Gáz van Pesten

2011.10.27. 15:06

A FŐGÁZ önálló beruházásában megépítette és 2011. október 27-én átadta Budapest első sűrített-földgázüzemanyag (CNG) töltőberendezését.  A MOL kőbányai úti töltőállomásán üzembe helyezett CNG kúttal a FŐGÁZ letette a költségtakarékos és környezetbarát földgázautózás alapjait.

A FŐGÁZ célul tűzte ki a földgázüzemanyag megismertetését és elterjesztését Budapesten. A hazánkban még kevésbé ismert technológiára épülő gépjármű-üzemanyag népszerűsítése érdekében a FŐGÁZ megépítette és átadta a főváros első földgázkútját.

D MTZ20111027018

Budapest első nyilvános CNG kútján üzembe helyezett kompresszor 1 óra alatt 270m 3 földgázt képes összesűríteni 250 bar nyomásra, ezáltal egy személyautó mindössze 3 perc alatt megtankolható. A gyors kiszolgálást tovább segíti, hogy egy kútoszlop egyszerre két jármű üzemanyag-feltöltését is ki tudja szolgálni. A kúton minden NGV1 és NGV2 töltőfejjel rendelkező jármű számára biztosítottak a tankoláshoz szükséges feltételek, azaz személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak.

A  2011. október 27-én tartott ünnepélyes kútátadás házigazdája, Koncz László vezérigazgató, megnyitó beszédében elmondta: „Tárgyalásokat folytatunk budapesti nagyvállalatokkal, annak érdekében, hogy gépjárműflottájukat környezetbarát CNG üzemű autókra cseréljék.” Hozzátette: „A Főváros levegőminőség javítási célkitűzéseinek is megfelelve a FŐGÁZ fokozatosan megkezdi teljes autóállományának CNG járművekre történő leváltását.”

D MTZ20111027002

A CNG üzemanyag amellett, hogy a városi közlekedés költségtakarékos módját kínálja, jelentős környezet- és egészségmegóvó hatással is bír, hiszen csökkentett károsanyag-kibocsátásának köszönhetően hozzájárul a levegő finompor-koncentrációjának mérsékléséhez. A CNG hajtású járművek városi használatának elterjedését támogatja az is, hogy a korábbiaktól eltérően - egy szabálymódosításnak köszönhetően - egyre több mélygarázsban nyílik lehetőség parkolásra földgáz üzemanyagú járművel. A CNG üzemanyagot használó gépjárművek további előnye, hogy esetleges szmog-riadó esetén mentesülnek a forgalomkorlátozás alól, vagyis akkor is szabadon közlekedhetnek.