Fogmosásnyi vízből tiszta az autó

2010.02.06. 21:22

Érdekes sajtóeseményre jutottam el a héten, már a hely sem volt szokványos, nem az étterem-kávéház-cégközpont háromszög, hanem a Lurdy ház garázsa. A téma nem idegen tőlem, megszállottan pucolom a szeretett autóimat, havonta ápolom a bőrbelsőt, brigécioloztam már öreg W123 motorterét, nem egy esetben fogkefével pucoltam a felniket, a légszűrőházat. Erről kép is készült, íme.

Szóval érdekes téma az autók tisztán tartása, ezernyi módszer létezik, a spiccelős, a gépi- és kézimosó mindenkinek ismerős. Pár éve kaptunk egy vödör zöld löttyöt, azt visszük a tesztautók fotózásához, ha felcsapjuk a sarat, vagy kicsit poros lesz, tökéletesre lehet vele pucolni a kép kedvéért. Mikroszálas kendőnk is van, kíváncsi voltam, mit fognak mutatni. Nem lepődtem meg ugyan, de az ötlet és a kivitelezés is tetszik. Az esőgarancia vicces többlet. A legfurcsább, hogy nincs lefolyó. Íme, a cég közleménye kivonatosan:

Hazánkban népszerű az egyik legkörnyezettudatosabb autótisztítási technológia, a gőzös autótisztítás. Az EZ Wash 2006-ban indította el Magyarországon új eljárását, melynek lényege, hogy vízgőzt használnak. A négy éve egyetlen autómosóval indult cég mára 20 tagú franchise hálózattá nőtte ki magát.

A hálózat érdekessége, hogy a mosók kivétel nélkül bevásárlóközpontok, vagy áruházláncok parkolójában üzemelnek, és a franchise tagoknak be kell tartania a szigorú minőségi feltételeket. Az első mosót Budapesten, a Lurdy-házban nyitotta a cég, majd 2008 óta franchise rendszerben működik az EZ Wash, ami szabad utat adott a terjeszkedésnek. A 2009-ben kialakult válság tovább segítette a hálózat bővülését, hiszen sok vállalkozó keresett biztos befektetést.

Másfél év alatt a 20 tagú franchise hálózattá fejlődött a cég, és az országban jelenleg szinte minden régióban üzemel gőzös mosó. Az EZ Wash autóápolási módszerének lényege, hogy az autómosás közben az Optima Steamer nevű gép segítségével 8 bar nyomású, 102 fokos gőzt használnak a tisztításhoz, amely kellő erőt, és hőt biztosít ahhoz, hogy az összes kosz és szennyeződés néhány mikroszálas törlőkendő segítségével eltávolítható legyen az autóról.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a srácok egy porszívó szerű eszközzel állnak, aminek a csövéből gőz jő, és a felgőzölt részt azonnal tisztára törlik a kendővel, amit gyakran cserélnek. Csepegő, folyó víz nincs.

A mosó egyik legnagyobb előnye a környezetvédelemben rejlik, hiszen egy autó tisztítása során mindössze 5 liter lágyvizet használnak el, amely a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium számításai szerint pontosan megegyezik egy átlagos hosszúságú fogmosás vízigényével. Szemléltetésképpen egy hagyományos gépi- 200, míg egy kézi mosó 80 liter vizet használ el egy autó esetében.

Környezetvédelmi szempontból is pozitív az EZ Wash szolgáltatása, hiszen az autóról leszedett szennyeződések a mikroszálas kendőkbe kerülnek, melyeket később olyan mosógépben mosnak ki, mely a szennyvizet olajleválasztóval rendelkező csatornába engedi, így biztosítva, hogy ne kerüljön szennyezőanyag a talajba. Az autók környezetbarát mosása időben nem hosszabb a hagyományos autómosó eljárásoknál.

Lehetőség van mobil autómosók rendelésére, tehát ki-ki igénye szerint előre egyeztetett helyre rendelheti a szolgáltatást, és a fix mosókba is egyeztethető időpont. Ez a megoldás az autóflottákat működtető cégek körében közkedvelt.

"Szolgáltatásaink kialakításakor arra törekedtünk, hogy a hagyományos megoldásokhoz képest újat, többet kínáljunk. Amellett, hogy a legmodernebb környezetbarát technikákat alkalmazzuk a mosóinkban, ügyelünk arra, hogy minőségi ápolószerekkel, profi hozzáállással kezeljük az autókat.” – fogalmaz Rogács László, az EZ Wash ügyvezető igazgatója. „Innovatív hozzáállásunkat jól mutatja, hogy a piacon egyedülállóan 24 órás esőgaranciát biztosítunk ügyfeleinknek. Ez annyit jelent, hogy, ha valamelyik ügyfelünk autója az időjárási körülmények miatt egy napon belül ismét piszkos lesz, azt térítésmentesen ismét megtisztítjuk."

A lényeg, hogy értelmes módon és nem is vészesen drágán dolgoznak, az alap mosás 2000 Forint körüli összegről indul, a fullextra is megvan hétezerből, itt már az esőgarancia is jár.