A magyar autósok is csak finompor-matricával közlekedhetnek a német városok környezetvédelmi zónáiban

2009.02.16. 13:07

A következő sajtóközleményt kaptuk. Igazából meglepően hasznos információ azoknak, akik Németországba készülnek, és be szeretnének menni a nagyobb városok közponjába is. És nem akarnak ezért 40 eurós büntetést fizetni.

Kizárólag speciális matricák birtokában közlekedhet korlátlanul az az autós, aki Németországba látogat. A német nagyvárosokat környezetvédelmi zónákra osztó kezdeményezés alapján csak az az autó jogosult a zónák látogatására, amely viseli az ún. finompor-matricát. Ennek hiányában 40 eurós büntetésre lehet számítani. A rendelet érvényes mind a német, mind pedig a külföldi forgalmi rendszámú járművekre is!
A környezetvédelmi zónák elsősorban Dél-Németország turisztikai látványosságokat kínáló városaiban terjedtek el széles körben. A rendelet összesen több mint húsz nagyvárost érint, így többek között Kölnt és Dortmundot, de Berlint és Hannovert is.
A matricához nem lehet hozzájutni a határátkelő-helyeken. Magyarországon a TÜV SÜD azonnali hatállyal kínálja a finompor-matrica beszerzési lehetőségét. A matricák kiosztását az autók Euro-fokozatához kötik: az Euro 2-es, 3-as és 4-es kategóriájú gépjárművek jogosultak (piros, sárga és zöld matricára). A matrica beszerzésére a turisták mellett a szállítmányozó cégek figyelmét is felhívják.
Az érintettek kizárólag személyesen igényelhetik a finompor-matricát az ÉMI-TÜV SÜD budapesti irodájában (1043 Budapest, Dugonics u. 11.). Ott egy másolatot készítenek a személygépjármű eredeti forgalomba helyezési okmányáról, amelyet megküldenek az illetékes németországi szervezet számára. A TÜV SÜD Auto Service jóváhagyása a matricát haladéktalanul elküldik, úgyhogy a megrendelőnek csak a postai kézbesítési idővel kell számolnia.
Ha a jármű nem kaphat matricát, akkor költségmentesen tájékoztatják arról a megrendelőt. Ez vonatkozik az 1993.01.01 előtti első forgalomba helyezésű benzinüzemű, valamint 1996.12.31 előtti első forgalomba helyezésű részecskeszűrő nélküli dízelüzemű járművekre. A matrica visszavonásig érvényes.

A döntést a német illetékesek azzal indokolják, hogy a városokban az egészségre és a környezetre rendkívül ártalmas finompor harmadát, de forgalmas utak mentén akár felét is a közúti közlekedés adja. Az egészség védelmében született egy európai uniós irányelv, amely megengedi az önkormányzatoknak, hogy – a helyzeten javítandó – környezetvédelmi zónákat létesítsenek, amelyek részben vagy teljes mértékben el lesznek zárva a forgalom elől.

Az ÉMI-TÜV-öt felhívva kaptam egy linket, ahol magyarul is fent van a részletes tájékoztatás. Ennek lényege, nagyon röviden:

Ha a következő táblával találkozunk valamely német nagyvárosban, érdemes gyanút fogni.

Alatta mindig lesz egy kis kiegészítő tábla, rajta valamilyen matricákkal. Értelemszerűen nem lesz mindig ott mindhárom szín. Nos, amilyen színeket látunk a kis táblán, azzal szabad behajtani a zónába.

A zóna végét pedig a következő tábla jelzi.

Jelenleg a következő városokban alakítottak ki zónákat, összesen 31-et, s ezeken kívül 16 van tervben.

01.01.2008        

Berlin, Hannover, Köln 

12.01.2008

Dortmund (Brackeler Straße)

01.03.2008

Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Reutlingen, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen

01.08.2008

Pleidelsheim

01.10.2008

Bochum, Bottrop, Dortmund, Duisburg, Essen, Frankfurt/Main, Gelsenkirchen, Mülheim an der Ruhr, München, Oberhausen, Recklinghausen

01.01.2009

Augsburg, Bremen, Herrenberg, Karlsruhe, Nürnberg, Pforzheim, Ulm

 

Tervezés alatt lévõ további 16 környezetvédelmi zóna

 

15.02.2009

Düsseldorf

01.01.2010

Dresden, Freiburg (Breisgau), Heidelberg, Mühlacker

04.01.2010

Osnabrück

Az év még nincs meghatározva

Braunschweig, Darmstadt, Gera, Jena,  Leipzig, Magdeburg, Neu-Ulm, Pfinztal, Regensburg,Ruhrgebiet-Großumweltzone

Majd később további 46 városban lesz környezetvédelmi zóna.

Ami a matrica árát illeti: európai államban bejegyzett járművekre 6000 forint. A zöld matrica a jármű egész élettartamára érvényes, azonban a sárga és a piros nem. A matricát a szélvédő - menetirány szerinti - jobb oldalára, alulra kell felragasztani. Szóval, nem árt figyelni, amennyiben nem csak a német autópályákon akarunk átszáguldani - autópályán ugyanis sehol sincs szükség a finompor-matricára.