2014.03.04. 11:48

 

 

Új Mercedes-Benz Sprinter mentőautókkal gyarapodik az Országos Mentőszolgálat



Négy évtizede, 1973 óta folyamatosan megtalálhatók a Mercedes-Benz modelljei az Országos Mentőszolgálat járműparkjában. Az egyedülálló tradíció 2014-ben új Mercedes-Benz Sprinterek forgalomba állításával folytatódik: az új járművek között mentőgépkocsik és eset-rohamkocsik egyaránt megtalálhatók, bizonyos esetekben összkerék-meghajtással. A Mercedes-Benz Sprinter modellcsalád csaknem két évtizede megbízható partnere a tulajdonosoknak, 2013-ban megújult generációja pedig minden korábbinál gazdaságosabb és biztonságosabb lett. Az új mentőautókkal 10 gépkocsivezető vett részt olyan vezetéstechnikai kurzuson, amelyen felkészülhettek a legextrémebb közlekedési szituációk biztonságos kezelésére. A drivingcamp Hungary a jövőben segítséget kíván nyújtani az OMSZ részére a megkülönböztető jelzést használó gépjárműveket vezető munkatársak gyakorlati képzési rendszerének kialakításában.


Február végétől újabb Mercedes-Benz Sprinter mentőautók érkeznek az Országos Mentőszolgálat megújuló járműparkjába. Az új Sprinterek között megtalálhatók a leggyakrabban használt mentőgépkocsik és az átfogóan felszerelt eset-rohamkocsik is, bizonyos esetben összkerék-meghajtással.

mercedes sprinter mentő.jpg

A Mercedes-rohamkocsik egyedülálló története 1973-ban indult a 309-es típus beszerzésével, ami- az Országos Mentőszolgálat működésének 25. jubileumi évében kezdte meg szolgálatát a Markó utcai Központi Mentőállomáson.

A négy évtizedes történet során az Országos Mentőszolgálat Mercedes-Benz 309-es, 308-as, 310-es és különböző Sprinter modelleket egyaránt forgalomba állított, amelyek között gyári építésű és - a történet korai szakaszában – társadalmi munkában átépített autók is helyet kaptak. A mentés hazai történetében nincs még egy márka, ami olyan hosszú ideje elsőszámú beszállítóként az Országos Mentőszolgálat partnere lehet.

A mentők kiemelkedően fontos munkaeszköze az autó, amivel a lehető leggyorsabban, de ugyanakkor maximális biztonságban kell helyszínre érkezni, illetve a beteget kórházba szállítani. Fontos számunkra, hogy miközben a legmagasabb szintű betegellátásra törekszünk, mindebben a legjobb és legkorszerűbb járművek vannak segítségünkre” – mondta Dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Egy járműgyártó számára az Országos Mentőszolgálat hosszútávú, magas színvonalú kiszolgálása kiemelkedően értékes referencia. A Szolgálat országszerte évente kilométerek ezreit teszi meg járműveivel, olykor nehezen megközelíthető helyeken, viszontagságos útviszonyok közepette. A mentőszolgálat járműveinek rendelkezésre állása tervezhető és zavartalan kell, hogy legyen, ami mind műszaki szempontból, mind a szervizháttér és az alkatrészellátás tekintetében is komoly kihívást jelent.

A mai egy újabb fontos nap a Mercedes-Benz magyarországi történetében. Különleges felelősséget jelent, hogy lehetőségünk nyílik részt venni az Országos Mentőszolgálat munkájának elősegítésében, amit örömmel vállalunk. Tavaly múlt negyven éve, hogy Mercedes-Benz kishaszonjárművek helyet kaptak az OMSZ járműparkjában: negyven éve szállítjuk legkorszerűbb technológiánkat, ami az évek során megbízható és jól használható megoldásnak bizonyult” – mondta Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Országos Mentőszolgálat új Mercedes-Benz Sprinter járművei között mentőgépkocsik és eset-rohamkocsik is megtalálhatók, egyrészük összkerék-meghajtással szerelt. Az új modell élen jár az innováció terén: a Sprinter az első olyan jármű a kategóriában, amelynek teljes motorválasztéka megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Kimagasló az új Sprinter gazdaságossága is: szintén takarékos elődmodelljeihez képest az új változat esetén az üzemanyag-megtakarítás 100 kilométeren meghaladja az egy litert. Az új Sprinter alapfelszereltségének része az kategóriában egyedülálló oldalszél-asszisztens is, ami jelentősen csökkenti a balesetveszélyes közlekedési helyzetek kialakulásának esélyét. E biztonsági rendszer megtalálható az új átadott mentőautókban is.

 

Fókuszban a balesetmentes közlekedés

A Mercedes-Benz Sprinter mentőautók átadása kapcsán a Mercedes-Benz Hungária Kft. stratégiai partnere, a drivingcamp Hungary 10 mentő-gépkocsivezetőnek vezetéstechnikai kurzust biztosított. Európa egyik legkorszerűbb közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központjában a hagyományos szimulációs megoldások helyett az „éles helyzeteket” a gyakorlatban, valós körülmények között lehet gyakorolni. A legmodernebb technológiával készült hidraulikai elemeket tartalmazó tanpálya óriási segítséget nyújt minden közlekedési résztvevőnek, így a megkülönböztető jelzést használó járművek, például mentőgépkocsik vezetőinek is.

mentőautó.jpg

A Mercedes-Benz márka számára a balesetmentes közlekedés víziója kiemelt kutatás-fejlesztési szempont, amely megvalósítása érdekében a márka a különböző műszaki innovációk mellett a vezetők képességeinek fejlesztésére és a MobileKids program révén a gyermekek biztonságos közlekedésre való felkészítésére is nagy figyelmet fordít.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2012-ben Magyarországon is elindította a Daimler AG által létrehozott MobileKids programot, amelynek keretén belül a szülők, gyermekek és tanárok egyaránt hasznos oktatási anyagokhoz juthatnak a biztonságos közlekedés témakörével kapcsolatban, valamint különböző rendezvényeken és digitális tartalmak segítségével játékosan sajátíthatják el a közlekedés alapvető szabályait.

A járművezetők felkészültségének javítása érdekében a Mercedes-Benz Driving Events jegyében 2014. február 6-tól minden Magyarországon átadott új Mercedes-Benz személygépkocsi vezetője az autó alapárának részeként jogosult vezetéstechnikai tréningen való részvételre a drivingcamp Hungary tanpályáján. A tréning a 2014. február 6. előtt értékesített személyautók, illetve az egyéb járművek vezetői számára költségtérítéses formában, de a csillagos márkától megszokott, magas színvonalon érhető el.