2013.02.28. 15:01

Ma reggel a Mercedes sajtóreggelijén jártam, és a lenti, nem rövid sajtóközleménnyel távoztam. Az esemény tanulsága, hogy mindig hálás dolog, ha nem a sajtósok, hanem maga a főnök - esetünkben Ingo Fröhlich - beszél. Ő pontosan tudja, hogy mi az, amit elmondhat, és mi az, amit nem.

A számokból úgy tűnhet, hogy remek évet zártak, és a gödör fenekéről nézve, vagyis a 2008-2009-hez viszonyítva ez tényleg igaz. Nem bírtam megállni, hogy megkérdezzem, az eladásaik melyik válság előtti évnek felelnek meg. A következő választ kaptam: körülbelül 2005-2006 táján tartott ezen a szinten a Mercedes személyautók értékesítése. Ma már van olyan kereskedés, amely nem veszteséges, ami nagy szó. A tervek szerint egyébként 2014-2015 lesz az a fordulópont, amikor az eladási darabszámok meghaladják az eddigi csúcsévét.

Az látszik, hogy a válság nem feltétlenül a prémium márkákat sújtja. A hazai gyártású Mercedes B osztályból hatszor annyi fogyott tavaly, mint korábban a régiből, de a SUV-ok is jól mentek. Még a réginek számító ML-ből sem tudtak eleget szállítani, az új, vagy megújult modellek (G, GL, GLK) pedig szárnyaltak. Az A osztály fogadtatása is jó volt, bár "egyelőre nem a 25 évesek veszik". Áprilistól pedig jön CLA és az alaposan felújított E osztály is. Az évtized végéig 12 új modellt ígérnek, céljuk az, hogy ismét a Mercedes-Benz legyen a No. 1. luxusautó-márka. A Smart itthon erősen háttérbe szorult 10-15 darabos eladásokkal, 2014-ben érkeznek meg az új típusok, talán majd ezek elhozzák a fellendülést is.

A beszédben egy érdekes dolog ütötte meg a fülemet: annak ellenére nőtt a márkaszervizek forgalma, hogy a szervizreleváns járművek köre 27 százalékkal csökkent. Ez egyszerűben azt jelenti, hogy öregszenek a járművek, de érdekelt, hogy a Mercedes-képviselet hány éves korig tekinti potenciálisan márkaszerviz-látogatónak az autókat. Nos, a megfejtés: hat év, ezt használják a piackutatásaikban, de rögtön hozzátéve, hogy egy nyolcéves, vagy akár veterán korú autónak is jót tesz a márkaszerviz.

Szóba kerültek a Jahreswagenek is, hisz itthon is beindult ez a program. Mint kiderült, a Daimler anyacég évente százezer autót forgat vissza jahreswagenként a szolgálati autókból, nagy visszavett flottákból, tesztjárművekből;  a hazai kereskedők is válogathatnak belőlük. 2012-ben mintegy 25 százalék volt az importált fiatal (max 6 éves és 150 ezret futott) használt Mercedesek aránya a hazai Jahreswagen-programban, a többi itthoni eredetű volt. Többek között a gyár és a márkaképviselet szolgálati autói is ide kerülnek, ami biztos alap.

A haszongépjárművek és buszok a Mercedes életében komoly szerepet játszanak, ezekről is volt szó, többek között a BKK busztenderén nyertes Citarókról: áprilistól érkeznek is az új járművek. Megkérdeztem, hogy ezeket hol fogják javítani - mint kiderült, a garanciális javításokat a márkaszervizek, a többi munkát viszont a VT Transman (a tendert megnyerő szolgáltató) saját szervizeiben, illetve az általa felkészített külső szervizpartnereinél végzik majd.

A többi info pedig a sajtóközleményben, íme:

Sikeres évet zárt, újabb jótékonysági akciót indít
a Mercedes-Benz Hungária Kft. 

  • A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2012-ben összesen 2264 járművet értékesített Magyarországon, ebből 1235 személyautó volt. A hazai Mercedes-Benz személyautók értékesítése 13%-os növekedéssel zárt, ami a legdinamikusabban fejlődő prémium márkává emelte a Mercedes-Benzt Magyarországon.
  • Az elmúlt évtől minden Magyarországon forgalomba helyezett Mercedes-Benz személyautóhoz alapfelszereltségként jár az Integrált Szerviz Csomag és a Jahreswagen.com név alatt elindult a csillagos márka használtautó-programja is.
  • 2013-ban megkezdődik a hazai gyártású CLA, a megújult E-osztály, az új S-osztály és az első négyhengeres AMG modell, az A 45 AMG értékesítése. A transzporter vásárlók számára a Citan bevezetése és a megújuló Sprinter érkezése jelentős újdonság, a nagyhaszonjármű üzletágban pedig az új Arocs és a megújult Atego érkezése várható.
  • „Segíts egy mosollyal!” címmel újabb jótékonysági akció indul márciustól: magánszemélyek és vállalatok vásárolhatnak felületeket az első kecskeméti CLA-n, az adományok a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját támogatják.

