900 milliárdért vesz Porschét a VW

2010.11.15. 18:04

 

Ha a következő sajtóközleményt le szeretnénk fordítani hétköznapi nyelvre, a következő történik. A Porsche Hungaria, ahogy az összes többi, osztrák tulajdonú importőr cég (Románia, Bulgária, stb.), az osztrák anyacéggel együtt a Volkswagen gyár tulajdonába kerül. (Ez a cég nam azonos a Porsche autógyárral  - Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH -, noha a tulajdonosai a Porsche család tagjai.) A vételár 3,3 milliárd euró, azaz bő 900 milliárd forint. Szép summa.
 
A Porsche Holding Salzburg értékesítése a Volkswagen felé

A Porsche Holding Gesellschaft mbH, Salzburg családi tulajdonosai meghozták döntésüket a Porsche Holding Salzburg (PHS) operatív üzleti tevékenységének a Volkswagen felé történő értékesítését jelentő eladási (put) opció lehívásáról, amely november 10-én meg is történt. Az értékesítési társaság eladására a korábban rögzített 3,3 milliárd euró vételáron előreláthatólag 2011. első felében kerül sor, legkésőbb azonban 2011. szeptember 30-ig.
 
E döntésével a Porsche és a Piëch család ismét egyértelműen kinyilvánította a tervezett integrált autóipari csoport létrehozása iránti elkötelezettségét. Az értékesítési vállalat eladását már a tavaly megkötött alapmegállapodás is előirányozta.
 
A Volkswagen számára e tranzakció saját értékesítési tevékenységének jelentős megerősítését is jelenti. „A Porsche Holding Salzburg különösen nyereséges és hatékony értékesítési vállalat. Az autóértékesítés olyan súlyponti területein, mint például az ügyfélközpontúság, a PHS kétségkívül mércéül szolgálhat szakmánkban“ hangsúlyozta – Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke.
 
„A PHS továbbra is megőrzi vállalati egységét, egyaránt megtartva sikeres üzleti modelljét, valamint összes részlegét és forgalmazott márkáit. Ezzel egyidejűleg a jelentős piacokon és régiókban jelentősen erősíteni kívánjuk értékesítési tevékenységünket. Az olyan vonatkozó területek, mint például a pénzügyi szolgáltatások vagy az IT folyamatainak összehangolásával mindezt további szinergiákkal egészítjük ki, még tovább növelve az értékesítés teljesítményét. Mindezzel jelentősen hozzájárulhatunk a Volkswagen Csoport ’Strategie 2018’ programjában előirányzott célkitűzések teljesítéséhez“ – folytatta Winterkorn.
 
A PHS jelenleg Európa legsikeresebb autókereskedelmi vállalataként különösen intenzív tevékenységet folytat elsősorban Ausztriában, de Nyugat- és Délkelet-Európában, valamint Kínában is. A vállalat a 2009/10-es pénzügyi év során (március 31-ig) összesen értékesített mintegy 421 ezer új autóval 12,2 milliárd euró forgalmat realizált, a piac egészéhez képest átlag feletti eredményszint mellett. A PHS jelenleg mintegy 20.300 dolgozót foglalkoztat.