Trópusi hőség a sarkkörön

2010.09.08. 14:05

A Scania egy új szélcsatorna megépítését határozta el kutatási-fejlesztési központjában a svédországi Södertäljéban. A szélcsatornában többek között a járművek kényelmét, útbiztonságát és különböző időjárási körülmények között a környezetre gyakorolt hatását vizsgálják majd. A létesítmény, amely a maga nemében egyedülálló lesz Európában, 2013-ra készül el.

A különböző időjárási viszonyok között végrehajtott teherautó és autóbusztesztek időigényesek és nagy erőforrásokat igényelnek. Egy olyan szélcsatorna, ami akár a sarkköri hideg időjárástól a nyirkos trópusi hőségig képes szimulálni bármilyen, a valóságossal megegyező időjárási viszonyt, ráadásul még a széltesztek elvégzésére is alkalmas, sokkal hatékonyabbá és rugalmasabbá teszi a Scania termékfejlesztési munkáját.

„A fejlesztési folyamat különböző szakaszaiban jelentős előnnyel jár, ha mind a járműveket, mind a különböző alkatrészeket az évszaktól függetlenül tudjuk tesztelni, azok külön utaztatása nélkül. Egy ilyen szélcsatornába történő beruházás pozitív hatással lesz versenyképességünkre, hiszen ennek köszönhetően lerövidülnek a termékfejlesztési idők, illetve magasabb minőséget érhetünk el.” – mondta Sven-Ake Edström a Scania tehergépkocsik, fülkék és buszalvázak fejlesztéséért felelős alelnöke.

A szélcsatorna egy 3.500 négyzetméteres, többemeletes épületben kerül majd elhelyezésre, amely a Scania technikai központjában, Södertälje-ban épül meg.