Magyarországon sokat fogyasztanak az autók

2009.10.21. 15:34

A flottakezelő adatai szerint gyakran 20%-kal is magasabb az itthon futó autók átlagos fogyasztása, mint a gyári adat. Vajon hol a csalás? Kiderül a LeasePlan sajtóközleményéből.

MEGHÖKKENTŐ FOGYASZTÁSI ADATOK

A LeasePlan Hungária, a világ vezető flottaüzemeltető cégének hazai leányvállalata, időről időre közzéteszi az általa üzemeltetett autók adataiból nyert felméréseit. A most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a valóságban szinte kivétel nélkül többet fogyasztanak a hazai forgalomban közlekedő autók, mint azt az ECE menetciklus szerinti - egyharmad rész városi és kétharmad rész országúti vezetéssel számolt – értékek mutatják.

A LeasePlan a teljes hazai gépjárműflottáján elvégzett vizsgálata során 50 különböző típusú személygépkocsi, 5 fajta egyterű ill. szabadidő autó és 10 haszongépjármű fogyasztási adatait elemezte. Mindegyik gépjárműből valós használat és esetenként több éves futás mellett folyamatosan gyűjtötték az adatokat és típusonként külön-külön elemzésre kerültek a különböző motor- és erőátviteli megoldásokat tartalmazó alfajták is.

A vizsgálat legfontosabb következtetése, hogy a különböző méretű és fajtájú motorokkal szerelt gépkocsik, szinte kivétel nélkül többet fogyasztottak átlagosan, mint az ECE 99/100 standard alapján várható volt. Itt vélhetően megmutatkoznak a valós használati szokások és a szabványok által felállított kritériumok közötti különbségek is. Esetenként a gyakoribb városi használat és ezen belül is a dugók miatti gyakoribb megállás és elindulás, valamint a vezetői szokások eltérősége jelentős fogyasztáson belüli különbségeket eredményezhetnek.

“A LeasePlan Hungária közel kilencezer autó valós felhasználás mellett biztosított adatait monitorozza folyamatosan. Ügyfeleink számára pontos kimutatásokat készítünk és kiemelt feladatunknak tarjuk, hogy lehetőség szerint a leginkább megalapozott döntések meghozatalához biztosítsunk információkat számukra.” – monta el a közzététel kapcsán Jókuti Gábor a LeasePlan Hungária kereskedelmi igazgatója.

A vállalati gépjárműflottát üzemeltető cégek számára kulcsfontosságú pénzügyi kérdés a flotta kiválasztásánál és frissítésénél, hogy valós adatokra támaszkodva, mindig racionális döntéseket tudjanak hozni, így a gyártóktól független, az adott fogyasztói igényekhez igazított javaslatok jelentős megtakarításokat eredményezhetnek a vállalatok számára.