Kötelezőkampány: kevesebb idő, bonyolultabb kalkuláció

2013.11.12. 14:47
0 hozzászólás

Idén két nappal később kezdődött, és a hétvégére eső december elsejei határidő miatt gyakorlatilag hamarabb be is fejeződik a mérlegelési időszak, melynek során az autósok dönthetnek év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésük felmondásáról. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra figyelmeztet, hogy a megnövekedett kedvezmények és együttkötési lehetőségek miatt a megfontolt kalkulációra az online csatornákon is megfelelő időt kell szánni. A szövetség az enyhe díjemelkedés ellenére is tavalyhoz képest egyharmaddal kevesebb váltóra számít az idei kampányban.Az együttkötések kampánya

Az idei kampányban szinte minden biztosító vonzó együttkötési kedvezményeket kínál, miközben a korábbinál nagyobb szerep jut a hűséget díjazó pótlólagos szolgáltatásoknak is. Mindez azt eredményezi, hogy a lehetőségek megnövekedett köre miatt bonyolultabbá váltak a mérlegelést segítő kalkulátorok is.

 

„Ne próbáljuk két-három perc alatt letudni a díjkalkulációt, mert a korábbinál könnyebben juthatunk torz díjakhoz – figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – Nézzük át alaposan az egyes biztosítókra vonatkozó kérdéseket is. Így nem fordulhat elő például az, hogy mivel nem pipáltuk ki, hogy élő lakásbiztosításunk van egy adott biztosítónál, elesünk a kgfb-díjat felező kedvezménytől.”

A kampány remek lehetőség arra, hogy a kgfb mellett jelentős együttkötési kedvezményekkel jussunk további biztosításokhoz (casco, lakásbiztosítás) is. Mielőtt azonban döntünk, győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott biztosítás valamennyi fontos kockázatra kínál-e fedezetet megfelelő limitekkel. Különösen már meglévő biztosítás lecserélésekor kerülhetünk könnyen olyan helyzetbe, hogy szándékunkon kívül csökkentjük biztosítási védettségünket.

Amire még oda kell figyelnie minden érintett ügyfélnek

  • Határidő: Bár a díjhirdetés az idén két nappal később, november 2-án zajlott le, biztosításváltás esetén a jelenlegi szerződés felmondásának továbbra is december 1-jéig kell beérkeznie a jelenlegi biztosítóhoz. Mivel ez a nap vasárnapra esik, a személyes vagy levélben történő felmondást csak november 29-ig rögzíti majd a legtöbb biztosító. Semmiképpen sem ajánlott tehát az utolsó két napra hagyni a felmondást, amikor már csak faxon történő felmondásra lesz lehetőség. Erre az időszakra – érthető okokból – már az alkuszok sem tudnak teljesítési garanciát vállalni.

  • Díjértesítő: A jelenlegi biztosító hivatalos díjértesítőben tájékoztatja ügyfeleit arról, hogy a szerződéses évfordulót követő időszakra milyen díjat kíván érvényesíteni. Az ügyfél ehhez az értékhez tudja hasonlítani más biztosítók díjait. A jogszabály előírása szerint a díjértesítőt minden biztosítónak november 11-ig kell kiküldenie (alapesetben postai úton, e-kommunikáció esetén az ügyfél által megadott email-címre). Aki mégsem kapta meg ezt a dokumentumot, közvetlenül a biztosítójától vagy akár alkuszán keresztül is kérheti annak mielőbbi pótlását.

  • Baleseti adó: A díj-összehasonlítás során mindig győződjünk meg arról, hogy a megadott díjak tartalmazzák-e a 30 százalékos baleseti adót. A biztosítók között sem egységes a gyakorlat, hogy a díjértesítőben a nettó vagy a bruttó összeg szerepel-e.

  • Fennakadások a bónusz átvezetésében: A központi kárnyilvántartó rendszerbe történő feltöltés során korábban gyakori probléma volt, hogy a nem megfelelő személyes adatok miatt az új biztosító nem tudta lekérni az adott ügyfél előzményadatait. Ez a mostani időszakban elsősorban azoknál okozhat gondot, akik tavaly nem váltottak, így adataikhoz a rendszerben még nem kapcsolódik a tavaly bevezetett kártörténeti azonosítószám. Mivel a biztosítók közti közvetlen adatcserét a törvény tiltja, ilyen esetekben is az alkuszok tudják a leggyorsabb, leghatékonyabb segítséget nyújtani.

     

Miért célszerű alkuszi segítséget igénybe venni?

Évről évre nő azon autósok aránya, akik szerződésüket független alkuszokon keresztül intézik. Az idei kampányban ez az arány már várhatóan eléri a nyolcvan százalékos szintet is.

A független alkuszok kalkulátorai megbízhatóan hasonlítják össze a biztosítók árajánlatait. Nem kell tehát utólagos meglepetésektől tartania egyetlen autósnak már csak azért sem, mert az alkuszok jelentős része a kalkulált díjra árgaranciát is vállal. Más összehasonlító rendszerekkel szemben pedig olyan ügyféltámogatást is nyújtanak, mint az előző szerződések felmondása, az együttkötési kedvezmények bemutatása, képviselet a kárrendezés során, vagy éppen segítség az elakadt biztosítási adminisztráció előremozdításában.

Várható eredmények az idei kampányban

Miközben idén az autósok többsége már díjemelkedést tapasztalhat, és a váltási hajlandóságot a piaci szereplők aktív médiajelenléte is erősítheti, az idén ismét mintegy 15 százalékkal kevesebb autós érintett az év végi kampányban. A váltással megtakarítható összegek általában igen alacsonyak, ráadásul az idén kevesebb idő is áll rendelkezésre a döntéshez. Mindezen tényezők eredményeképpen tavalyhoz képest egyharmadával csökken majd a váltók száma: alig 300 ezren váltanak majd biztosítót, miközben további mintegy 150 ezer autós dönthet majd úgy, hogy jelenlegi biztosítóján belül felmondja majd kedvezőbb feltételekkel újraköti kgfb-szerződését.

kotelezo.png

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)

A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 93 taggal és 2 pártoló taggal rendelkezik. E tagok a teljes alkuszi piac teljesítményének mintegy 60 százalékát biztosítják, az általuk közvetített és kezelt állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is.A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Varga Péter

Target Communications

Tel.: +3630 328 7186; e-mail: varga@targetcom.hu