végre abbamarad az aktuális főrendőrök többrendőrtazutcákra-mantrája; egy tulajdonos kevesebb, képzettebb, alkalmasabb, szervezettebben ténykedő, hatékonyabb és nyilván jobban fizetett rendőrt akar. Nem pedig többet, hogy aztán a nagy, zavaros masszában egyszerűbb legyen az anyagi erőforrásokkal rosszhiszeműen bánni, haveroknak állásokat kreálni, aztán tovább szipolyozni az államkasszát, mert a több rendőrnek több pénz kell, mert kevés a fizetésük, elvégre sokan vannak egy kasszán.

Ne szolgáljanak, többnyire elég lenne a szolgáltatás.

Az ellenőrzés kérdése érdekes dolog, hogy ki koppintson a rendőrök körmére, ha rosszul dolgoznak. Részletkérdés, oldják meg, és ha valaki valahol alkalmatlan, vegyék el tőle a működési engedélyt, áthelyezés helyett. A rendőrséget ugyanolyan rövid pórázon tartja a politika, mint az állami tévét. A privatizált rendőrséggel kapcsolatban bizalomgerjesztő volna, hogy megáll a saját lábán, nem elemi érdeke, hogy jóban legyen az aktuális kormánypárttal, kívülállók számára egyszerre ijesztő és vicces körülmények között hallgasson ki politika-közeli bűnözőket.

Ne szolgáljanak, többnyire elég lenne a szolgáltatás. Ez se lehet sokkal bonyolultabb, mint egy vendéglőt üzemeltetni, csak oda kell rá figyelni és sokat dolgozni. Kezdetnek meg is próbálkoznék egy falusi körzeti megbízotti irodával.

(Utóélet: Gábor autóját szerdán törték fel. A következő hétfőn megint a bankban volt dolga. Véletlenül találkozott a nyomozókkal, akik akkor vitték el a videofelvételt. Ami annyi, mint öt nap. Nem szívesen, de elárulták, hogy megtalálták a Fiesta tulajdonosát, de aznap nem ő vezette az autót.)