Marakodnak a nagymacskán

2011.10.10. 17:36
0 hozzászólás

Rögtön két sajtóközlemény érkezett. Az egyiket a volt, a másikat meg az új Jaguar-Land Rover importőr küldte. A sors iróniája, hogy ugyanahhoz a céghez vándoroltak az importőri jogok, amelynél a Cél Motors egyik korábbi márkája, a Hyundai is kikötött - igaz, volt előtte egy kis vargabetű. Természetesen a régi nem érti hogy miért. Az új meg említést sem tesz a régiről. Nem keressük az okokat, csupán lehozzuk a közleményeiket.

Megnyitotta első bemutatótermét a Jaguar, Land Rover és Range Rover márkákat képviselő British Automotive Hungary Kft.

Budapest, 2011. október 5. –Ünnepélyes keretek között megnyitotta első márkakereskedését és szakszervizét a British Automotive Hungary Kft. (BAH), a Jaguar, Land Rover és Range Rover márkák új hazai képviselete. A budapesti szalonban Steven Morten, a Jaguar Land Rover (JLR) európai importőri irodájának ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a cégcsoport terveit.

Október 4-től az alföldi autópálya fővárosi bevezető szakaszán, az AutoPalace M5 bemutatóteremben várja régi és új ügyfeleit a Jaguar, a Land Rover és a Range Rover. Az exkluzív létesítmény hivatalos megnyitásával a gyakorlatban is megkezdte működését az AutoBinck cégcsoport kötelékébe tartozó British Automotive Hungary Kft., amely október elsejétől látja el a nagy múltú brit prémium márkák teljes körű magyarországi képviseletét.

A bemutatóterem ünnepélyes átadásán a Jaguar Land Rover (JLR) európai importőri irodájának ügyvezető igazgatója, Steven Morten is részt vett. Miután köszöntötte a résztvevőket, és köszönetét fejezte ki az AutoBinck európai és magyarországi vezetőinek az új üzletág hatékony előkészítéséért, Morten úr kihangsúlyozta, hogy a márkacsoport fejlődésében különösen fontos szerep jut az új piacoknak. Ilyen formában Magyarország, a magyar piac is hozzásegíti a vállalatot ambiciózus bővítési terveinek megvalósításához: a Jaguar Land Rover a következő öt évben évente másfél milliárd fontot (kb. 522 milliárd Ft) készül termékfejlesztésre fordítani, aminek révén 2016-ig több mint negyven újdonsággal jelentkezhetnek a világpiacokon.

„Ebben a szegmensben Magyarországon is nyitottak az ügyfelek, valós kereslet mutatkozik az olyan újdonságok iránt, mint a Jaguar XF 2.2D vagy a Range Rover Evoque, amelyek egyébként, a kor szellemével összhangban, az adott márkák valaha létezett legtakarékosabb, legtisztább üzemű modelljei.” – tette hozzá Markó Zoltán, a BAH Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy éves szinten 200 darabos értékesítéssel számolnak.

A most átadott, exkluzív kivitelű, 650 négyzetméteres bemutatóteremben a fent említett újdonságokon túl a három márka teljes aktuális választékával várja az érdeklődőket. Az ügyfelek megfelelő minőségű kiszolgálásáról tökéletesen felkészült, nyolcállásos szervizállomás gondoskodik, amely világszínvonalú szolgáltatásokkal (többek között digitális szervizkönyvvel) biztosítja a Jaguar, Land Rover és Range Rover tulajdonosoknak a termékek minőségéhez méltó, maradéktalan elégedettségét.

 

A CÉL Motors Kft. (korábbi nevén Jaguar Hungary Kft.) 1993 óta látta el a Jaguar, majd – a korábbi importőrrel folytatott versenytárgyalás eredménye alapján – 2004 óta a Land Rover magyarországi képviseletét. Cégünk a 2000-es évek első felében dinamikusan fejlődött, az értékesítési volumen növekedési üteme jelentősen meghaladta mind a gyár várakozásait, mind pedig a hozzánk hasonló piacok teljesítményét. 

Az évtized második felében – nem tudomásul véve a magyarországi gazdasági környezet változásait – a Jaguar és Land Rover gyár folyamatos nyomás alá helyezte cégünket. A gyárban bekövetkezett menedzsment és szemléletváltás a kapcsolatok megromlását eredményezte, ami miatt végül cégünk 2010. október végén rendes, két éves felmondással élt. A felmondási idő egyrészt megfelelő időtávot biztosított a gyárnak új importőr keresésére, illetve a tevékenység korrekt, ütemezett átadás- átvételére, de egyúttal cégünknek is lehetővé tette, hogy felkészüljön az európai autókereskedelem 2013-tól életbe lépő liberalizációjára. 

Cégünk ugyanakkor még a felmondást megelőzően tárgyalásokat kezdett a gyárral a két márka importőri tevékenységének külön cégekbe történő elválasztásáról, és az egyeztetések a felmondástól függetlenül folytatódtak. Az erre vonatkozó, közösen kialakított, aláírásra kész szerződéseket cégünk a gyár képviselője előtt Budapesten aláírta 2011 márciusában. Bár telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Land Rover szerződések aláírásra kerültek (és mivel a Land Rover gyár önálló jogi személy, azoknak életbe is kellett volna lépniük), több mint egy hónapos halasztgatás után arról tájékoztatták cégünket, hogy meggondolták magukat, és nem kívánják életbe léptetni az új szervezeti rendet. 

Ezzel egyidőben tudomásunkra jutott, hogy a gyár új importőrt keres Magyarországon. Miután több alkalommal nyomatékosan felhívtuk figyelmüket, hogy az érvényes szabályozás alapján két importőr nem lehet ugyanabban az országban, a gyár 2011 júniusában jogellenesen azonnali hatállyal felmondta cégünk szerződéseit. A felmondás indokaként késedelmes pénzügyi teljesítésekre hivatkoztak, miközben a felmondásuk időpontjában semmilyen tartozása nem volt cégünknek a gyár felé (illetve a gyár tartozott tetemes garanciális jóváírással), valamint az általuk felhozott, fizetésre vonatkozó megállapodás sem volt közöttünk. A CÉL Motors Kft-nek a felmondás időpontjában több mint 20, a gyár által befogadott megrendelése volt, amelyek jelentős részére az ügyfelek előleget fizettek be. A rendkívüli és előre nem prognosztizálható felmondás jelentős presztízs veszteséget okozott mind a CÉL Motors Kft-nek, mind pedig a márkáknak.  

A CÉL Motors Kft. a felmerült vitás kérdéseket megpróbálta békés úton rendezni, de a gyár minden ilyen jellegű egyeztetési kísérlettől elzárkózott, így csak a jogi utat hagyva a vita rendezésére. A CÉL Motors Kft. a jövőben e jogi eljárást viszi végig, cégcsoportunk ugyanakkor továbbra is gondoskodni kíván ügyfeleiről. Közel húsz éves márkaismeretünk és elkötelezettségünk alapján várunk minden Jaguar és Land Rover tulajdonost és érdeklődőt az Auto Excellence Kft-nél, ahol segítségükre leszünk mind meglevő gépkocsik szakszerű szervizelésével és karbantartásával, mind pedig új és használt gépkocsik beszerzésével kapcsolatos tanácsadásban.  

Vadas Tamás 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.