2010.06.10. 11:34
0 hozzászólás

Rendkívül izgalmas küzdelem után Szeness Tibor állhatott a dobogó legfelső fokára a Scania Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető 2010 (Scania YETD 2010) verseny június 4-5-én megrendezett magyarországi döntőjén. Így az adorjánházai fiatalember képviseli majd hazánkat októberben az európai döntőn, amelynek fődíja egy százezer euró értékű Scania R-szériás nyerges vontató. A kelet-pesti kirendeltségen családi nyílt nap keretein belül közel nyolcszázan kísérték figyelemmel a versengést.

Idén immár harmadik alkalommal hirdette meg a Scania Magyarországon a Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető 2010 (Scania YETD 2010) versenyt, amelyen minden 35 évnél nem idősebb hivatásos tehergépkocsi-vezető indulhatott. Március végéig több mint félezren adták le nevezésüket egy elméleti teszt kitöltésével, akik közül a 15-15 legjobb eredményt elérő fiatal gépkocsivezető áprilisban és májusban egy-egy területi fordulón már a gyakorlatban is összemérte tudását. A legjobb 12 sofőr pedig június 4-5-én mérkőzött meg egymással.

Másodpercek, centiméterek, deciliterek és százalékok

A magyarországi döntő első napján a 12 fiatal versenyző a biatorbágyi központ környékén kijelölt útvonalon, közúti forgalomban egy terhelt Scania R 440 Highline Opticruise nyerges szerelvénnyel mutatta meg képességeit az üzemanyag-takarékos, biztonságos és hatékony vezetés terén. A hatékony vezetési versenyszámot az R-széria tavalyi megújulásával bevezetett Scania Járművezető-támogatás (Scania Driver Support) nevű fedélzeti számítógépes program adatai alapján értékelték a szervezők.

Másnap, szombaton a Scania Hungária Kft. kelet-pesti telephelyén folytatódott a verseny. Egy elméleti teszt kitöltése után a résztvevőknek indulás előtti ellenőrzés gyanánt egy Scania nyerges szerelvényen húsz mesterségesen generált apró hiba, illetve hiányosság közül kellett adott idő alatt a lehető legtöbbet felfedezniük. Ezzel párhuzamosan folyt a döntő leglátványosabb versenyszáma, a biztonságos manőverezés, amely során a fiataloknak minél gyorsabban és minél pontosabban kellett a kilenc ügyességi feladatból álló pályát teljesíteniük.

A legjobb fiatal magyar tehergépkocsi-vezető

Mindezek összesítéseként Szeness Tibor bizonyult a legjobb fiatal magyar tehergépkocsi-vezetőnek, aki magabiztosan nyerte meg az igen sokoldalú és nehéz versenyt. A megtisztelő cím és a számos értékes nyeremény mellett Tibor képviselheti majd Magyarországot az október elején a Scania svédországi központjában megrendezendő európai döntőn, ahol egy vadonatúj, százezer euró értékű Scania R-szériás nyerges vontatóért szállhat harcba 17 másik nemzet bajnokával.

„Nagyon színvonalas és jól szervezett volt a verseny a nevezéstől a döntőig. Bevallom, egyáltalán nem készültem előre egyik fordulóra sem, még az első elméleti tesztet is fejből töltöttem ki, viszont igyekeztem mindig, minden versenyszámban maximálisan helytállni. A területi elődöntőn a közúti vezetésben értem el a legjobb eredményt, a döntőn pedig a biztonságos manőverezésben, ám a győzelmemet annak köszönhetem, hogy mindegyik versenyszámban egyenletesen jól teljesítettem. Az európai döntőre természetesen már a nyár folyamán elkezdek gyakorolni, felkészülni, ugyanis szeretném megnyerni a fődíjat. A mindennapi munkám során egyébként már évek óta nagy figyelmet fordítok arra, hogy gazdaságosan és biztonságosan vezessek.” – nyilatkozta Szeness Tibor Adorjánházáról, aki idén nyáron tölti be 35. életévét.

Együtt a család

Június 5-én, szombaton a kelet-pesti kirendeltségen családi nyílt nap keretein belül mérkőztek meg egymással a döntős pilóták, így közel nyolcszáz látogató kísérhette figyelemmel a látványos és izgalmas biztonságos manőverezés versenyszámot.

 

A kisebbeket ugrálóvár, lufihajtogató bohócok, kerékpáros akadálypálya, arcfestés, rajzverseny és kézműves foglalkozás várta, míg a hölgyek smink tanácsadást és asztrológiai elemzést vehettek igénybe. A színpadon napközben salsa táncbemutató és élő Irigy Hónaljmirigy koncert, míg az udvaron motoros kaszkadőr show gondoskodott a vendégek szórakoztatásáról. Sőt, néhány szerencsésebb vendég Kovács Miklós pilóta mellett kipróbálhatta a Qualisport csapat mintegy 700 lóerős Scania P 420 tereprali versenykamionját a telephely mögötti mezőn.

Sikeres kezdeményezés

„A Scania meggyőződése, hogy a gazdaságos, biztonságos és környezetkímélő közúti fuvarozás kulcsfontosságú tényezője maga a gépkocsivezető. Ezért a Scania világszerte megrendezett járművezető-versenyeinek célja ennek kihangsúlyozása, illetve a gépkocsivezető szakma presztízsének javítása. A kezdeményezés sikerét kiválóan érzékelteti, hogy hazánkban több mint félezer fiatal sofőr jelentkezett, akik mind azonosultak a verseny üzenetével. A döntőbe jutott versenyzőkben pedig az egyes fordulók élményei egy életre elültették a gazdaságos, biztonságos és környezettudatos vezetés jelentősségét. Ezt a tőlük kapott visszajelzések, köszönetek is alátámasztják.” – foglalta össze a verseny tapasztalatait Kőhegyi Erika a verseny magyarországi fordulóinak projekt-koordinátora, illetve a Scania Hungária Kft. marketingese.

Európában a franciaországi után a magyarországi volt a második nemzeti döntő, tehát az elkövetkező hetekben még 16 országos bajnokságot rendeznek meg. A 18 nemzeti győztes pedig október elején, a Scania svédországi központjában küzdhet meg egymással az Európa legjobb fiatal tehergépkocsi-vezetője címért, illetve a vadonatúj, százezer euró értékű Scania R-szériás nyerges vontatóért.

A döntőben résztvevő versenyzők és a kialakult végső sorrend:

1. Szeness Tibor
2. Zsók László
3. Széll Gergő
4. Vámosi Attila
5. Gulyás György
6. ifj. Hosszú László
7. Rónaszéki Roland
8. Búzás István
9. Sipos Áron
10. Orvos-Nagy István
11. Rajnai László
12. Tumbász Milán

A Scania YETD magyarországi támogatói:

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), mint fővédnök
Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB), Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), mint védnökök
Michelin, nemzetközi főtámogató
Camion Truck&Bus magazin, Autóközlekedés című szaklap, mint médiapartnerek
Schmitz Cargobull Magyarország Kft.
Würth Szereléstechnika Kft.
BaSys Kft, a Pioneer termékek magyarországi forgalmazója
Vision Zero, Magyar Országos Közlekedésbiztonsági Egyesület
Molpir

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.