A rendőrök tolják az eladásokat

2010.04.02. 11:55
0 hozzászólás

A nyári hónapokra várja az MGE a relatív eladási számok javulását, miután az első negyedév elég siralmasra sikeredett. Főleg annak tükrében, hogy a márciusban forgalomba helyezett 4384 autó közül 500 fehér Ford Focus, kék csíkkal az oldalán. 

Sajtóinformáció
2010.04.01.
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2010. első negyedévi új gépjármű forgalomba helyezési mutatókról
 
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete évnyitó sajtótájékoztatóján is előre jelezte, hogy a 2010. év első hónapjaiban az előző év hasonló időszakához képest kisebb értékesítési darabszámok várhatók, tekintettel a 2009. év első harmadában jelentős árengedményekkel megvalósult készletcsökkentő akciókra. Ezek az akciók 2009-ben április-május hónapokban futottak ki, így a 2009-hez viszonyított forgalomba helyezési adatok csökkenésére kb. május végéig számítunk. Ezt követően várunk egy enyhe emelkedést a 2009. évi számokhoz képest. Ennek megfelelően a 2010. márciusi és az első negyedévi forgalomba helyezés az alábbiak szerint alakult: (forrás: DataHouse)
 
2010 Március 2009 márciushoz képest (forrás: DataHouse; MGE)
 
                Személyautók                4384 db                   - 53%
                Kishaszon járművek       625 db                    - 49%
                Nagyhaszon járművek     59 db                     - 43%
                Motorkerékpárok            303 db                    - 32%
 
A személyautók piacán továbbra is a céges, illetve flotta eladások dominálnak. Ez a tendencia a válság kezdete óta áll fenn és mindaddig megmarad, ameddig a vevőfinanszírozás, és ezen belül az ügyfelek hitelfelvételi kedve vissza nem tér. Ez pedig nagymértékben függ attól, hogy a válságból való kilábalás a munkahelyek megőrzése, illetve számának gyarapodása tekintetében mikor válik érzékelhetővé. Becslésünk szerint e folyamat megindulása 2010. tavasz végétől várható.
 

Az első negyedévi forgalomba helyezés adatai 2009 első negyedévhez képest: (forrás DataHouse; MGE)
 
                Személyautók                       10210 db                 - 55%    
                Kishaszon járművek              1689 db                  - 56%
                Nagyhaszon járművek            133 db                   - 45%
                Motorkerékpárok                    488 db                   - 40%
 
A személyautók piacán 2010 februárhoz képest 44%-al, a kishaszon járműveknél 23%-al helyeztek többet forgalomba márciusban, ami a negyedéves kumulált arányszámot 2009-hez viszonyítva 3-4%-al javította. Fontos kiemelni, hogy 2009 márciusa viszonylag erős értékesítési hónapnak számított, amikor 10 589 darab személyautó és kishaszon jármű került forgalomba. Lényeges viszont, hogy a központi flotta beszerzések kapcsán szállított személygépkocsik darabszáma kisebb 2010 márciusában, mint 2009 márciusában volt.
 
A nagyhaszon járművek területén a járműveket használó gazdasági szereplők helyzete még nem javult annyira, hogy ez a piac jelentősen meginduljon. A fellendülés érzékelhetősége, illetve vásárlásokban megjelenése várhatóan a második félévben következik be.
A motorkerékpárok területén a személygépkocsikéhoz hasonló jelenségek figyelhetők meg azzal a különbséggel, hogy itt a flotta eladások szerepe elhanyagolható. A motorkerékpár piac szezonalitása miatt látható, hogy az első negyedévi eladások jelentős részét a márciusi tette ki.
 
A 2010. március 1-vel hatályos vevőfinanszírozással kapcsolatos kormányrendelet (a körültekintő lakossági hitelezésről) és PSZÁF ajánlás tovább szigorította a feltételeket, ami a gépjármű forgalmazás területén – elsősorban a magán ügyfelek területén - továbbra jelentős nehézségeket okoz. A piac várható reakciója erre, amennyiben az ügyfelek hitelfelvételi kedve fokozatosan visszatér a forint alapú pénzügyi lízing és esetlegesen a tartós bérlet, mint finanszírozási megoldások megerősödése.
További információval készséggel rendelkezésre állok.
 
Üdvözlettel
Erdélyi Péter
társelnök
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

peter.erdelyi@mge.hu

 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.