Ígéret a hivataltól: lesz pénz matricára

2013.02.14. 18:52

Kéthavi műszaki érvényesítő matricára és környezetvédelmi plakettre biztosít forráselőleget a Nemzeti Közlekedési Hatóság egy ma született döntés értelmében. Ennek megfelelően a hatóság ma kéthavi mennyiség legyártásáról intézkedett. A Fővárosi Közlekedési Felügyelőség és az illetékességébe tartozó vizsgáló állomások ügyfeleinek maradéktalan kiszolgálása érdekében megtett lépéssel várhatóan elkerülhetők lesznek a jelzett címkék és plakettek hiányából fakadó fennakadások.  

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság közös döntése nyomán létrejött segítségnyújtás minden szempontból egyedi, célja a lakosság műszaki vizsgáztatási igényeinek gyors kielégítése, az esetleges kényelmetlenségek megelőzése. 

A vizsgálatok díját és a bevétel megosztását szabályozó rendelet értelmében a műszaki és közlekedésbiztonsági vizsgálatra vonatkozó díj 80%-a, a környezetvédelmi ellenőrzés 20%-a a közlekedési hatóságot illeti meg. A díjakat az NKH mindenkori befizetési kötelezettségének teljesítésével utalja át a költségvetésbe, a költségvetési törvény által meghatározott mértékben. Az NKH által a költségvetés számára eljuttatott forrásokból a Kormányhivatalok finanszírozzák a közigazgatási szempontból általuk irányított közlekedési felügyelőségek személyi és dologi kiadásait.

A rendszer az elmúlt években megfelelően működött, de a jelenlegi helyzet tükrében az NKH megvizsgálja a megoldási lehetőségeket, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges módosításokra, korszerűsítésekre.