Minden 30. sofőr hazavezet ittasan

2013.12.09. 11:59
0 hozzászólás

 

A hazai autósok egyötöde indult már el otthonról autóval szórakozni, miközben tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani, de minden 50. sofőrrel rendszeren előfordul ez – derült ki a Generali 1000 fős reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor a megkérdezettek csupán 3%-a vallotta be, hogy ilyenkor akár ittasan is hazavezet, a legtöbben (41%) valaki mást kérnek meg, hogy vigyék vissza az autót, vagy egyszerűen otthagyják a kocsit (28%). Ezekre azonban nem mindig van lehetőség, ezért a válaszadók negyede szívesen igénybe venne sofőrszolgálatot is. A Generali megújult casco biztosításához most kiegészítő biztosításként kínálja ezt a szolgáltatást, így egy váratlan rosszullét, kimerítő munkanap vagy egy jól sikerült buli után is biztonságban hazajuthat autó és tulajdonosa egyaránt.

Generali_ soforszolgalat.jpg 

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 1181 sofőr okozott személyi sérüléses balesetet alkoholos befolyásoltság alatt. Ugyan ez 9%-kal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában, de még mindig azt jelenti, hogy minden 10. személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz. Sokat kockáztat a sofőr még abban az esetben is, ha az ittas vezetés nem végződik balesettel: akár 800 ezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rá, elvehetik a jogosítványát, és egy speciális utánképzésre is kötelezhetik.

Mindezek ellenére minden 4. férfival és minden 10. nővel előfordult már, hogy autóval indult szórakozni, holott tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani – derült ki a Generali reprezentatív, 1000 fős mintán elvégzett kutatásából. A megkérdezettek 17%-a esetében ez nem gyakori eset, 2%-uk azonban rendszeresen autóval jár szórakozni. Ugyanakkor ilyen esetben csak az autósok 3%-a vezet saját maga haza, kétötödük inkább mást kér meg erre, míg 28%-uk otthagyja a járművet a buli helyszínén, de olyan is van, aki megvárja, hogy kijózanodjon, mielőtt a volán mögé ül (1%).                       

Gyakran előfordul azonban, hogy ezen megoldások egyikére sincs lehetőség, vagy jelentős kényelmetlenséggel járna. Ebben az esetben jön jól a sofőrszolgálat. A megkérdezettek 4%-a vette már igénybe ezt a szolgáltatást, további 13%-uk pedig már szórakozott olyan társaságban, ahonnan valaki így jutott haza. Ám ennél jóval többen értékelték hasznosnak ezt a lehetőséget: ugyanis már minden 4. válaszadó igénybe venné a szolgáltatást, ha másképp nem tudná megoldani a hazajutását. Ezen belül a nők érdeklődése valamivel nagyobb, 28%, míg a férfiaknak 21%-a választaná ezt a megoldást.

A szórakozni járók többsége – a kutatási adatok alapján – ugyan felelősen gondolkodik az alkoholfogyasztás és vezetés viszonylatában, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy azok, akik nem tudnak megkérni valakit, hogy vigye őket haza, vagy szükségük van másnap az autóra, végül hajlanak arra, hogy könnyelműen maguk üljenek a volán mögé. Ezzel pedig nemcsak saját magukat, hanem a forgalomban szabályosan közlekedőket is veszélybe sodorják, amint azt a baleseti statisztikák is tükrözik. Ezért egyes új casco biztosításunkhoz most kiegészítő biztosításként kínáljuk a sofőrszolgálatot, így már néhány ezer forintért elkerülhetjük, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk” – hangsúlyozta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

A Sofőrszolgáltatás kiegészítő biztosítás lehetővé teszi, hogy bármikor, ha az autós nem érzi magát vezetésre képesnek – így például rosszul van, fáradt vagy alkoholt fogyasztott – egy hivatásos sofőrt vegyen igénybe a hazajutáshoz. A Generali a Europ Assistance országos hálózatával együttműködve biztosítja a szolgáltatást, annak igénybevételéhez mindössze a Generali Autós Assistance vonalán kell megadni a címet, ahová a sofőrt kérik.