Saab: függetlenedik vagy csődbe megy?

2009.02.20. 16:06

Ma reggel hírül adtuk, hogy már csak egy rövid nyaralásnyi idő van hátra és csődbe megy a Saab.

Szerkesztőségi költőnk, Lowtyo azon nyomban siratóének szövegének írásába kezdett, mások nekrológ forgalmazásába fogtak. Ilyen gyászos hangulatban voltunk a dicső múltú, de ingatag jövőjű márka kapcsán, amikor az alábbi sajtóközlemény landolt hervadozó e-mail fiókunkban a remény ragyogó üstököseként.

Döntsék már el, most csőd lesz vagy bírósági eljárás keretében lefolytatott újjászervezés, és vajon „a bíróság által kijelölt független tanácsadót" véletlenül nem csődbiztosnak hívják?

Kíváncsi leszek, találnak-e intézményi vagy magánbefeketetőket az elkövetkező, igen keménynek ígérkező három hónap alatt, vagy a svéd állam nyúl majd a Saab hóna alá.

 

Saab: Úton a függetlenség felé

* Svéd bírósági eljárás indul a Saab teljesen önálló üzleti egységgé alakítása érdekében

* Három új modell áll készen a bevezetésre a következő másfél évben

* A Saab célja, hogy erőforrásait visszahelyezze Svédországba

* Finanszírozás keresése a „független új Saab” részére

2009. február 20. A Saab üzleti tevékenységére vonatkozó GM stratégiai felülvizsgálat eredményeképpen a Saab igazgatótanácsa a mai napon bejelentette, hogy független svéd bírósági eljárás keretében kérvényezi a cég újjászervezését, melynek célja, hogy egy teljesen független, fenntartható és befektetést vonzó önálló üzleti egységet hozzon létre.

Az újjászervezés egy olyan svéd jogi folyamat keretében zajlik, melyet a bíróság által kijelölt független tanácsadó vezet szoros együttműködésben a Saab vezetőségével. A folyamat részeként a Saab megfogalmazza javaslatát az újjászervezés módjára, mely tartalmazni fogja a tervezési, mérnöki és gyártási folyamatok Svédországba történő koncentrálását. Az újjászervezési folyamat megindítását követő 3 héten belül ezen javaslatot a hitelezők elé tárják. A bírósági jóváhagyás után az újjászervezési folyamat három hónapig tart és független finanszírozási forrásokat igényel.

„Minden lehetséges opciót megvizsgáltunk és vizsgálunk a Saab finanszírozására és/vagy eladására, és úgy ítéljük meg, hogy egy hivatalos, jogi keretek között zajló újjászervezés a legmegfelelőbb út egy teljesen független, befektetést vonzó üzleti egység megteremtéséhez” – mondta Jan Ake Jonsson, a Saab Automobile AB ügyvezető igazgatója. „A következő másfél év során bemutatásra kész, vadonatúj 9-5, 9-3X és 9-4X modellek kiváló alapot nyújtanak a cég dinamikus növekedéséhez, feltéve hogy megkapjuk a szükséges finanszírozást a műszaki, szerszámozási és bevezetési költségek fedezésére. Az újjászervezési folyamat biztosítja az új termékek bevezetéséhez még szükséges időt és eszközöket, és egyben csökkenti a GM finanszírozási terhét”.

A cég önállósodásához szükséges forrásokat az újjászervezési folyamat alatt kell biztosítanunk, és ehhez mind intézményi, mind magánbefektetőkre számítunk.

A Saab működése a hivatalos újjászervezési folyamat alatt is folytonos marad, melyhez a kormányzat is segítséget nyújt. Az újjászervezés nincs hatással egyéb GM üzletágakra. A folyamat előrehaladtáról folyamatos tájékoztatást nyújtunk.

Máma valahogy rettenetesen pörög a Saab: itt a legújabb sajtóközlemény:

A Saab Automobile úton az önállóság felé

– ”ma új fejezet kezdődik a Saab történetében”

2009. február 20.

20 év külföldi tulajdonlás után a Saab Automobile jövője ismét svéd kezekbe kerül.

A mai napon a vanersborgi Kerületi Bíróság jóváhagyta a Saab képviselői által reggel benyújtott újjászervezési kérelmet.

“Ma új fejezet kezdődik a Saab történetében”, hangsúlyozza Jan Åke Jonsson, a Saab Automobile ügyvezető igazgatója. “Önálló üzleti egységként szervezzük újjá a Saabot. Az előttünk álló út nem lesz könnyű. Az autóipart sújtó válság eddig is sok nehézséget okozott és a közeljövő is sok áldozatot követel, de az előttünk álló nehéz döntések révén lerakjuk az újrakezdés alapjait”.

 

“A Saab egy nagymúltú, jól csengő márkanév mind Svédországban és a világban. Bizonyítottan hatékonyan termelünk és kiváló új modelljeink vannak fejlesztés alatt. Ezért választottuk ezen utat.  A jövő nehéz lesz, de a svéd autóipar és a Saab elközetelett támogatóinak segítségével le fogjuk küzdeni az előttünk álló kihívásokat.”

A megújult Saab Automobile céget egy 3 főből álló csapat fogja irányítani: Guy Lofalk ügyvéd, akit a Kerületi Bíróság jelölt ki tanácsadónak, Jan Ake Jonsson ügyvezető igazgató és a nemzetközileg elismert vállalatirányítási szakértő, Stephen Taylor.

 

A cég átszervezésének rövidtávú célja a stabilitás biztosítása, mely megteremti a hosszútávú fejlődés alapjait. A Svéd Cégátszervezési Törvény szerint ilyen irányú kérelem csak abban az esetben engedélyezhető, ha az átszervezés célja reálisan megvalósítható. Mai döntésével a Kerületi Bíróság megvalósíthatónak itélte a cég újjászervezését.

 

“Azt már most kijelenthetem, hogy lenyűgözött a Saab-ban meglévő szakértelem”, mondta Guy Lofalk, “és három kvázi kész kiváló új termékkel nagyon nagy kár lenne, ha nem nem találnánk meg a hosszútávú megoldást”.