Pirelli K-PRESSURE

2008.10.30. 13:08

A Pirelli nyomásérzékelője, a K-Pressure, egy olyan okos és intuitív rendszer, amely valójában egy, az abroncs szelepére rögzíthető szenzor. A szenzor számos technológiai újítást egyesít; tömege 3,5 gramm és átmérője nem éri el a másfél centimétert sem. A terméket teljesen automatizált szerelősoron gyártják és az idei évtől Magyarországon is kapható.

Miért szükséges a gumiabroncs légnyomásának az ellenőrzése?

Az autógyártók becslései szerint a balesetek háromnegyede alacsony abroncsnyomással kapcsolatos meghibásodás miatt következik be. Csökkent abroncsnyomás mellett romlik a tapadás mértéke, a jármű kezelhetősége és irányíthatósága, valamint rosszabbodik a jármű stabilitása kanyarodás közben. Növekszik a féktávolság és romlik a stabilitás fékezéskor.

Nem csak a biztonságra van negatív hatással a nem megfelelő abroncsnyomás; 20 %-kal alacsonyabb légnymás 25 %-kal növeli az abroncs kopását és csökkenti az élettartamát 30 %-kal, amely már a pénztárcánkra is hatással van. Közvetlenül is érinti a fenntartási költségeinket, hiszen 3 %-kal növeli a fogyasztást – amely így sajnos a környezet-szennyezést is.

Sajnos, ezen adatok ellenére a vezetők többsége – közel 90 %-a – megerősítette, hogy ritkábban, mint évente ellenőrzi az abroncs légnyomását, és kétharmadunk ellenőrzi csak hosszabb utazás előtt.

Átlagosan egy abroncs 0,2 bar-t veszít 3 havonta. Ez azt jelenti, hogy ha egy átlagos gumiabroncs élettartamát 2 évnek vesszük, és nominális nyomása 2,0 bar, akkor kivétel nélkül mindegyik abroncs élettartama során négy alkalommal találkozik 20 %-os nyomáscsökkenéssel!

Miért kiváló a gumiabroncs légnyomásának az ellenőrzése a Pirelli K-Pressure szenzorával?

A Pirelli K-Pressure nyomásérzékelő előnyei közé tartozik, hogy könnyű a felszerelése, hiszen egyszerűen csak rá kell csavarni a szenzort a szelepre a szelepsapka helyére. Ezt bárki megteheti sajátkezüleg is, amelyhez mindössze pár másodperc szükséges. Felhelyezése semmilyen egyéb üzembehelyezést nem igényel, továbbá nincs sérülés veszélye a felszerelés és eltávolítás közben. Csak ki kell választani a jármű számára megfelelő K-Pressure szenzort (a gyártó által ajánlott abroncsnyomásnak megfelelően).

Könnyen ellenőrizhető segítségével az abroncsban uralkodó légnyomás, az érzékelő nyomáscsökkenés esetén fehérről piros színre vált. Az utazók teljes biztonságát ráadásul az is garantálja, hogy a szerkezet a nyomás esése után azonnal zárja a szelepet is, amely világszinten egyedi megoldás. A rendszer a TÜV Süd által is tanúsított.

További előnyei a K-Pressure-nek, hogy kis tömege – 3,5 gramm – miatt a kerék kiegyensúlyozottságára gyakorlatilag nincs hatással. Eltávolítása csak egy speciális kulccsal lehetséges, így megfelelően védelmet nyújt lopással szemben.

A magyarországi forgalmazást az Automax Szerviz Kft.
További információk:
www.pirelli.hu
www.automax.hu

Összefoglalva a Pirelli K-Pressure előnyei

Könnyen kezelhető
Minimális hatással van a jármű működésére
Gazdaságos
Könnyen és olcsón üzemeltethető (nem igényel karbantartást)
Biztonságos
Megbízható
Pontos
Tartós
Minden időjárási körülmény között használható
Hőmérséklettől függetlenül használható
Nincs sérülésveszély felszerelés/eltávolítás közben
Nem okoz problémát a kerék kiegyensúlyozottságában
Plug and play (könnyen üzembehelyezhető)
Lopásbiztos védelem
Teljes mértékben újrafelhasználható (nem tartalmaz elemeket, alacsony környezeti hatás)
Valóban biztonságos