Mentőöv a frankhiteleseknek?

2011.03.31. 12:38
0 hozzászólás

 

Kifejezetten svájci frankos autóhitelben ülőknek dolgozott ki a Fiat egy akciót, amellyel egy csapásra megszabadulhatnak a frankhiteltől és átülhetnek egy új Fiatba. Persze sem az MKB-Euroleasing, sem a Fiat Magyarország nem jótékonysági szervezet, ők is csak a termékeiket szeretnék valahogy elsózni - az utóbbi időben nem éppen a dinamikus növekedés jellemzi a hitelre vásárolt olcsó autók piacát.

A konstrukció ettől függetlenül ügyes, és sokaknak előnyös is lehet, de menekülőút helyett inkább csak hosszabbításnak jó, hiszen a cserével újabb 84 hónapos hitel veszi kezdetét, amely alatt az új Fiat garanciája is lejár. De kétségtelen, hogy a forinthitel kiszámíthatóbbnak tűnik – bár kamatemelés esetén itt is növekedhet a törlesztő – és új autóhoz lehet jutni minimális befektetésel. A kérdés csak az, hogy a valóságban mennyiért számítják majd be a használt autókat.

 

A Fiat Magyarország úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásainak egy részét inkább arra fordítja, hogy segítsen azoknak, akik svájci frank hitellel vásároltak autót és a nem várt árfolyam növekedés miatt, most azért nem tudnak autót cserélni, mert ehhez hatalmas árfolyam veszteséget kellene elszenvedniük. Jelenleg Magyarországon közel 300.000 magánszemély került a svájci frank hitel csapdájába.

A Fiat Magyarország ezért elindította a Fiat Hitelcsere Program-ot, amin keresztül -bizonyos feltételekkel- átvállalja a svájci frankos autóhitelesektől az árfolyam veszteségüket, maximum 1.126.000 Ft összeghatárig, és azt is biztosítja, hogy a drága és kiszámíthatatlan svájci frank helyett, kiszámíthatóbb havi törlesztésű forint finanszírozással tudják új autójukat finanszíroztatni.

Persze a Fiat Hitelcsere Program sem csodaszer és sajnos nem tudja megoldani minden svájci frank autóhiteles problémáját. A jelenlegi hiteltől függően, lehet, hogy az ügyfélnek is részt kell vállalnia a megoldásban.

A számítások szerint azonban, Magyarországon 20-25 ezer ügyfélnek valóban segíthet ez a program abban, hogy reális és megvalósítható feltételekkel lezárja svájci frank hitelét -további árfolyam veszteség nélkül- és átülhessen át egy új, garanciális autóba. Mindezt pedig úgy teheti, hogy biztonságosabb és kiszámíthatóbb forint alapú finaszírozásra válthat, akár a mostani svájci frank hitelénél alacsonyabb havi törlesztéssel!

Ha ki akarja számolni, hogy az Ön svájci frank hitele esetében milyen feltételeket jelent a Fiat Hitelcsere Program, látogassa meg a www.hitelcsereprogram.hu weboldalt, vagy keresse fel a programban résztvevő Fiat márkakereskedők valamelyikét.

Az alábbi sorokat olvasva, sokaknak talán ismerős lehet a lenti történet, amely egy valós példát mutat be. Talán még többen ismernek magukra, családtagjaikra vagy ismerőseikre, hiszen Magyarországon több százezer család esett a svájci frank hitelek csapdájába, amelyről eddig mindenki azt gondolta, hogy ebből nincs kiút...

Péter 2007 októberében vásárolta autóját. Mivel nem volt elegendő pénze, ezért az autó árának 30%-át készpénzben befizette, 70%-ára (2.686.000 Ft) pedig svájci frank alapú hitelt vett fel 7 évre.

Péter az elmúlt három évben sokat autózott, autója garanciális ideje lejárt, egyre többet költ szervizre és ráadásul a havi törlesztő részlete is jelentősen megemelkedett. Az eredeti 36.000 Ft-ról 57.000 Ft-ra, tehát havonta 21.000 Ft-tal többet fizet ma törlesztésre, mint amikor autóját megvette.

A szerződés kötés napján egy svájci frankért 147 Ft-ot kellett adni, de ma egy svájci frank 213 Ft-ot ér.

Péter az elmúlt 3 évben kifizetett autója törlesztésére 1.720.000 Ft-ot. Ennek ellenére jelenlegi tőke tartozása a bank felé még mindíg 1.600.000 Ft és mivel azóta a svájci frank drágább lett, ehhez még hozzá kell adni 713.000 Ft ún. átértékelési különbözetet és 53.000 Ft lezárási díjat. Összesen tehát 2.366.000 Ft-tal tartozik még a banknak, majdnem ugyanakkora összeggel, mint amekkora hitelt felvett 3 évvel ezelőtt.

Ha szeretne megszabadulni kiszámíthatatlan és drága svájci frank hitelétől eladhatná autóját, de ez ma a használtautó piacon csak 2.000.000 Ft-ot ér, azaz, miután eladta az autót még 366.000 Ft-ot a megtakarításaiból kellene fedeznie, és ott maradna autó nélkül.

