2010.09.23. 11:06
0 hozzászólás

Lassan vége az évnek, kezdenek szállingózni az idei díjazottak.

A 24 országból érkezett haszonjármű-szakírókból álló zsűri a lehetséges 168-ból 128 ponttal az új Fiat Dobló Cargónak ítélte a 2011-es Nemzetközi Év Haszongépjárműve díjat. A rangos díjat az egyik legjelentősebb európai haszonjármű-kiállításnak számító 63. Hannoveri Nemzetközi Autószalonon adták át.

A díjazott haszongépjármű dizájnja sok szempontból lenyűgözte a zsűrit, de ezek közül is a felvonultatott karosszéria- és raktérváltozatok száma volt a legjelentősebb. A Dobló kínálata a hosszú tengelytávú, emelt tetejű modell mellett vontató padlólemezes és kisteherautó-változatokat is tartalmaz.
"A zsűrire a gazdag, többek között turbófeltöltéses földgázas, valamint elektromos hajtást is felvonultató motorpaletta is nagy hatást tett. Ezen felül a Dobló különféle változatainak vezetési élményét és magas szintű kényelmét is nagyra értékeltük" - hangsúlyozta a 2011-es díj átadásánál Pieter Wieman, az Év Haszongépjárműve díj zsűrijének elnöke.
"Az új Dobló Cargo rendkívül innovatív jármű. Kategóriájában a Dobló kínálja a legváltozatosabb felépítményeket, a legkisebb károsanyag-kibocsátást és a legfejlettebb technológiát. Ez a díj erőfeszítéseink elismerése. A díj igazolja a Dobló innovatív mivoltát, és a vásárlók igényeinek változására adott válaszaink helyességét" - köszönte meg a díjat Lorenzo Sistino, a Fiat Commercial elnök-vezérigazgatója.

Az új Dobló Cargo jellemzői

Az új Dobló Cargo a haszongépjármű kategória első olyan modellje, amelyet a kompakt külső méreteket meghazudtoló raktérkapacitás és terhelhetőség jellemez. Ugyanakkor rendkívül takarékos és környezetbarát működésű is. Ezen tulajdonságai miatt a Fiat Professional új modellje az első és egyetlen a kategóriájában, amely igazi változást hozott a személyautó-alapú haszongépjárművekhez képest. Ez a kocsi már a kezdetektől fogva valódi haszonjárműnek készült: sokféle felszereltségének, tíz eltérő karosszériaváltozatának, valamint a karosszériaváltozatok, oldal- és hátsó ajtók, illetve különféle motorok szabad variálhatóságának köszönhetően összesen több mint ötszázféle verzióban kapható Dobló bármilyen munkakörnyezetben megtalálja a helyét. Ezáltal ideális választás a naponta sok-sok órát a járműben töltő hivatásos sofőrök számára: sok megállással és elindulással járó városi utakra, és gyors, városok közti ingázásra is kiválóan alkalmas.

Az új padlólemezre épülő Dobló Cargo több rekordot is tart kategóriájában: rakterének hossza 2,17 méter, szélessége a kerékjáratok között 1,23 méter, rakterének térfogata akár 4,6 köbméter (pár hónap múlva a Maxi High Roof változat bevezetésével ez 5,4 köbméterre nő), terhelhetősége 750 és 1000 k

g között változik, fogyasztása 4,8 l/100 km, hatótávja pedig 1250 km alig 126 g/km-es CO2-kibocsátás mellett a 90 lóerős 1.3 MultiJet Euro5-ös motorral. Ezek a jellemzők segítenek alacsonyan tartani az üzemeltetési költségeket. Az új Dobló tágas, kocka alakú, szabályos, teljes mértékben kihasználható rakteret kínál a rakodást megkönnyítő oldalsó tolóajtókkal és nagyméretű hátsó ajtókkal.