Sikeres évet zárt a Mercedes-Benz Hungária Kft. 2012-ben. A Mercedes-Benz, smart és Fuso márkák generálimportőre a tavalyi év során összesen 2264 járművet értékesített, ebből 1235 személygépkocsit, ami 13%-os növekedést jelent az előző évi eredményekkel összevetve. A kishaszongépjármű szegmensben a vállalat összesen 464 járművet, nagyhaszonjárműből összesen 569 darabot adott át ügyfeleinek. A BKK által kiírt autóbusztendert a VT-Transman nyerte, ami összesen 159 darab új generációs Citaro autóbuszt rendelt.

A hazai autópiaci trendeknek megfelelően a Mercedes-Benz márka esetében is növekedett a flottavásárlók aránya. A személyautó üzletág tekintetében az ügyfelek 47%-a volt flottavásárló és 14 vállalat esetében került be első alkalommal a járműparkba Mercedes-Benz modell. A transzporter üzletág számára szintén jelentősek voltak a flottavásárlások: egy dohányipari multinacionális vállalat összesen 88 darab Mercedes-Benz Sprintert vásárolt, valamint egy multinacionális kereskedőlánc is a Mercedes-Benz márkát választotta a hamarosan induló webáruház megrendeléseinek kiszállításához.

„2012 nem volt egyszerű év a Mercedes-Benz márka számára, de növekedési stratégiánkat követve, a lassan javuló magyarországi gazdasági helyzet lehetőségeire építve sikeres évet zártunk. Új modelljeink, partnereinkkel kötött együttműködési megállapodásaink, valamint márkakereskedőink munkájának köszönhetően egyre kedvezőbb ajánlatokat tudunk biztosítani ügyfeleink számára, akik bizalmukkal és elégedettségükkel igazolják vissza erőfeszítéseinket. 2013-ban folytatjuk a megkezdett utunkat, ami lehetővé teszi további növekedésünket és a prémium szegmens vezető szerepének elnyerését” – mondta Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Minden eddiginél több szerviz akció, garantált minőségű használtautó értékesítés indulása 2012-ben

A járművásárlók körében növekvő jelentőséggel bírnak a szervizajánlatok és a kapcsolódó szolgáltatások. A Mercedes-Benz Hungária Kft. márkakereskedő partnereivel együttműködve minden korábbinál több szervizakciót szervezett 2012 során. Az elmúlt évtől, fontos mérföldkövet elérve minden Magyarországon forgalomba helyezett Mercedes-Benz személygépkocsi esetében a jármű 4 éves koráig vagy 120.000 km futásteljesítményig díjtalanul biztosítjuk a gyártó által kötelezően előírt karbantartások elvégzését

Az Integrált Szerviz Csomag révén a jármű tulajdonosának a karbantartás körében csak a gyártói előírásoknál gyakrabban cserére szoruló alkatrészek árát kell megtérítenie és az esetleges, váratlan meghibásodások sem okoznak többletkiadást az üzemeltetőknek, mert a csomag a kétéves, futásteljesítmény-korlátozás nélküli garancia lejárta után további két évig, de legfeljebb 120.000 km-ig érvényes kiegészítő garanciát is tartalmaz.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. szervizajánlatainak bővülésével összhangban a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és az Autós Nagykoalíció is jelentős erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy a legális kereskedelmi és javítói szakma az ügyfelek, a környezet védelme és a balesetbiztonság érdekében fennmaradjon és fejlődjön, a feketegazdaság pedig visszaszoruljon. Ennek érdekében indult el az ertunkhozza.hu kommunikációs kampány, amelynek keretében a márkaszervizek hiteles és valós értékeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A használtautó üzletág, a Jahreswagen.com keretein belül partnereink 10 telephelyet üzemeltetnek országszerte. A kínálatban legfeljebb 6 éves, és 150 ezer km-t meg nem haladó futásteljesítményű Mercedes-Benz gyártmányú használt személygépkocsik szerepelnek, amelyeket megfelelnek a Mercedes-Benz által előírt minőségi követelményeknek. Az autók 12 vagy 24 hónapos jótállással vásárolhatók meg, így az ügyfeleknek átadott gépkocsik garantáltan csúcsminőséget képviselnek.

Erősödik a Mercedes-Benz márka magyarországi jelenléte

Az értékesítési eredmények növekedése a javuló piaci környezetnek és a Mercedes-Benz Hungária Kft. stratégiájának köszönhető. Ennek jegyében a magyarországi importőr több területen is fokozta hazai társadalmi szerepvállalásait. Ezek között megtalálható a Daimler AG gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági programja, a MobileKids bevezetése, a zsámbéki Driving Camppel kötött stratégiai együttműködés, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ támogatása, valamint az első Kecskeméten gyártott B-osztály jótékony célú elárverezése, amelynek bevétele a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját segítette.

