Wéber Gábor Európa-bajnok, Michelisz pont nélkül

2010.09.19. 17:37

Valenciában versenyhétvége volt, így érkeznek a hírek. Rögtön kettő, és az egyik jobb, mint a másik. Wéber Gábor, akit az F1-es tévéközvetítésekből mindenki ismer, most bebizonyította: nem csak beszél az autóversenyzésről, hanem jól is csinálja azt. Gábor megnyerte a Seat Leon Eurocupot, azaz európabajnok lett. Ezzel immár második éve magyar versenyző nyeri a címet, tavaly ugyanis Michelisz Norbert volt a bajnok a Leon kupában.

Norbi hétvégéje már kevésbé sikerült a spanyol pályán: pont nélkül zárt, erről szól a második sajtóközlemény. Ez ugyan nem jó hír, de a kezdők között még így is ő vezeti a számukra kiírt külön értékelést.

 

 

A Forma-1-es szakkommentátorként ismert Wéber Gábor nyerte a SEAT Leon Eurocup bajnoki címét, így 2009 után ismét magyar versenyző végzett a sorozat élén.

A hatodik helyről induló Wéber Gábor jól kapta el az állórajtot, az első kanyarban már harmadikként fordulhatott el. Az élen Rosel Costa, Wéber előtt pedig a szintén Zengő Motorsportos Da Costa autózott.

wg-3

Wéber fő riválisa, a francia Rossi aggresszíven próbálta átverekedni magát a mezőnyön, azonban egy ütközést követően megsérült az autója, és feladni kényszerült a futamot. Ez egyben azt is jelentette, hogy Michelisz Norbert után ismét Zengő Motorsportos versenyző nyerte el a bajnoki címet.

A 13 körös verseny ötödik körére a szintén Zengő Motorsport színeiben versenyző Kontra György a 15., míg Birizdó Imre a 18 helyen autózott. A kilencedik körre Wéber Gábor nagy csatát vívott a portugál Oriolával, melyet követően lesodródott az ideális ívről, így a pálya poros részén megcsúszott, majd elásta magát a sóderágyban.

Oriola Da Costát is maga mögé utasította, majd két körrel a vége előtt a nyolcadik helyről rajtolva átvette a vezetést. Az utolsó körben Felix Da Costa Duarte visszacsúszott a negyedik helyre, míg Kontra a 14., Birizdó a 16. lett, az olasz Andrea Larini pedig nem tudta befejezni a futamot. A versenyt sorrendben Oriola, Rosel Costa és Carvalho nyerte.

wg1

Wéber Gábor az egész évadban magabiztosan versenyzett: a hat versenyhétvégén négyszer szerezte meg a pole pozíciót, s a 12 versenyből hármat megnyert, háromszor pedig a harmadik helyen fejezte be a futamot. A magyar versenyzőt azonban a balszerencse sem kerülte el: négyszer kellett feladnia a küzdelmet, azonban 48 pontjával – hat pontos előnnyel - így is sikerült megszereznie a bajnoki címet.

Ezúttal nem sikerült a pontszerzés Michelisz Norbertnek a Túraautó Világbajnokság (WTCC) valenciai futamain, a Zengő-Dension Team versenyzője azonban így is meg tudta szilárdítani vezető pozícióját az újoncok számára rendezett Rookie Challengen.

Michelisz Norbert a szombati, balszerencsés időmérőn a 13. helyet szerezte meg, azonban Tom Coronel motorcsere miatt 10 rajthelyes büntetést kapott, így a magyar versenyző a 12. helyről vághatott neki a WTCC első valenciai versenyének.

Michelisz Norbert (2)

A 13 körös első futam repülő rajtját követően Tarquini, Huff és Muller autózott az élen, míg a Zengő-Dension Team fiatal tehetsége egy test-test elleni küzdelmet követően visszacsúszott a 16. helyre. A magyar versenyző a második körre két pozíciót is javítani tudott.

Michelisz Norbi a harmadik körre már a 12. helyre jött fel, és folyamatosan zárkózott fel az előtte autózókra. A verseny félidejéhez érve az élen Tarquini, Muller és Huff autózott. A nyolcadik körben Farfus megelőzte a nyolcadik helyen versenyző Barthot, azonban a svájci újonc nem hagyta magát.

A kilencedik körre Barth és Farfus nagy csatát vívott, melyből a brazil pilóta rosszul, Michelisz Norbi azonban jól jött ki, hiszen feljött a 11. helyre. Két körrel a vége előtt azonban Poulsen támadni kezdte a magyar versenyzőt, így leszakadtak az előttük autózókról.

A vasárnapi első versenyt végül az olasz világbajnok Tarquini (+25 pont) nyerte, őt Muller (+18 pont) és Huff (+ 15 pont) követte. A legjobb újonc ezúttal Barth lett a hetedik helyen (+ 6 pont), míg a Zengő-Dension Team versenyzője meg tudta védeni pozícióját Poulsennel szemben, így 11. lett.

A második, szintén 14 körös verseny állórajtját követően Barth átvette a vezetést Menu elől, azonban az első kör közepére már Monteiro állt az élre, őt Barth és Muller követte. Michelisz Norbi a 13. helyre csúszott vissza, majd fokozatosan felzárkózott az előtte autózókra.

A harmadik körben a Zengő-Dension Team versenyzője Carolt megelőzve már a 12. helyen autózott, az élen pedig nem történt változás. A hetedik körben a második helyen versenyző Barth látványosan lassulni kezdett, így visszacsúszott az utolsó, 20. helyre, míg az élen Monteiro, Muller és Tarquini autózott.

Az utolsó körben Priaulx és Tarquini nagy csatát vívott a harmadik helyért, azonban az olasz versenyzőnek sikerült megvédenie pozícióját. Michelisz Norbit az utolsó körben megelőzte a svájci Menu, így a magyar versenyző végül a 12. helyen ért célba. A versenyt Monteiro (+25 pont) nyerte, őt sorrendben Muller (+18 pont) és Tarquini (+15 pont) követte.

A Zengő-Dension Team fiatal tehetségének ezúttal nem sikerült a pontszerzés, így az összetett ponttáblán visszacsúszott a 13. helyre, míg az újoncok számára rendezett Rookie Challenge-en megszilárdította vezető pozícióját. A világbajnokság október 30-31-én Japánban folytatódik.