Innovatív kialakítása és nagyvonalú méretei kategóriájának legjobbjává teszik a Dobló Cargót. Karakteres orr-rész, hangsúlyos kerékjáratokkal tagolt oldalnézet, és a raktér megközelíthetőségét és befogadóképességét kiemelő, erőteljes farrész jellemzik. A határozott, erőteljes vonalakat az elődmodellhez képest megnövelt külső és belső méretek is megerősítik, mely következetes folytatása az elmúlt években tapasztalható, egyre nagyobb és jobban terhelhető haszongépjárműveket eredményező trendnek.

Az új Dobló Cargo öt különféle motorral készül: 95 lóerős 1,4-es benzines, 1,4-es metánnal és benzinnel működő turbómotor, valamint háromféle turbódízel (második generációs 90 lóerős 1,3 MultiJet, 105 lóerős 1,6 MultiJet és 135 lóerős 2.0 MultiJet). Az összes motorhoz start-stop elektronika kapcsolódik, mindegyik teljesíti az Euro 5-ös előírásokat, a dízeleket pedig részecskeszűrővel szerelték fel. Kiváló vezetési élmény, nagy teljesítmény, alacsony motorzaj, olcsó üzemeltethetőség (fogyasztás és karbantartás), megbízhatóság és környezetbarát működés jellemzi őket.
Az egyik legvonzóbb ajánlat a kétféle üzemanyaggal is tankolható, turbós, 120 lóerős, 1,4-es T-Jet Natural Power motor, kategóriájának egyetlen metán-benzin hajtású turbómotorja, amely 750 kilométeres hatótávot (450 kilométer gázzal és 300 benzinnel) kínál, miközben fogyasztása alig 4,9 kg/100 km metán, illetve 7,4 l/100 km benzin 980 kilogrammnyi rakománnyal. Az év végén a motorkínálat az MTA váltóval felszerelt 90 lóerős 1,6-os MultiJet motorral bővül.
Biztonsági szempontból a 2011-es Év Haszongépjárművének nincs ellenfele. A különféle útviszonyoktól és terheltségi szintektől függetlenül fennálló optimális vezethetőség, kényelem és aktív biztonság érdekében az autót innovatív műszaki megoldások jellemzik. Ilyen a hátsó futómű is, amelynek egyes elemeit a különféle felhasználásoknak megfelelően állítják be. Az új Dobló Cargo állandó és kiszámítható úttartása részben a modern, elektronikus menetstabilizáló berendezéseknek, többek között az elektronikus fékerőelosztóval ellátott blokkolásgátlónak, valamint a hegymeneti elindulást szériafelszerelésként segítő, Hill Holder-funkcióval ellátott ESP-nek köszönhető.
Az új Dobló Cargo építésénél a legmagasabb szintű passzív biztonság elérése is kiemelkedő jelentőséggel bírt, amit a gyűrődőzónák, az első, valamint az innovatív oldallégzsákok garantálnak. Utóbbiak a fejet és a mellkast védik. Az utasteret számtalan apróság alakítja valódi utazó irodává, ilyen a tető alatti polc, a műszerfalon található irattartó és a számtalan apró tárolórekesz. Az autó olyan technikai megoldásokat és felszereléseket is tartalmaz, amelyek segítenek az optimális kényelem kialakításában, és segítenek a vezetésre koncentrálni: kapható automata légkondicionáló, tempomat, parkolóradar, beépített Blue&Me kihangosító, "Blue&Me TomTom" navigáció, és az innovatív eco:Drive Fleet Professional rendszer.
A Hannoveri Autószalonon tartják a Dobló Light Truck, a kategória első OEM kisteherautójának világpremierjét: az új padlólemezes változat hűtött raktere minőséget és megbízhatóságot nyújt vásárlóinak. Az új kisteherautó kompakt külső méreteinek köszönhetően még zsúfolt városi körülmények között is könnyen használható, ugyanakkor tekintélyes raktérrel rendelkezik: 2,30 m hosszú, 1,86 m széles, összesen 4 köbméter térfogatú. Terhelhetősége maximálisan 1000 kg, amit az új, csatolt lengőkaros felfüggesztés tett lehetővé: a maximális hátsó tengelyterhelés 1450 kg is lehet.