2012 novemberében a Daimler AG és a Magyar Kormány között létrejött stratégiai együttműködési megállapodás jött létre, tavaly decemberben pedig a Daimler AG és a Pappas Csoport üzleti kapcsolatuk átrendezéséről döntött, amelynek értelmében az illetékes versenyhatóságok hozzájárulása esetén a Daimler AG átveszi a Pappas Csoportnak a Mercedes-Benz Hungária Kft.-ben meglévő részesedését.

Jelentős újdonságok, tovább csökkenő költségek 2013-ban is

A tavaly megkezdett modelloffenzíva folytatásaként a Mercedes-Benz márka 2013-ban is jelentős újdonságokat mutat be. Áprilistól a márkakereskedésekben is megtekinthető a kizárólag Kecskeméten készülő Mercedes-Benz CLA, illetve az alapjaiban megújult E-osztály. A nyár folyamán megérkezik az év egyik legjelentősebb autóipari újdonsága, a márka zászlóshajója, az új S-osztály, illetve az AMG történetének első négyhengeres modellje, a Mercedes-Benz A 45 AMG is.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. értékesítési akciók meghirdetésével több modellt is a korábbiaknál is vonzóbb ajánlatokkal kínál. Az A-osztályhoz és a B-osztályhoz felár nélkül jár a Becker Map-Pilot navigáció, a GLK 220 CDI modellhez alapfelszereltségként elérhető a 4MATIC összkerékhajtás, a C-osztályhoz és az E-osztály kifutó modelljeihez pedig 4 évre ingyenes Casco biztosítás is bekerül az ajánlatba.

A C-osztályhoz és a kifutó E-osztályhoz csatolt Casco biztosítás révén a Mercedes-Benz Hungária Kft. további támogatást nyújt ügyfelei költségeinek mérsékléséhez. Az összes Magyarországon forgalomba helyezett Mercedes-Benz modellhez alapáron járó Integrált Szerviz Csomag révén jelentősen csökkennek a jármű karbantartási költségei és növekszik várható maradványértéke. A Mercedes-Benz modellek magas műszaki színvonalának részeként a fogyasztási értékek az adott kategória legjobbjai között vannak.

A kishaszonjármű szegmensben folytatódik az új Mercedes-Benz Citan bevezetése, valamint az év második felében várható a továbbra is népszerű Sprinter megújult változatának bemutatkozása. A Sprinter esetében a Mercedes-Benz ügyfelek jelenleg is élvezhetik az egyedi ajánlatok és a személyre szabott kondíciók előnyeit. A Vito szegmensben egy értékesítési akció keretein belül a négyhengeres motor áráért kapható a V6-os erőforrás, a Viano termékcsaládjában pedig Magyarországon is elérhetővé válik a modellpaletta csúcsát jelentő Viano Grand Edition, ami limitált példányszámban, gyémántfehér színben vásárolható meg.

2013-tól a Mercedes-Benz kishaszonjármű ügyfelek számára kiterjesztett garancia és szervizajánlat is elérhető: az ExtendPlus csomag révén a tulajdonosok a 2 év gyári garancián túl további 1 év védelemben részesülnek, kilométerkorlátozás nélkül. 

A nagyhaszonjárművek között új modellcsaláddal jelentkezik a Mercedes-Benz: az új Arocs az építőipar számára kínál speciális megoldásokat, márciusban pedig bemutatkozik a népszerű Atego új változata is. 

„Segíts egy mosollyal!” - Nagyszabású jótékonysági kampány és jubileumi kiállítás márciusban

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2013 elején két jelentős együttműködési megállapodást kötött a Magyar Kézilabda Szövetséggel a magyar sport támogatása érdekében, valamint csatlakozott a Transparency International Vállalati Támogató Fórumához, amelynek tagjai törekszenek az etikus, transzparens és elszámoltatható működésre.

„Segíts egy mosollyal!” címmel újabb jótékonysági akció indul az első CLA-hoz kötődően. A 2013 márciusában kezdődő programban az érdeklődő magánszemélyek és vállalatok a www.segitsegymosollyal.hu címen hamarosan elérhető weboldalon a CLA felületének 5x5 centiméteres részleteit vásárolhatják meg egységenként már 10.000 forintos alapártól. Az autón a feltételek elfogadásával az adakozók arcképeiket, vállalati logójukat vagy egyéb ábrákat jeleníthetnek meg. A dekorált CLA-t az év további részében nyilvános eseményeken tekintheti meg a nagyközönség, illetve minden résztvevő egyedi oklevélben is részesül. A bevétel teljes összegét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapja. A szervezet az adományt gyerekek vizsgálatára, kezelésére és fejlesztésére fordítja saját gyermek szakorvosi rendelőjében és fejlesztőintézetben, illetve a fóti Lovasterápiás Központban.

Idén tíz éve kezdődött a Mercedes-Benz Design és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködése. A jubileum apropóján, március 12-én, ünnepséggel egybekötött kiállítás nyílik a Művészetek Palotájában, ahol Gorden Wagener, a Mercedes-Benz Design igazgatója is előadást tart.