Jövőre ismét nyáron jön a WSR a Hungaroringre

2014.10.21. 15:03

A tizedik évad épphogy befejeződött, máris elkezdődött a 2015-ös World Seris by Renault. A díjátadó ceremónián a Renault Sport Technologies kiadta a következő év versenynaptárát. A hat Forma–1-es pálya, köztük az „örökös” Hungaroring mellett megtörtént a várva várt visszatérés Le Mans-ba és Silverstone-ba; a World Series by Renault 2015-ben minden eddiginél nagyobb forma-formáló szerepet vállal az F1 felé vezető úton.

Három jó hírünk van! Az első tehát, hogy a Hungaroringre, a WSR legnépszerűbb pályájára immáron kilencedik alkalommal is visszatér a családi autóversenyes hétvége, ezúttal újra nyáron (ez a második jó hír), rögtön az iskolai időszak befejezése után: 2015. június 13–14-én. A mogyoródi pályára a World Series by Renault 2005-ben indult sikertörténete óta a legtöbbször látogatott el a sorozat, amely tíz éves története alatt a legfontosabb F1-es előkészítővé nőtte ki magát. (Az idén versenyző Forma–1-es pilóták hatvan (!) százaléka a WSR-ben edződött.)

A jövő évi versenynaptárba visszatért a versenyzők által szintén kedvelt Silverstone is; már a tizedik évad alatt is folyton jelezték a pilóták és csapatok, hogy szívesen visszatérnének a legendás pályára, ahol – Magyarország mellett – óriási népszerűségnek örvend a Renault Világsorozata. (Rendszeresen ez a két pálya, tehát a Hungaroring és Silverstone adja a legmagasabb, hétvégénként százezer fölötti nézőszámot!)

Változás történt Franciaországban is. Négy fantasztikus versenyhétvége után a Paul Ricardon, a Renault Sport Technologies a visszatérés mellett döntött: 2015-ben a Le Mans-i Bugatti Circuitre látogat a WSR szeptember végén.

További fontos feladat, hogy közvetlen Forma–1-es környezetben is versenyezzenek a WSR királykategóriájának pilótái, így ismét bekerült a naptárba a Formula 3.5-ös sorozat a Monacói Forma–1-es Nagydíj betétfutamaként.

„A World Series by Renault tíz éve csodálatos egyvelegét kínálja a pályán és a pálya mellett zajló eseményeknek, több mint ötmillió néző előtt” – mondta a Renault Sport Technologies versenyigazgatója, Jean-Pascal Dauce.
„Megünnepelve ezt a tíz évet, úgy kívántuk összeállítani a versenynaptárt, hogy Forma–1-es, valamint a Renault számára fontos pályákat vegyítsünk. Fontos az egyensúly a pályák között, hogy pilóták a lehető legjobban felkészülhessenek az élvonalbeli versenyzésre.”


És végére a harmadik jó hír. Tavaly kifutott a Mégane Trophy, így idén „csak” formaautós versenyeket láthattak a nézők. Viszont jövőre új kategóriával bővül a WSR, az R.S. Trophyval, amelyben a Párizsi Autószalonon leleplezett, 1100 kilogrammos, 500 lóerő és 300 km/h sebesség felett teljesítő Renault Sport R.S. 01 versenyautókkal állnak rajthoz a pilóták.


A World Series by Renault 2015-ös versenynaptára:

Április 25–26.: Motorland Aragón, Alcañiz, Spanyolország
Május 30–31.: Circuit de Spa-Francorchamps, Spa, Belgium
Június 13–14.: Hungaroring, Mogyoród, Magyarország
Augusztus 29–30.: Silverstone Circuit, Northamptonshire, Anglia*
Szeptember 13–14.: Nürburgring, Nürburg, Németország
Szeptember 26–27.: Bugatti Circuit (Circuit des 24 Heures), Le Mans, Franciaország
Október 17–18.: Circuito de Jerez, Jerez de la Frontera, Spanyolország

Versenyek kizárólag a Formula Renault 3.5-ös sorozat számára:
Május 24.: Monte-Carlo, Monaco (Forma–1-es betétfutam)
Red Bull Ring, Spielberg, Ausztria*
*megerősítésre vár