Ilyenkor már minden nap ajándék

2009.03.18. 11:21


Citroen Kacsa, Mini, Renault R4, Volkswagen Bogár, Mercedes G-osztály – tudják mi közös bennük? Valamennyien egy kis kasztba tartoznak, a harminc éven túl azonos műszaki alapokra gyártott autókéba.

Igen, a G-osztály is túllépte az autómatuzsálemi kort, első példányai rövidesen mehetnek veteránvizsgára, miközben a szemre ugyanolyat meg lehet venni a Kárpát utcában. És bár az eredeti 2300-as benzines és 2400-as szívódízel motorjai már meg sem tudnák mozdítani, belsejének kivitele pedig a traktor-pluszról a luxusrepülő-mínusz szintre emelkedett (nem beszélve a kényelmi extrákról), az őssejtek ugyanazok. Nem mellesleg ma is ez a világ talán legjobb civil terepjárója.

Az évfordulóról sajtóközleményt is kaptunk a Mercedestől, nem mellesleg lehet képeket is nézegetni. Hüppögjünk a meghatottságtól, gondolatban vigyünk egy szál halványrózsaszín szegfűt G-néninek a nagy napra. És meneküljünk, ha a valóságban felbukkan az orra a belső tükrünkben…

Születésnapot ünnepel a rangidős szériaautó: 30 éves az örökifjú G-osztály

Budapest – Gyártásának harmincéves jubileumához érkezett a Mercedes-Benz G-osztály. A stuttgarti autómárka 1979 tavaszán mutatta be először a nyilvánosságnak a robusztus terepjárót, és azóta, szerte a földkerekségen, mintegy kétszázezer darabot adott el belőle. A változatlanul markáns forma és a kiváló technika időközben kultikus rangot adott a világ egyik legmegbecsültebb offroad-járművének.