Két autó per kerület

2006.09.22. 08:30
0 hozzászólás
Rengeteg olvasói levelet kaptunk Privatizálják a rendőrséget! című cikkünkre. A legtöbben további szörnyű rendőrtörténetet küldtek. Egy rendőr viszont megírta, miért van ez így.

A rendőrös cikk jó, tetszett!

Mondom ezt úgy, hogy magam is rendőr vagyok. Sajnos a példa nem egyedi, a sértetti közrehatás nagy szerepet játszik a bűncselekmények jelentős részénél. Találkoztam olyannal, aki 2 millió Ft készpénzt hagyott az autóban - bár őt nem is rázta meg túlzottan a lopás. Felelőtlenek az emberek, a "csak egy pillanatra" bizony pont elég a tolvajnak, egy gépkocsifeltörés ritkán tart egy teljes percig, egy zseblopás 5-10mp, egy alkalmi lopás szintén ennyi, de még egy autót is elvisznek (természetesen kulcs nélkül) 2-3 perc alatt. Sajnos az emberek a hamis rendőrségi statisztikák alapján nincsenek tisztában a bűnügyi fertőzöttség valódi méretével, így még a csekélyke biztonságérzetük is hamis.

Napi munkám során sokszor szégyellem magam, ismerve a "nyomozások" menetét (a betörés után 4!!!nappal megszüntetett nyomozás során ugyan mit nyomoztunk?) mikor meg kell nyugtassam a sértettet, hogy ügyét kellő gondossággal és figyelemmel intézzük. Ugyanakkor tudnia kell, hogy abban a fővárosi 100.000 lélekszámot meghaladó kerületben ahol szolgálok 6 (hat) nyomozó van jelenleg szolgálatban, rájuk jut a kerület napi 10-12 ismeretlen tetteses ügye, azaz a nyomozó hetente 10-12 ÚJ ÜGYET KAP a kézbenlévő 40-50 ügy mellé. Egy ügy puszta megszüntetése is 2-2.5 munkaóra, így ugye eleve esélytelen az érdemi munka az ügyekben-nincs rá idő...
Természetesen a mostani vészterhes időkben ezek a rendőrök is a Blaha Lujza téren birkóznak a csőcselékkel, így valószínűleg még annyit sem tudnak tenni, mint békeidőben.

a nyomozást szabályozó jogszabályok folytonos módosításával elérték, hogy a nyomozó keze gyakorlatilag hátra van kötve

A jogi akadályokat már nem is sorolom, a nyomozást szabályozó jogszabályok folytonos módosításával elérték, hogy a nyomozó keze gyakorlatilag hátra van kötve, érdekességképpen: a tárgykörözés kiadását meg kell előzze a határozat tárgykörözés elrendeléséről, csak ezt követően lehet ténylegesen elrendelni a körözést... (A határozat ellen pedig az érdekeltnek tehát például a sértettnek-kinek jogos érdeke lenne a tárgy mihamarabbi körözése-panaszjoga van, szerencsére nem halasztó hatályú. Szerintem nonszensz.) Az Ön által leírt esetben is határozattal kellett lefoglalni a videokazettát, amit ugyan elvittek a kollegák (gyaníthatóan az alosztály egyetlen autójával kimenve, addig a többiek bentről nyomoztak), de közel sem biztos, hogy speciális video híján meg tudták nézni...

A "nem én vezettem" esetében úgy érzem, a fagyi visszanyalt. Épp a sajtónak köszönhetően tudja ma már mindenki, mit kell mondani gyorshajtás, tilosban parkolás esetén a fényképes megkérdezésre.

Jó másfél évtizeddel ezelőtt felszerelésemkor még életpályát ígértek, ebből mára semmi nem maradt

A motiváció a következő kérdés. Jó másfél évtizeddel ezelőtt felszerelésemkor még életpályát ígértek, ebből mára semmi nem maradt: társadalmi megbecsülésünk kisebb, jövedelmünk jócskán elmarad a civil szférában végzettségemmel elérhetőtől, egyéb járandóságaink elkoptak, lassan a még pályán tartó 13.havi fizetést és a korkedvezményes nyugdíjat is megszüntetik. Így csak az marad a pályán, aki öreg kutyaként már nem tud új kunsztokat tanulni, az utánpótlás azonban lassan-lassan elfogy és nem lesz rendőr, még kelletlen sem, aki kimehetne.

Jelenleg egy fővárosi kerületben 2 autó tud kimenni egyidőben szolgálatba összesen 4 fővel, a gyalogos rendőr már a múlté, nincs ember. A CityPolice mint látható rendőrség nevű agyrém közbiztonsági szempontból nem jön számításba, a cm-re pontosan (nem vicc!) az aluljáróban felállított poszt még vizelni sem mehet el, sőt ha a felszínen bűncselekmény történik, akkor sem hagyhatja el a helyét az aluljáróban.

Többet tudnék még írni, de mást nem-amennyiben leírt soraimat közzétennék, kérem nevem és szolgálati helyem elhallgatásával tegyék, van még pár évem a nyugdíjig:)

Tisztelettel

név, rendfokozat, beosztás