2011.03.09. 11:02

Szép már az aláírók neve is: egy mozgalom, egy szövetség és egy ember, igaz, utóbbi egy egyesület nevében. Hogy aztán a mozgalom, a szövetség, az egyesület és az ember között teljes-e az átfedés, az olvasó fantáziájára bízzuk.

Tisztelt Levegő Munkacsoport!

Nyílt levél.

A minap olvastuk egy internetes autós portálon, hogy ismét a parkolásidíjak és a teherautók behajtási díjainak emelését követelték, hogykiegészítsék a főváros bevételi hiányát! Ebbéli követelésük igenhelytelen.

Mint az köztudott, a fizetőparkolási rendszer Budapesten és többvidéki városban is a korrupció melegágya. Számoljunk csak egy kicsit!A parkolási díjak egy része, kb. 15-20%-a parkolóőrök zsebébe vándorolvesztegetés bűncselekménye formájában, a papíron szereplő parkolásibevétel 70-80%-a önköltségként nyomtalanul eltűnik, a maradék 30-20%nagy része a helyi önkormányzatoknál marad, a Fővárosnak pedig aligjut kb. 5% körüli összeg! Így a parkolási díjak emeléséből fővárosunkcsupán egy jelentéktelen összeggel gyarapodik! Mindeközben a világlegdrágábbjai közé számító fővárosi parkolási díjak elfogadhatatlanterhet jelentenek azoknak a magyar dolgozó embereknek, akik autójukata munkájukhoz használják. Ráadásul - mivel mindent autóval, illetveteherautóval kell szállítani - a parkolási, behajtási és dugódíjakemelését, bevezetését kivétel nélkül mindenki megfizeti az egyremagasabb élelmiszer és szolgáltatási árakban! A vállalkozásoknakezeket az igen magas és értelmetlen terheket már nincs kireáthárítaniuk, ezért fennáll a veszélye, hogy az Önök könnyelműkövetelései vállalkozások csődjét, üzletek és munkahelyek megszűnését,a budapesti vásárlók eltűnését, ezáltal pedig a munkanélküliségnövekedését okozhatják! Ebből kifolyólag az Önök által szorgalmazottdrágítások Budapest, és a város valamennyi lakója és „használója”kárára vannak, egyszersmind inflációgerjesztő hatásúak.

Mint azt a német és orosz példák bebizonyították - az Önök állításávalellentétben - az autóipar jelentős bevételeket termel a gazdaságnak,és az odajutatott támogatások busásan megtérülnek. Hiszen az autóiparhúzta ki az említett két országot a gazdasági válságból és az EgyesültÁllamokban is egyérteműen a gazdasági hanyatlás, illetve fejlődésfokmérője. Ezért tisztelettel kérjük Önöket, hogy civil szervezetkéntne a civil lakosság kárára tevékenykedjenek, hanem árdrágítás helyettinkább konstruktív javaslatokkal álljanak elő, az önkormányzatibevételek növelése és a tisztább környezet érdekében, például: aparkolási korrupció felszámolása, a magánzsebekbe vándorló bevételekfelszámolása, a parkolóőrök szigorúbb ellenőrzése, a hibrid-, azelektromos és hidrogénhajtású autók parkolási díj- és adótámogatása,P+R parkolók létesítése, a feketén füstölő BKV buszok cseréje,költséghatékony közösségi közlekedés stb.

Mindemellett, amennyiben a tisztelt Levegő Munkacsoport ennyire aszívén viseli a Főváros költségvetési hiányát, hozhat némi áldozatotnéhány konferencia lemondásával, és az így megtakarított költségeketátutalhatja a Főváros büdzséjébe. Amennyiben mellőzik az autósokboszorkányüldözését, úgy természetesen partnerek vagyunk továbbikonstruktív ötletek, javaslatok kidolgozásában.Tisztelettel:

Emberibb Parkolásért mozgalom: empamo@gportal.hu 06-30-633-06-78

Autósok szövetsége: autosokszovetsege@gmail.com

Közlekedési Dolgozók Országos egyesülete: apathy.istvan@gmail.com