A Škoda Auto megnyitotta új technikai központját

2008.12.18. 17:02

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg december 16-án, Mladá Boleslavban Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke, valamint a Škoda Auto képviselőiként Reinhard Jung, az igazgatótanács elnöke és Dr. Eckhard Scholz, az igazgatótanács a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja a Škoda Auto új műszaki centrumát.

A Škoda Auto az új központ létrehozásával tovább erősítette a teljes konszern műszaki fejlesztésében elfoglalt pozícióját. Az 1.159 millió cseh korona¹ értékű beruházás megvalósításával elsősorban gépész- és villamosmérnökök, illetve más magasan képzett specialisták számára mintegy 300 új munkahely jött létre, amelyeket már 2005 óta fokozatosan tölthetnek be a szakemberek. Ennek megfelelően folyamatosan emelkedik a legnagyobb cseh autógyártó műszaki fejlesztésében alkalmazottak száma. 1996 óta, amikor e területen a Škoda Auto mindössze 925 dolgozója tevékenykedett, számuk az idei év második felére immár 1563-ra növekedett.

Ezzel párhuzamosan a műszaki fejlesztés munkaterülete mintegy 70 százalékkal növekedett, s immár 44.432 négyzetmétert tesz ki. E bővítést a termékpaletta több új modellel történő szélesítése, az egyre növekvő műszaki illetve jogszabályi fejlesztés szerinti igények, valamint a mind magasabb vásárlói igények tették szükségessé.

„A Cseh Köztársaság műszaki felsőoktatása magasan képzett szakemberek állandó forrása, akik ismeretei és képességei egyaránt a legmagasabb világszínvonalat képviselik. Ennek alapján egyértelműen szükségesek és logikusak a Škoda Auto szakmai centrumként betöltött pozíciójának további erősítése érdekében tett erőfeszítéseink, hogy a Volkswagen Csoport keretein belül aktívan részt vállalhassunk a járműfejlesztés világméretű tevékenységében“ – hangsúlyozta Prof. Dr. Martin Winterkorn.

„A Škoda Auto új műszaki központja kulcsszerepet tölt be a Cseh Köztársaság tudományos és kutatási tevékenységének gyakorlati támogatásában. A műszaki centrum korszerű elemző és tesztelő berendezései óriási lehetőséget rejtenek a jövő diploma- és promóciós munkái számára, ideális kiegészítésül szolgálva a felsőoktatási tanulmányok számára. A Škoda Auto Mlada Boleslav-i jövőjét így a termelés mellett immár színvonalas saját műszaki fejlesztési központja is a szolgálhatja“ – emelte ki Reinhard Jung.

„Az új technikai központ létrehozása a Škoda Auto műszaki fejlesztése hosszú távú bővítési terveibe illeszkedik. Ez a Škoda Auto pozícióinak erősítését jelenti a konszern világméretű fejlesztői tevékenységében, egyben lehetővé teszi szerves kapcsolódásunkat a Cseh Köztársaság igen régi járműfejlesztési és -gyártási hagyományaihoz“ – fejtette ki Dr. Eckhard Scholz.

Az új műszaki centrumot a Škoda Auto eredeti műszaki fejlesztésének közvetlen szomszédságában elterülő egykori ipari és raktárterületen alakították ki. Mivel e helyszín árvízveszélyes területnek számít, a létesítmény cölöpökre épült, földszintjén 300 teszt- és szolgálati jármű számára biztosítva parkolási lehetőséget. A központ tevékenysége a megfelelő technikákkal felszerelve, 2009 közepére indulhat be teljes mértékben. Az irodák mellett a járműelektronika és -elektromosság illetve a futómű és főegységek fejlesztése, az akusztikai vizsgálatok és zajmérések, a speciális napsugárzás-szimulációs vizsgálatok, valamint a klímakamrás és fényalagutas tesztek fejlesztő-, labor- és műhelylétesítményei is helyet kaptak itt.

 

¹ 25,70 CZK/1 EUR árfolyamon számítva 45 millió euró