A Szűzanya, az Útonállók és a közlekedésbiztonság

2009.04.14. 13:16

Vannak érdekes sajtóközlemények, akadnak unalmasak és időnként érkezik egy-egy teljesen bizarr. Ez most itt a biztonságos közlekedést köti össze egy 1898-as Szűz Mária-jelenéssel. Üdvöz légy Mária, malaszttal teljes!

Ecséd nagyjából félúton fekszik Hatvan és Gyöngyös között, értelemszerűen a szentlaposi kápolnát is errefelé kell keresni. A sajtóanyagból nem derül ki, miért is kell pont ott és akkor motorral megjelenni, de aki katolikus rítus szerint áldatná cruiserét, annak mindenképpen ott a helye. A helyszín egyébként feltörekvő Mária-kegyhely, a szentkutvolgye.hu szerint 1898-ban itt jelent meg a forrás tükrében egy Rozgonyi János nevű koldusnak a Szűz, és azt kérte tőle, terjessze a bűnbocsánatot.

Hogy az „idén is megrendezi két napos eseményként”, valamint az „időpont: 2009. május 01-03” közötti látszólagos ellentmondást mi okozza, nincs ötletem. Az azonban biztos, hogy papi áldásból nagy baj nem lehet.

Az alapítvány kuratóriuma által szervezett eseménye a Kerékpáros és Motoros Zarándoklat idén is megrendezésre kerül a múlt évi programok során javasolt időben immáron kettőnapos rendezvényként.

Az eseményt a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány és a Motorosok a Motorosokért Alapítvány , valamint a Hatvani Motoros Egyesület közreműködésével valósul meg!
A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány a 2007. évben kezdeményezett - a térségben egyedülálló módon - kerékpáros és motoros zarándoklat idén is megrendezésre kerül.

A múlt évi eseményünk iránt tanúsított nagyfokú érdeklődést, és eredményét követően az alapítvány arra az elhatározásra jutott, hogy idén is megrendezi két napos eseményként. Az alapítvány missziós feladatának tartja a kétkerekű társadalom tagjai számára megismertetni a hely történetét, a Szűzanya iránti tiszteletet és a biztonságos közlekedés fontosságát korunk rohanó társadalmában. Fontosnak tartjuk az egymás közötti párbeszédet és közösségek kialakulását. Mindehhez nagy segítséget nyújt, sőt kezdeményező lépéseket tett a Motorosok a Motorosokért Alapítvány, és a Hatvani Motoros Egyesület, akik partnerként segítik az ez évi esemény létrejöttét. A motorosok körében az alkalmat ez évben új kifejezéssel élteti, "Motoros Búcsú".
Az időpont: 2009. május 01-03.
A helyszín: a heves megyei Ecséd település szélében található Szentkút-völgye Mária kápolna.
A zarándoklat célja a kerékpáros és motoros sport iránt érdeklődők, a fiatalok és a tapasztalt egyének közösséggé való formálása, továbbá a balesetmentes közlekedés hangsúlyozása. Fő célunk, s mottónk: Jó példával élni két keréken!
Idén május 1-én érkeznek a motoros csoportok és kapcsolódnak be a helyi programokba, majd május 2-án előadásokkal, ünnepi szentmisével, közösségi programokkal, Útonállók koncerttel várjuk az érkező zarándokokat, érdeklődő egyéneket. A már hagyományosan az ünnepi szentmise alkalmával sor kerül a kerékpárok és motorok, valamint azok tulajdonosainak megáldására is.

A közeli országokban már nagy hagyománnyal bíró eseményt és annak törekvéseit kívánjuk itthon is meghonosítani. Ehhez pedig elengedhetetlen a kerékpáros és motoros baráti körök, csoportok és szövetségek, de még az egyének részvétele is a kezdeményezésében.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Jó példával két keréken!

Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány