Melyik országban kötelező a téli gumi?

2013.02.20. 16:06

Praktikus infó, azoknak a síelőknek, akik azt hitték, megúszhatják a téli gumit, amikor síelni mennek. A hasonlóan gondolkodók kedvéért ugyanis pár európai ország egyszerűen kötelezővé tette a téli abroncsok használatát, véletlenül azok, ahol a legnépszerűbb sítelepek találhatók. Íme a Continental sajtóközleménye:

Egyre több európai országban kötelező a téli gumiabroncs használata

 

  • Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban és Észak-Olaszországban egyaránt kötelező a téli gumiabroncs
  • A külföldre utazó autósoknak érdemes előzetesen tájékozódniuk az adott ország törvényi előírásait illetően
  • Az utazás előtt nem csak a gépjárművet, hanem az abroncsokat is ajánlott átvizsgálni

 A környező országok síterepeit már megfelelő mennyiségű és minőségű hó borítja, így hétről hétre sokan vágnak neki az útnak hazánkból, hogy téli sportszenvedélyüknek hódoljanak. Azonban a sífelszerelés összekészítése mellett a gépjárművet is fel kell készíteni az utazásra. Ez alól a gumiabroncs sem jelent kivételt, ugyanis az ellenőrzés elmulasztása számos kellemetlen meglepetést vonhat maga után. „Sokan nem tudják, de szinte az összes népszerű sípályának otthont adó országban kötelező a téli gumiabroncs használata. Ez vonatkozhat akár egy adott időszakra, vagy csak egy bizonyos útszakaszra, de akár előírhatják a hólánc használatát is. Például, Ausztriában november 1. és április 15. között, Csehországban november 1. és március 31. között, Szlovéniában és Szlovákiában pedig november 15. és március 15. között büntethet a rendőr, ha valaki nyári abroncsokon vág neki a hegyeknek”, figyelmeztet Menkó Illés, a Continental Hungaria műszaki szakértője.

A hazánkkal szomszédos országok szinte mindegyike kötelezi az autósokat a téli abroncsok felszerelésére, ugyanakkor Magyarországon a jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében nem kötelező a téli gumiabroncs használata. Ennek ellenére nagy havazás esetén, bizonyos útszakaszokon – melyeket közlekedési tábla is jelöl – a hólánc használata kötelező, amely nem párosul a téli gumiabroncs felszerelésének kötelezettségével. Európa számos országához hasonlóan nálunk is tilos a szöges abroncsok használata. Mindezek mellett a Continental arra figyelmeztet, hogy téli időjárási körülmények között rendkívül veszélyes az évszaknak és a műszaki követelményeknek nem megfelelő abroncsokkal közlekedni.

A megfelelő műszaki állapot is rendkívül fontos

Több környező országban az elégtelen profilmélységgel rendelkező abroncsok használatát is büntetik. Szlovákiában és Szlovéniában 3 mm-es mintázati mélység a minimálisan elvárt, míg Ausztriában és Csehországban 4 mm a büntetési határérték. „Kötelező vagy sem, a téli időszakban a biztonságos közlekedés érdekében határozottan javasolt a téli abroncsok használata. Ha valaki nagyobb útra indul, ne csak a profilmélységet és az abroncsnyomást ellenőrizze, hanem nézze át az abroncsok oldalfalát is az esetleges sérülések felderítése céljából. Körültekintéssel sok kellemetlenségtől és költségtől kímélheti meg magát az autós”, tanácsolja a Continental műszaki szakértője.

Külön jelentéssel bír a „Hópehely a hegyen”

Jelenleg az Európai Unióban a téli abroncsokra vonatkozóan nincs egységes és teljes körű szabályozás. Az Unió jelenleg csak a téli abroncsokon használatos M+S jelölés tartalmát definiálja, amely 1992-re (Európai Tanács 92/23/EEC számú rendelete) nyúlik vissza. A rendelet szövege szerint ”Ezek az abroncsok a mintázati kialakításuknak és a szerkezeti struktúrájuknak köszönhetően jobb tapadást és irányíthatóságot biztosítanak latyakos, friss vagy letaposott hóval borított útfelületen, mint egy standard gumiabroncs. Az M+S jelöléssel ellátott abroncsok mintázatáról általában elmondható, hogy a nagyobb mintázati részeket szélesebb csatornák és/vagy árkok tagolják, mint a normál gumiabroncsok esetében.”

4x4_SchneeflockenSymbol_39L.jpgHa szó szerint vennénk az előző definíció szövegét, akkor a modern téli gumiabroncsok nem is minősülnének téli abroncsoknak. Vegyük például a ContiWinterContact™ TS 850 téli gumiabroncsot. Ez az abroncs a rendkívül aprólékos, csúcstechnológiát képviselő forgásirányos mintázata révén olyan talajkapcsolatot képes garantálni az abroncs és az útfelület között, amely a maga nemében egyedülálló. Érdemes kiemelni, hogy a rendelet az alapanyag-keverékről ugyan nem tesz említést – amely rendkívül fontos a téli abroncsoknál –, de a ”Hópehely a hegyen” szimbólumot egyértelműen meghatározza, amely a mai modern csúcsteljesítményű téli abroncsok oldalfalán látható. Az ilyen jelöléssel ellátott téli abroncsok sokkal jobb fékteljesítményt (ABS rendszerrel) nyújtottak a teszteken havas útfelületen, mint a kizárólag M+S jelölésű referencia abroncsok.