Ha pedig egy hasonló új autót szeretne vásárolni, ahhoz további minimum 740.000 Ft kezdő részletre lenne szüksége, tehát összesen 1.106.000 Ft-ot kellene fizetnie ahhoz, hogy svájci frank hitelétől is megszabaduljon és új autót is vásároljon, további hitelre.

Péter azonban fizetésből él és nincs akkora megtakarítása, amiből ezt az összeget be tudná fizetni a banknak, hiszen három évvel ezelőtt éppen ezért vett fel hitelt az autójára...tehát nem marad más választása, mint, hogy fizeti a svájci frank hitele emelkedő törlesztő részleteit, tudomásul veszi a svájci frank árfolyamból adódó hatalmas átértékelési különbözetet, fizeti a régi autója növekvő szerviz költségeit ...és abban bízik, hogy a svájci frank árfolyama nem emelkedik majd tovább a következő 4 évben, mert akkor már az autójánál többet is veszíthet...

Eddig tartott az életből vett történet...

A Fiat Magyarország Kft. azonban úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásai egy részét inkább a svájci frankban eladósodott autótulajdonosok megsegítésére fordítja és ezzel próbálja meg elősegíteni egy tipikus magyar probléma részbeni megoldását illetve a magyarországi autópiac fellendülését.

Mostantól a Fiat Magyarország és az MKB-Euroleasing egy olyan hitel- és autócsere konstrukciót indít el Magyarországon, amely során a svájci frank hiteles ügyfelek számára egyedi és valós pénzügyi támogatást nyújt! Ezzel pedig lehetővé teszi, hogy az eddig a svájci frank hitel csapdájába szorult ügyfelek, hitelüket valóban ki tudják cserélni kiszámíthatóbb forint hitelre és csökkenteni tudják akár havi törlesztésüket is!

A Fiat Hitelcsere Programban az importőr és a finanszírozó segítséget nyújt Péternek, hogy

  • Meg tudjon szabadulni a svájci frankhoz kötött szerződés bizonytalanságaitól, folyamatosan növekvő terheitől és kiszámíthatóbb forint hitelre váltson,

  • Alacsonyabb törlesztő részletet fizessen, mint jelenleg és ne kelljen többet attól félnie, hogy a törlesztőrészlete növekedni fog,

  • Ne nyomassza őt tovább az átértékelési különbözetből adódó 713.000 Ft-os plusz költség,

  • Régi autóját újra cserélje, amelyre ismét van garancia és ezzel a minimálisra csökkentse a szervizelésre fordított összegeket akár további négy évig,

  • Mindez pedig lehetséges legyen úgy, hogy 1.106.000 Ft helyett, Péternek csak 243.000 Ft-ot kelljen készpénzben befizetnie a hitel- és autócsere során.

 

Hogy ez hogyan lehetséges a Fiat Hitelcsere Programmal?

Az MKB-Euroleasing és a Fiat Magyarország egy bizonyos összeg erejéig jótáll Péter helyett a bankkal szemben fennálló tartozásaival kapcsolatban, azaz az MKB-Euroleasing elengedi a lezárási díjat, a Fiat Magyarország pedig kifizeti Péter helyett az átértékelési különbözetet.

Péter így most lecserélheti autóját egy új Fiat Grande Punto 1.4-re, úgy hogy az importőr és a finanszírozó által biztosított lehetőséggel élve mindössze 243.000 Ft-ot kell befizetnie és egyszerre meg tud szabadulni a gondokat jelentő svájci frank hiteltől, ráadásul mindezt egy új, garanciális autóba átülve teheti meg.

Péter és családja helyzetén pedig az is sokat segít, hogy míg az utóbbi időben 57.000 Ft körüli összeget fizetett a banknak havonta -s ez az összeg is folyamatosan nőtt-, az új konstrukcióval a havi törlesztő részlete 42.000 Ft-ra csökkent, forint alapú finanszírozásban, ahol a havi törlesztő részletek nem növekednek.

A Fiat Hitelcsere Program természetesen nem csodaszer és az egyes ügyfelek hitelhelyzete is különböző, ezért a hitelcseréhez szükséges pénzösszeg nagysága is változhat. Azonban a fenti példa is azt mutatja, hogy ezzel a megoldással élve a svájci frankban eladósodott autótulajdonosok jelentős része:

  • kis befektetéssel vagy befektetés nélkül lezárhatja kockázatos és drága svájci frank hitelét,

  • átválthat sokkal biztonságosabb és kiszámíthatóbb forint hitelre,

  • alacsonyabb havi törlesztő részletet fizethet,

  • és garanciális új autóba ülhet.

A rendelkezésre álló adatok alapján, közel 25.000 svájci frank hiteles autótulajdonos van ma Magyarországon, akik esetében a Fiat Hitelcsere Programmal kiváltható a jelenlegi svájci frank hitel és új, garanciális autó adható úgy, hogy forint alapon a havi törlesztő részlet kevesebb legyen, mint a jelenlegi svájci frank hitelé, és ehhez csak 500.000 Ft-nál alacsonyabb befizetés szükséges az ügyfél oldaláról!

A Fiat Magyarország és az MKB-Euroleasing ezzel a megoldással kíván hozzájárulni a magyarországi svájci frank hitelesek támogatásához és az újautó piac növekedéséhez.

Részletek: www.hitelcsereprogram.hu vagy www.facebook.com/hitelcsere

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.